Agrokomplex predáva kaštieľ Malanta

Známe výstavisko Agrokomplex sa zbavuje kaštieľa Malanta v katastri obce Nitrianske Hrnčiarovce. O predaji národnej kultúrnej pamiatky s rozsiahlym parkom informoval tesne pred Vianocami a dnes je posledný deň na predkladanie ponúk. Termín súťaže nepovažuje Agrokomplex za problém a tvrdí, že záujemcovia mali na rozhodnutie dostatočne dlhý čas.

15.01.2016 14:00
Kaštieľ Malanta Foto:
Kaštieľ Malanta.
debata (7)

Výstavisko, ktoré je štátnym podnikom a jeho zriaďovateľom je ministerstvo pôdohospodárstva, predáva kaštieľ v obchodnej verejnej súťaži ako prebytočný majetok. V minulosti využíval jeho priestory na spoločenské a reprezentačné účely. Tieto aktivity presunul do haly, ktorá je súčasťou výstavného komplexu priamo v Nitre.

Nehnuteľnosť sa podľa riaditeľa Agrokomplexu Eduarda Krcha stala pre podnik finančnou záťažou. Minimálna cena za kaštieľ spolu s asi desaťhektárovým areálom bola vyčíslená na 935 500 eur bez DPH. V cene však nie je vnútorné zariadenie ani sochy v parku, ktoré vytvorili Tibor Bártfay, Rudolf Pribiš a Ján Kulich.

Na okolnosti predaja upozornil občiansky aktivista Milan Hošek. Agrokomplex zverejnil podmienky súťaže na svojej webovej stránke a v jednom z denníkov 17. decembra. „Predaj je podľa môjho názoru organizovaný narýchlo a počas sviatkov, keď je väčšina ľudí na dovolenkách.“ Aktivista tiež poukázal na to, že sa uskutočňuje pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami. Krcho odmietol tvrdenia o tom, že by bol predaj politicky motivovaný.

„Na súťaž bol určený primerane dlhý čas, jeden mesiac,“ reagoval ekonomický námestník Agrokomplexu Ján Medek. Podľa neho ide o zložitý proces, ktorý zahŕňa odsúhlasenie ministerstva pôdohospodárstva, ministerstva kultúry a vlády. „Je potrebné, aby bola súťaž vyhodnotená na začiatku roka. Je v záujme štátneho podniku zúčtovať predaj ešte v tomto roku,“ dodal Medek. Na obhliadku mali záujemcovia len dva dni, a to 4. a 5. januára.

Ponuky na predaj prebytočného a prenájom dočasne prebytočného štátneho majetku musia byť zverejnené vo verejne prístupnom centrálnom registri, ktorý spravuje ministerstvo financií. Predaj kaštieľa sa v ňom nenachádza. Povinnosť ponúkať štátny majetok cez register platí len pre jeho správcov, a to štátne rozpočtové a príspevkové organizácie, ktoré pôsobia vo verejnoprospešnej sfére, napríklad nemocnice či detské domovy.

„Štátne podniky nie sú správcami majetku štátu. Ich hospodárenie s majetkom štátu upravuje zákon o štátnom podniku,“ reagovalo ministerstvo financií.

Kaštieľ z prvej polovice 19. storočia je národnou kultúrnou pamiatkou. Každý, kto chce takúto nehnuteľnosť predať, musí ju zo zákona o ochrane pamiatkového fondu najskôr ponúknuť na predaj ministerstvu kultúry. Podľa jeho hovorcu Jozefa Bednára ich Agrokomplex zatiaľ neoslovil.

Ak by rezort kultúry prejavil záujem o kúpu nehnuteľnosti, "predkupné právo bude uplatnené“, hovorí Medek. Každý záujemca tak znáša riziko, že súťaž môže byť zrušená. Zákon podľa ekonomického námestníka bližšie nešpecifikuje, kedy treba ministerstvo kultúry osloviť. Pamiatku má od minulého roka prenajatú zlatomoravecká firma Anar. Zmluvu má s Agrokomplexom uzatvorenú na 10 rokov. Podľa nej má platiť mesačné nájomné 1 334 eur bez DPH. Či sa do súťaže tiež zapoja, sa Pravda chcela spýtať konateľa firmy Pavla Víglaského. Včera sa však s ním nepodarilo spojiť.

Súťaž zatiaľ nie je ukončená, ponuky budú vyhodnocovať v pondelok 18. januára. Koľko záujemcov chce kaštieľ vlastniť, preto nechcel Medek spresniť. Uzatvorenie kúpnej zmluvy s víťazom musí odobriť ministerstvo pôdohospodárstva na čele s Ľubomírom Jahnátkom, ktorý zhodou okolností býva v Nitrianskych Hrnčiarovciach.

Pamiatkari podľa Medeka predaj národnej kultúrnej pamiatky v tomto prípade neodsúhlasujú. Krajský pamiatkový úrad nám to však nepotvrdil, na našu otázku nereagoval. Agrokomplex si dovolenkový termín na predaj majetku nevybral prvýkrát. Aj v roku 2014 ponúkal na predaj oravskú kolibu počas letných prázdnin. Na predkladanie ponúk mali vtedy záujemcovia dva týždne.

Kaštieľ Malanta

Klasicistický kaštieľ v osade Dolná Malanta (časť obce Nitrianske Hrnčiarovce), ktorý v rokoch 1839 –1844 pre Juditu Ocskayovú postavil staviteľ Franz Császtka. Slúžil ako letné sídlo panstva a v pôvodnom stave sa zachoval až dodnes. Vlastnili ho viaceré rodiny. V rokoch 1976 – 1982 schátranú budovu obnovili na reprezentačné účely Agrokomplexu. Kaštieľ sa nachádza v prírodnom parku.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #majetok #Agrokomplex #kaštieľ Betliar