Kontrola NKÚ v Slovenských elektrárňach potvrdila policajné vyšetrovanie

Kontrola Najvyššieho kontrolného úradu SR (NKÚ) v Slovenských elektrárňach (SE) potvrdila závery policajného vyšetrovania v slovenskom výrobcovi elektriny a následne vznesenie obvinenia voči jednej osobe.

20.01.2016 12:32
debata (10)

Malo by ísť o obvinenie vo veci zločinu skresľovania údajov obchodnej a hospodárskej evidencie. „V súčasnosti môžeme len potvrdiť, že niektoré závery NKÚ do značnej miery korešpondujú so skutočnosťami, pre ktoré bolo koncom októbra minulého roku vznesené obvinenie jednej osobe pre zločin skresľovania údajov obchodnej a hospodárskej evidencie v súvislosti s účtovaním výšky rezerv na vyraďovanie jadrovo-energetických zariadení a vyhoreného jadrového paliva,“ uviedol pre portál vEnergetike.sk hovorca policajného zboru Michal Slivka.

Policajti koncom októbra minulého roka oznámili, že v spomínanej veci obvinili Ľ. K. Ten mal účelovými účtovnými operáciami v individuálnej účtovnej závierke za rok 2005 v účtovníctve Slovenských elektrární spôsobiť štátu, ktorý bol v tom čase jediným akcionárom Slovenských elektrární, škodu viac ako 308 miliónov eur.

Správa o kontrole NKÚ v slovenskom výrobcovi elektriny je stále utajená. Oboznámiť sa s ňou môžu iba poslanci Národnej rady SR. Už však nielen tí, ktorí sú členmi finančného výboru.

„Správa o výsledku kontroly NKÚ v Slovenských elektrárňach je stále k dispozícii k preštudovaniu všetkým poslancom, nie iba poslancom finančného výboru,“ uviedol predseda finančného parlamentného výboru Daniel Duchoň, ktorý zároveň potvrdil, že parlament v tomto volebnom období sa už nebude zaoberať spomínanou kontrolou NKÚ v slovenskom výrobcovi elektriny.

Kontrola NKÚ, ktorá začala v decembri 2014 a fyzicky sa skončila v apríli minulého roka, mala súvisieť s dostavbou dvoch mochoveckých blokov. Bývalému ministrovi hospodárstva Pavlovi Pavlisovi sa totiž nepozdávalo neustále zvyšovanie prostriedkov na dostavbu tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce.

Požiadal preto predsedu parlamentu, aby poslancom predložil uznesenie, v ktorom požiadajú NKÚ o vykonanie kontroly v Slovenských elektrárňach. Poslanci následne kontrolu schválili.

Polícia vykonala raziu v Slovenských elektrárňach v roku 2014 minimálne dvakrát. Na základe následného policajného vyšetrovania najprv obvinila päť osôb. Malo ísť o ľudí pracujúcich do roka 2006 v štátnom podniku Vodohospodárska výstavba, ktorá mala vtedy na starosti aj prevádzku Vodnej elektrárne Gabčíkovo.

Obvinené osoby sa mali dopustiť obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku spolupáchateľstvom. Následne obvinila koncom októbra minulého roka aj spomínanú jednu osobu, ktorá mala skresľovať účtovníctvo v slovenskom dominantnom výrobcovi elektriny.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #vyšetrovanie #NKÚ #obvinenie