Fico: Trestné oznámenie za výroky o moslimoch má predvolebný kontext

Premiér Robert Fico vníma podané trestné oznámenie na jeho osobu v súvislosti s výrokmi o potrebe „zabrániť vytvoreniu ucelenej moslimskej komunity na Slovensku“ za predvolebnú iniciatívu.

14.01.2016 14:03
Róbert Fico, premiér Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (86)

„V starovekom Grécku nositeľov zlých správ hádzali do studne a v Európe dosť bežne ľudí vešali za pravdu, takže v takomto duchu vnímam aj tieto nezmysly,“ reagoval vo štvrtok premiér v Ždiari. „Predstavte si, že by sa u nás stalo to, čo sa stalo v Nemecku, že by verejnoprávna televízia niekoľko dní zamlčiavala sexuálne útoky na ženy. To je čosi, za čo by som aj ja bol kritizovaný na Slovensku. Nikdy som si nedával servítku pred ústa a nebudem klamať ľudí. Budem o veciach hovoriť na základe kvalitných spravodajských informácií, ktoré mám,“ dodal Fico.

Trestným oznámením sa od pondelka zaoberá generálna prokuratúra. Oznámenie sa týka hanobenia rasy, národa a presvedčenia a podnecovania k rasovej, národnostnej a etnickej nenávisti, za čo hrozí trojročné väzenie. E-mail poslala fyzická osoba za výroky predsedu vlády zo 7. januára.

„Jediná cesta, ako minimalizovať riziká udalostí ako v Paríži a v Nemecku, je zabrániť vytvoreniu ucelenej moslimskej komunity na Slovensku,“ povedal vtedy premiér. „Myšlienka multikultúrnej Európy zlyhala a nie je možná prirodzená integrácia ľudí, ktorí majú iný spôsob života, iné myslenie, iné kultúrne zázemie a predovšetkým iné náboženstvo,“ pokračoval. Fico na tlačovej konferencii 7. januára uviedol, že Slovenská republika musí byť zabezpečená pred hrozbami a jediná cesta, ako minimalizovať riziká, je zabrániť vytvoreniu ucelenej moslimskej komunity na Slovensku. Tá by podľa neho vznikla naplnením povinných kvót.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #moslimovia #trestné oznámenie #utečenci