Kolín ponúka desaťtisíc eur za informácie o silvestrovských útočníkoch

Štátne zastupiteľstvo v Kolíne nad Rýnom ponúka odmenu až 10 000 eur za informácie, ktoré povedú k dolapeniu páchateľov silvestrovských útokov zameraných na ženy. Informoval o tom server denníka Kölner Stadt-Anzeiger.

14.01.2016 13:28
Kolín nad Rýnom, protest Foto: ,
Účastníci demonštrácie proti rasizmu a sexizmu v Kolíne nad Rýnom.
debata (22)

Polícia už prijala 581 trestných oznámení, dve pätiny z toho sú kvôli sexuálnemu napadnutiu.

Vysoká odmena má podľa štátneho zastupiteľstva motivovať ľudí k tomu, aby poskytli úradom informácie o priebehu silvestrovskej noci, ktoré by pomohli útočníkov identifikovať a usvedčiť. Polícia zatiaľ vyšetruje 23 osôb, z toho desať žiadateľov o azyl, zatiaľ však nikoho formálne neobvinila.

Silvestrovským incidentom sa vo štvrtok zaoberá aj krajinský snem Severného Porýnia-Vestfálska. Premiérka Hannelore Kraftová pred poslancami povedala, že podporuje tvrdé potrestanie páchateľov. Bola však skeptická k tomu, že bude možné páchateľov z radov cudzincov rýchlo deportovať z Nemecka. Veľká časť podozrivých sú Maročania a Alžírčania a tieto dve krajiny sa bránia prijímať späť svojich občanov.

Kraftová tiež prisľúbila personálne posilnenie polície o 500 ľudí. Na rizikových miestach v Kolíne nad Rýnom, kde sa zhromažďuje veľké množstvo ľudí, nainštalujú kamerový sledovací systém.

Podľa svedkov aj polície sa v centre Kolína nad Rýnom zišlo počas silvestrovskej noci asi tisíc ľudí arabského a afrického pôvodu. Z davu sa vyčlenili skupiny mužov, ktorí obkľučovali ženy, sexuálne ich napádali a okrádali. V menšom rozsahu podobné incidenty hlásili tiež z Hamburgu, zo Stuttgartu, Düsseldorfu a z Norimbergu.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #páchatelia #sexuálne útoky #Kolín nad Rýnom #žiadatelia o azyl