Na Najvyššom súde končí Štefan Minárik

Bývalý sudca Najvyššieho súdu SR Štefan Minárik, ktorý v súčasnosti zastáva funkciu generálneho štátneho radcu na tomto súde, svoje pôsobenie ukončí k 30. júnu. Ide o sudcu, ktorý v minulom režime súdil politických väzňov. Po revolúcii pracoval aj pre Štefana Harabina.

22.01.2016 12:17
debata (5)

Mimovládna organizácia Via Iuris upozornila vedenie Najvyššieho súdu SR, že napriek tomu, že Štefan Minárik nevykonáva činnosť sudcu, jeho pôsobenie na Najvyššom súde je problematické.

„Túto otázku vnímame ako hlboko etickú a myslíme si, že človek s takouto osobnou históriou by nemal mať v demokratickom, právnom štáte na najvyššom súde miesto,“ zdôraznil výkonný riaditeľ Via Iuris Milan Šagát.

Predsedníčka najvyššieho súdu Daniela Švecová sa dohodla so sudcom Minárikom na ukončení služobného vzťahu k 30. júnu 2016. V stanovisku, ktoré zaslala mimovládke, sa uvádza, že si uvedomuje predošlú kariéru Štefana Minárika a plne sa stotožňuje s tým, že by už nemal pracovať na Najvyššom súde SR.

„Toto rozhodnutie vnímame ako mimoriadne pozitívny krok. Štefan Minárik je úzko spojený s tým, čo je na moderných dejinách Slovenska poľutovaniahodné,“ zdôrazňuje Via Iuris.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #VIA IURIS #Štefan Minárik