Budúci policajti prejdú prísnejším sitom

Na prácu v Policajnom zbore môžu "násťroční" zabudnúť. Od Nového roka ministerstvo vnútra sprísnilo podmienky pre tých, ktorí chcú rozšíriť rady mužov zákona.

18.01.2016 14:00
policajt, polícia, uniforma, Policajný zbor, Foto: ,
V rámci protiteroristických opatrení sa v priebehu nasledujúcich troch rokov zvýši počet policajtov o 2500 členov.
debata (30)

Vekovú hranicu na prijatie do Policajného zboru totiž posunulo z pôvodných 18 na 21 rokov. Odôvodňuje to tým, že osemnásťroční nie sú na takúto prácu dostatočne vyzretí. Odborníci z prostredia polície a psychológie rozhodnutie ministerstva kvitujú. Tvrdia však, že prísnejšie sito na výber kandidátov mohol rezort zvoliť aj skôr.

„Zmena bola potrebná z dôvodu nedostatočnej úrovne osobnostných predpokladov u 18-ročných uchádzačov o prijatie do služobného pomeru. Polícia potrebuje ľudí, ktorí sú dospelí nielen vekom, ale aj osobnostne,“ odôvodňuje svoje rozhodnutie rezort vnútra. Podľa neho bola väčšina týchto ľudí neúspešná už pri samotnom psychologickom vyšetrení, kde sa javili ako nedostatočne osobnostne vyzretí pre výkon policajného povolania. U novoprijatých policajtov podľa ministerstva dochádzalo často k odchodu zo zamestnania.

Vláda v decembri minulého roka rezort vnútra zaviazala, aby v rámci protiteroristických opatrení zvýšil počty policajtov o 2500 členov. Ministerstvo by tak malo urobiť v priebehu nasledujúcich troch rokov. Dnes máme 22-tisíc policajtov. Ministerstvo sa neobáva, že by pre sprísnené kritériá nedokázalo splniť takúto podmienku. Každoročne sa totiž do Policajného zboru hlásia tisíce uchádzačov. „Minulý rok sme zaevidovali približne 5-tisíc žiadostí o prijatie do Policajného zboru,“ uviedol tlačový odbor, ktorý vďaka dostatočnému záujmu o prácu v polícii neplánuje rozsiahle nábory. Chýbajúci počet mužov zákona sa dopĺňa priebežne, ministerstvo však chce zvýšiť intenzitu prijímacieho konania potenciálnych policajtov a tiež kapacitu policajných škôl. Tie sú dnes na území troch miest – v Bratislave, Košiciach a Pezinku. Ide o stredné odborné školy, kde osemmesačný policajný kurz absolvujú už prijatí uchádzači.

„Konečne začali hľadať iný spôsob výberu a sprísnili kritériá. Ľudia vo veku 21 rokov majú lepší rozhľad a inú predstavu o živote. Dokážu inak posúdiť situáciu, majú iný pohľad na obete domáceho násilia ako tí vo veku 18 rokov, ktorí často nemajú svoje rodiny,“ mienil bývalý policajt Jozef Kromerínsky. V prvom rade je však podľa neho potrebné vyberať ľudí, ktorí majú záujem o prácu v Policajnom zbore a nie tých, ktorí chcú ísť k policajtom preto, lebo nemajú kam ísť. „Je potrebné kvalitné sito, mali by to byť ľudia vzdelaní a inteligentní,“ dodal Kromerínsky.

„Človeka veľmi mladého, keď má potenciál, dokážu v Policajnom zbore vychovať. Rovnako je to v každom zamestnaní. Vie sa naučiť zvyklostiam a postupnostiam,“ povedala klinická a dopravná psychologička Miroslava Muráriková z ambulancie Psycholux. Vo všeobecnosti je však podľa nej rozdiel medzi 18– a 21-ročným človekom významný. „Násťroční sa inak správajú, inak sa obliekajú. Je to mládež, ktorá je idealistická, niekedy povrchná,“ poznamenala. Podľa nej ľudia dospievajú práve vo veku 21 až 22 rokov, keď sú už väčšmi vyzretí, majú viac životných skúseností, dokážu samostatne rozmýšľať, zvážiť situáciu a majú v sebe istú mieru empatie voči iným. „To je vidieť aj na mladých vodičoch. Človek sa v tomto veku postupne ustáli,“ dodala psychologička.

Podľa analytika Juraja Zábojníka, ktorý v bezpečnostných službách pôsobil 17 rokov, sa po roku 1989, keď sa zmiernili kritériá pre prijatie policajtov, dostalo do zboru mnoho ľudí, ktorí sa postupom času neosvedčili. „To bola veľmi zlá šablóna a zrejme preto bolo personálnymi pracovníkmi odporúčané, aby sa tie kritériá zmenili, a nie je teda prekvapením, že sa posunula aj veková hranica z 18 na 21 rokov,“ povedal Zábojník. Dodal, že 18-ročný človek je na prácu v bezpečnostných zložkách nezrelý. V prvom rade je však podľa analytika potrebné, aby všetci vybraní kandidáti prešli prísnym výcvikom a disciplínou, ktorá je dôležitá. „Policajný zbor nemôže fungovať na voľnej disciplíne, ale na prísnych kritériách. Akonáhle urobia chybu, musia znášať tvrdé sankcie,“ pripomenul Zábojník.

Psychologička si však myslí, že je to aj o schopnosti nadriadeného, ktorý by mal dokázať skombinovať hliadky tak, aby boli vyvážené. To znamená, že mladí ľudia by mali byť priradení ku skúsenejšiemu kolegovi. Aj v prípade policajtov však platí, že 21-ročné ženy môžu byť zrelšie ako muži.

Vyššiemu počtu policajtov v teréne by podľa Zábojníka pomohlo, keby ministerstvo vnútra zredukovalo počet policajtov v kanceláriách. „Týchto ľudí by som použil pre priamy výkon služby, teda pre absolútny kontakt s občanmi. Išli by do ulíc,“ vysvetlil analytik. Veková hranica pre vstup do Policajného zboru sa zvýšila od prvého januára, keď vstúpila do platnosti novela zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru SR. Zmena sa však netýka tých, ktorí boli do prijímacieho konania zaradení pred 1. januárom.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #kandidát #Policajný zbor #zmena podmienok