USA zaviedli zmeny v bezvízovom programe

Občania krajín zapojených do bezvízového programu Visa Waiver Program (VWP), teda aj občania Slovenskej republiky, ktorí cestovali do Iránu, Iraku, Sudánu alebo Sýrie alebo sa nachádzali na území týchto krajín v čase od 1. marca 2011 alebo majú zároveň aj občianstvo Iránu, Iraku, Sudánu alebo Sýrie, už nebudú môcť cestovať do Spojených štátov amerických bez víz.

21.01.2016 15:55
debata (2)

Dôvodom sú zmeny podľa Zákona o zlepšení bezvízového programu a zabránení cestovania teroristom z roku 2015, ktoré platia v Spojených štátoch amerických od štvrtka.

Ako informovalo Veľvyslanectvo USA v Bratislave, americký úrad colnej a hraničnej ochrany (U.S. Customs and Boarder Protection – CBP) prijíma každý deň viac ako milión prichádzajúcich do Spojených štátov a v jeho záujme musí byť predovšetkým zachovanie čo najvyššieho štandardu bezpečnosti a ochrany hraníc.

Tieto osoby budú môcť požiadať o vízum prostredníctvom riadneho vízového procesu na veľvyslanectve alebo konzuláte vo svojej krajine.

„Americké veľvyslanectvá a konzuláty sú pripravené spracúvať zrýchlenou cestou žiadosti osôb, ktoré potrebujú americké vízum na vycestovanie do USA z naliehavých obchodných, lekárskych alebo humanitárnych dôvodov,“ uvádza veľvyslanectvo v Bratislave. Výnimku na cestovanie do USA majú osoby na diplomatické alebo vojenské účely v službách krajiny zapojenej do programu VWP.

Každý cestujúci, ktorý dostane oznámenie, že už nie je oprávnený cestovať na základe programu VWP, je aj naďalej oprávnený cestovať do Spojených štátov na základe platného neprisťahovaleckého víza vydaného veľvyslanectvom alebo konzulátom Spojených štátov. Títo cestujúci sa budú musieť dostaviť na pohovor na americké veľvyslanectvo alebo konzulát a do USA budú môcť vycestovať na základe udeleného víza v pase.

Od 21. januára rušia Spojené štáty americké aj cestovnú autorizáciu ESTA tým cestujúcim, ktorí sú držiteľmi platnej autorizácie ESTA a ktorí v žiadosti o ESTA uviedli, že majú dvojité občianstvo v Iráne, Iraku, Sudáne či v Sýrii.

ESTA je elektronický formulár, ktorý umožňuje občanom kvalifikujúcim sa na turistickú alebo služobnú cestu do USA kratšiu ako 90 dní alebo na tranzit vycestovať len s biometrickým, teda papierovo-elektronickým pasom bez nutnosti požiadať o vstupné vízum.

Podľa tohto zákona môže minister pre vnútornú bezpečnosť udeliť výnimku z týchto obmedzení cestujúcim, ak sa zistí, že takáto výnimka je v záujme presadzovania práva alebo národnej bezpečnosti Spojených štátov.

Kategórie cestujúcich, ktorí by mohli byť oprávnení na udelenie výnimky, zahŕňajú osoby, ktoré cestovali do Iránu, Iraku, Sudánu alebo Sýrie v mene medzinárodných organizácií, regionálnych organizácií alebo štátnych orgánov na nižšej úrovni na služobné účely, v mene humanitárnej mimovládnej organizácie na služobné účely, ako novinári za spravodajskými účelmi alebo na legitímne účely súvisiace s podnikaním.

Aktualizovanú žiadosť o ESTA s dodatočnými otázkami uverejnenia Spojené štáty koncom februára 2016 s cieľom upraviť výnimky týkajúce sa cestovania na diplomatické a vojenské účely.

„Nový zákon nezakazuje cestovanie alebo vstup do Spojených štátov a veľkej väčšiny cestujúcich z krajín zapojených do programu VWP sa táto právna úprava nedotkne,“ dodáva Veľvyslanectvo USA.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #Irak #Irán #Sudán #víza do USA