Pred desiatimi rokmi havarovalo vojenské lietadlo pri obci Hejce

Pred desiatimi rokmi, 19. januára 2006, zahynulo pri havárii vojenského lietadla An-24 na severovýchode Maďarska 42 osôb, prežil len jeden človek. Väčšina z obetí boli vojaci, ktorí sa vracali z misie v Kosove. Pád lietadla bol pre Slovensko najtragickejšou leteckou katastrofou v samostatných dejinách. Najhoršia letecká katastrofa na území Slovenska sa stala v roku 1966, keď pri nehode bulharského lietadla pri Bratislave zahynulo 82 ľudí.

19.01.2016 07:24
Hejce, pamätník Foto: ,
Kladenie vencov pri pamätníku na vrchu Borsó nad obcou Hejce v Maďarsku. Archívna snímka.
debata

Vojenský Antonov narazil okolo pol ôsmej večer do zalesneného kopca počas pristávacieho manévru medzi obcami Hejce a Telkibánya v Maďarsku, iba tri kilometre od hraníc so Slovenskom, asi 20 kilometrov od letiska. Lietadlo privážalo späť slovenských príslušníkov síl KFOR z polročnej služby v Kosove. Na mieste nehody, v ťažko prístupnom teréne a v mraze, našli záchranári iba jediného preživšieho – nadporučíka Martina Farkaša.

Trosky lietadla previezli na základňu v Prešove a podrobili vyšetrovaniu. Dôvody havárie neboli, napriek nájdeniu funkčných čiernych skriniek, dlho jasné. Nakoniec sa však potvrdila pôvodná domnienka, že nešťastie spôsobilo zlyhanie ľudského faktora. Posádka sa zrejme dopustila navigačnej chyby. Podľa vyšetrovacej komisie nemalo lietadlo správne nastavený rádiový výškomer a posádka zle odhadla prechod z prístrojového na vizuálne priblíženie k letisku v Košiciach.

Slovensko držalo po nehode štátny smútok, rozlúčka sa konalo za účasti tisícov ľudí v prešovskej mestskej hale. Na pohreb obetí prišiel aj generálny tajomník NATO Jaap de Hoop Scheffer. V reakcii na nešťastie podal demisiu minister obrany Juraj Liška.

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #havária #vojaci #Hejce