Na východe Slovenska sa tvoria snehové jazyky

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až vlhký.

18.01.2016 09:09
debata (1)

Ako informuje Slovenská správa ciest na svojej stránke, cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je na západnom Slovensku prevažne suchý až vlhký. Na cestách vo vyšších polohách stredného a východného Slovenska a na juhu východného Slovenska je povrch vozoviek pokrytý čerstvým, utlačeným alebo kašovitým snehom v hrúbke 1–3 cm. Zľadovatený sneh do 2 cm sa vyskytuje na cestách v okrese Žiar nad Hronom a Hornom Považí.

Vplyvom vetra sa na cestách v okolí Prešova, Sečoviec, Trebišova a Kráľovského Chlmca vytvárajú snehové jazyky. Zľadovatený sneh do 5 cm sa nachádza na ceste II/578 Skalka – Kremnica. Na vlhkých a mokrých cestách sa môže pri nízkych teplotách tvoriť poľadovica. Pre vozidlá nad 10 m je uzatvorený HP Šútovce a cesta I/64 v úseku Nitrianske Pravno-Fačkovské sedlo.

Povrch vozoviek na horských priechodoch je suchý až vlhký, okrem HP Podspády, Vrchslatina, Dobšiná, Huty, Chorepa, Besník, Branisko, Vernár ktorých povrch vozovky je pokrytý kašovitým alebo utlačeným snehom do 1–2 cm a na HP Herlianske Sedlo do 5 cm. Na HP Zbojská, Cukmantel a Veľké Pole sa na vozovke nachádza miestami zľadovatený sneh do 2 cm a na HP Súľová, Grajnár čerstvý sneh do 1 cm.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sneh #poľadovica #zjazdnosť