Horolezci aj turisti by mali vedieť o hrozbe lavín

Vo vyšších polohách všetkých pohorí sa vytvorilo mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej stupnice. Či sa hrozba lavín zvýši, bude závisieť od toho, koľko nasneží. Keby v Tatrách pripadlo 30 až 40 centimetrov snehu, situácia môže byť dramatickejšia.

15.01.2016 16:00
Tatry, hory, sneh Foto:
Sneženie a silný vietor v uplynulých dňoch spôsobili, že sneh na tatranských končiaroch nedrží tak, ako by mal.
debata

Turisti či horolezci by sa mali najprv informovať o podmienkach na trase, na ktorú sa plánujú vybrať.

Sneženie a silný vietor v uplynulých dňoch spôsobili, že sneh na kopcoch nedrží tak, ako by mal. „Nový sneh bol a je stále previevaný do žľabov a na záveterné, najmä juhovýchodné, východné a severovýchodné svahy, kde sú vytvorené nestabilné snehové dosky, vankúše a preveje. Uvoľnenie lavín na takýchto strmých miestach je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení. Ojedinele je možný aj spontánny výskyt splazov a menších lavín,“ informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Za posledné dni napadlo 25 až 45 centimetrov snehu, ktorý nie je dostatočne zviazaný so starým tvrdým podkladom a je rozložený nerovnomerne. „Predtým bol veľmi tvrdý až zľadovatený sneh a na ňom je sypký suchý nový sneh a chvíľu trvá, kým sa to previaže. A nepridáva tomu ani ochladenie, práve naopak, čím je chladnejšie, tak to zväzovanie snehu je pomalšie,“ dodal Kyzek.

Druhý stupeň lavínového nebezpečenstva zatiaľ platí pre vyššie polohy, vo Vysokých Tatrách nad 1¤700, v Nízkych a Západných Tatrách nad 1 600 a vo Fatrách nad 1 300 metrov. Lyžiari na zjazdovkách sa pádu lavín obávať nemusia, výstraha má pomôcť predovšetkým pri plánovaní aktivít horolezcov, skialpinistov či turistov, ktorí sa vyberú napríklad na otvorené vysokohorské chaty v Tatrách. „Tam sú miesta, ktoré sú potenciálne nebezpečné aj pri druhom stupni,“ upozornil Kyzek.

Náčelník Horskej záchrannej služby v pohorí Malej Fatry Juraj Ondruš odporúča nad pásmom lesa túry po chodníkoch so zimným tyčovým značením. Odporučil zimnú výbavu a pred túrou sa informovať na podmienky na horách i lavínovú situáciu. „Všetky traverzy mimo partie hrebeňa, ako sú letné žlté chodníky, tam sa môže odtrhnúť lavína aj pri prvom, druhom stupni lavínového nebezpečenstva,“ doplnil záchranár z Malej Fatry.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #vietor #Tatry #horolezci #sneh #sneženie