Zdravšie jedlá ľudia odmietajú, žiadajú soľničky

Na novú chuť jedál si ľudia stále nezvykli. Reštaurácie či jedálne musia už niekoľko týždňov soliť pokrmy skoro o polovicu menej, ako bolo zvykom, zákazníci sa však dožadujú soľničiek, ktorými si obsah na tanieri "vylepšia".

25.01.2016 13:00
soľ, polievka, jedlo, obed Foto:
Ilustračné foto.
debata (32)

Snaha Úradu verejného zdravotníctva, ktorý chcel novým výnosom prispieť k lepšiemu zdraviu Slovákov, tak zostáva nepochopená. Odborník na výživu tvrdí, že prevychovať sa ich nedá zo dňa na deň.

„Začala som soliť menej, na stoloch sú soľničky a hostia si dosypú dvakrát toľko, koľko som používala ja,“ prezradila vedúca prešovského penziónu Radlinka Monika Macková. Zákazníci sa jej pýtajú, či Európa nemá iný problém, ako riešiť množstvo soli v jedlách. Tvrdí však, že zákazníkov žiadny výnos nezmení, kým účinok slaných jedál nepocítia na vlastnom zdraví. „Keď niekto má rád slané, má to v hlave. Nemať soľničky na stole si reštaurácia nemôže dovoliť,“ dodala Macková.

Výnos, ktorý upravuje množstvo soli v hotových pokrmoch, vstúpil do platnosti v decembri. Okrem stravovacích zariadení sa týka aj pekární. Oproti minulosti, keď platil spoločný limit soli pre všetky výrobky a jedlá, dnes platia rôzne hodnoty. Chlieb, pečivo, chladené a mrazené produkty môžu obsahovať najviac 18 g/kg. Najvýraznejšie to pocítili stravovacie zariadenia, kde obsah soli klesol takmer o polovicu, teda na 13 g/kg.

Nariadenie dodržiava aj košická reštaurácia Tokaj Zlatá Putňa. Hostia tam preto tiež často siahnu po soľničke. „Každý zodpovedá za vlastné zdravie. Pridávame menej soli do jedál a kto chce, ten má soľ na stole,“ mieni konateľka Valéria Čizmadiová. V reštaurácii varia skôr maďarské jedlá, v ktorých dominuje chuť štipľavej papriky a rôznych korení, a tak sa im darí jedlá dochutiť.

Začala som soliť menej, na stoloch sú soľničky a hostia si dosypú dvakrát toľko, koľko som používala ja.
Monika Macková, vedúca prešovského penziónu Radlinka

Zodpovedná vedúca vo VV reštaurácii na trnavskej pešej zóne Veronika Opáleková hovorí, že odkedy varia s menším množstvom soli, ľudia sa na to sťažujú. „V minulosti to nebolo. Neviem, ako je to v iných prevádzkach, ale my to dodržiavame,“ prezradila Opáleková. Hovorí, že ľuďom dôvod vysvetľovať nemusia. „Vedia o tom, že v stravovacích zariadeniach sa po novom solí menej,“ dodala. Aj napriek tomu jej jeden mladý pár pri odchode povedal, že ich polievka bola príliš slaná. „My sme asi výnimka. Soľ takmer nepoužívame, len minimálne, preto sa nám zdá všetko príliš slané,“ vysvetlil František Trulík z Hrnčiaroviec nad Parnou pri Trnave.

„Ľudia sú na chute navyknutí a očakávajú ich. Určite sa dá od slaného jedla odvyknúť, keď sú ľudia motivovaní, len nie zo dňa na deň,“ myslí si odborník na výživu a gastroenterológ Peter Minárik. Cesta podľa neho však nevedie úplným zákazom napríklad formou, že by sa zo stolov vytratili soľničky. „Hosťom by mohli na stôl dávať bylinky, prípadne tie miešať so soľou. Keby to pilotne urobili, možno by zistili, že stravníci radšej siahnu po bylinkách,“ priblížil Minárik, podľa ktorého by sa malo ozdravenie Slovákov robiť komplexnejšie. „Pomohol by jeden globálny zákon, ktorý by do ozdravenia zapájal verejné zdravotníctvo, ale aj iné rezorty, ako je školstvo. Išlo by o viaceré opatrenia, zamerané predovšetkým na výchovu,“ mieni odborník.

To, či jednotlivé zariadenia skutočne dodržiavajú stanovený limit, plánujú zisťovať regionálni hygienici. Pôjde o neohlásené kontroly, pri ktorých budú preverovať dodržiavanie obsahu soli. Mali by prebiehať počas celého roka 2016. „Kontrola, či nedošlo k presiahnutiu stanoveného najvyššieho prípustného množstva pridávanej kuchynskej soli, bude prebiehať na základe laboratórnych vyšetrení vzoriek potravín,“ uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická. Ak limity výrobcovia a prevádzkovatelia nedodržia, hrozí im pokuta až do výšky 200-tisíc eur. Pri prvej kontrole však obídu s len upozornením.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravé jedlo #soľ