Sestry či lekárnici sa ľahšie zamestnajú v EÚ

Menej byrokracie a jednoduchší postup pri vybavovaní dokladov na prácu v zahraničí umožňuje od januára európsky profesijný preukaz, ktorý Európska komisia sprístupnila aj pre Slovensko. Preukaz má elektronickú podobu a vďaka nemu sa dajú rýchlejšie vybaviť písomnosti o vzdelaní a praxi.

24.01.2016 16:00
debata (86)

Týka sa to zatiaľ len zdravotných sestier, lekárnikov, fyzioterapeutov, realitných agentov a horských vodcov. Niektoré profesie sa preto obávajú odlevu pracovníkov z republiky. Európsky profesijný preukaz (EPC) nie je fyzickým preukazom, ide o elektronické potvrdenie.

„Aby ste oň mohli požiadať, musíte sa najprv prihlásiť do Autentifikačnej služby Európskej komisie (ECAS). Ak nemáte používateľské meno a heslo, budete si ich musieť vytvoriť,“ vysvetlila Ingrid Ludvíková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Prezidentka Slovenskej komory fyzioterapeutov Eva Solčaniová si myslí, že vďaka novému systému odíde do zahraničia ešte viac ľudí. „Veľmi veľa fyzioterapeutov odchádza do zahraničia, len teraz v januári ich bolo dvanásť,“ povedala Solčaniová. Nový spôsob ešte nevyužili, doklady si vybavovali v novembri a v decembri.

„Uvidíme, ako sa elektronický preukaz osvedčí, v priebehu roka budeme mať viac informácií,“ dodala. Fyzioterapeutov láka v cudzine lepší zárobok, kým na Slovensku zarobia 600 eur, napríklad v Rakúsku dostanú za tú istú prácu dvetisíc. Veľa ich tiež smeruje do Francúzska, ale aj do Ameriky a Saudskej Arábie.

Ak chce ísť zdravotník pracovať do zahraničia, potrebuje podľa prezidentky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Ivety Lazorovej potvrdenie o registrácii v danej krajine. Na Slovensku registráciu vydáva komora, ako aj doklad o etickej spôsobilosti, že voči zdravotníckemu pracovníkovi nie je ani nebolo vedené disciplinárne konanie.

Dokumenty o vzdelaní a praxi už nepotrebuje. „Ak mu raz dáme pečiatku, že je registrovaný, znamená to, že spĺňa všetky podmienky,“ povedala Lazorová. V súčasnosti v zahraničí pracuje okolo 20-tisíc slovenských sestier.

Nový systém podľa Lazorovej zabezpečí menej byrokracie. Prejaví sa to napríklad v tom, že ak bude niekto meniť zamestnávateľa v rámci EÚ, nebudú musieť znova dokladovať vzdelávanie. Podľa Európskej komisie by sa nový systém mohol v budúcnosti rozšíriť aj na ďalšie profesie. Kandidátmi sú lekári, inžinieri či architekti.

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #lekárnici #zdravotné sestry