Fotokomora pomáha ľuďom s kožným ochorením

Špeciálnu kabínu s ultrafialovým žiarením získala Nemocnica s poliklinikou v Považskej Bystrici. Moderné pracovisko lieči viaceré kožné ochorenia, hlavne však príznaky psoriázy, čo je zákerná choroba, ktorej sa človek nezbaví po celý život, ak ju raz dostane.

25.01.2016 14:00
fotokomora, lekár, kožné choroby, psoriáza Foto: ,
Opakované ožarovanie v tejto kabíne je veľmi účinnou a pritom bezpečnou liečbou, vraví kožný lekár Tomáš Kopal.
debata (8)

Tomáš Kopal, primár kožného oddelenia, predstavil zariadenie ako moderný žiarič, ktorý prináša liečbu na európskej úrovni a umožňuje pacientom so psoriázou žiť normálny život. Je koncipované tak, že vyžaruje úzke spektrum ultrafialového žiarenia, čo minimalizuje riziko vzniku rakoviny kože aj po viacnásobnej liečbe. Je teda veľmi účinné a pritom aj veľmi bezpečné.

Väčšina pacientov, ktorí chodia na ošetrenie, sú práceschopní ľudia v strednom produktívnom veku, ktorí sú veľmi nešťastní z tohto ochorenia. Nechcú vymeškávať z práce, preto im na kožnom oddelení vyšli v ústrety tým, že fototerapeutická kabínka funguje až do 19. hodiny, pacientom je k dispozícii aj cez voľné dni.

„Keď ľudia majú psoriázu na nohách, nemôžu chodiť, keď na rukách, nemôžu dobre pracovať. Hovorí sa, že psoriatici subjektívne trpia podobne ako ľudia, čo majú rakovinu,“ vraví Kopal.

Lucia má 31 rokov a psoriázou trpí od detstva. Vraví, že najhoršie to bolo v puberte. Ako dievča sa chcela páčiť, pritom si nemohla obliecť krátke nohavice ani ísť na kúpalisko. Často sa ľudia sťažujú, nechcú, aby bol psoriatik s nimi v jednom bazéne, hoci táto choroba nie je prenosná. Je to veľká záťaž na psychiku, okrem toho je to aj bolestivé.

„V zime sa to dá vydržať, ale v lete, keď si človek chce dať krátke tričko alebo sukňu, sú tie vyrážky viditeľné. Ľudia na to, čo nepoznajú, reagujú rozdielne,“ vraví Lucia, matka dvoch malých detí.

Ľudí so psoriázou je päť až šesť percent z celkovej populácie, teda približne toľko čo diabetikov. Pri správne nastavenej liečbe sa dosahuje až 95-percentná úspešnosť. Príde pacient, ktorý má psoriázou postihnutú väčšinu plochy tela, a odchádza tak, že na tele nemá ani stopu po chorobe. Pravdaže, len na určitý čas, pretože jej prejavy sa vrátia. Niekedy však prejdú roky, kým sa objavia znova. Pacient na liečbu potrebuje asi 25 ožarovaní vo fototerapeutickej kabíne, každé trvá dve až päť minút, opakujú sa niekoľkokrát do týždňa.

„Na Slovensku je momentálne okolo 200-tisíc pacientov so psoriázou a ich počet narastá. Čo je horšie, pribúdajú ťažké formy tohto ochorenia, ktoré postihujú potom aj kĺby, spája sa aj s ochoreniami vnútorných orgánov, srdca, cievneho systému či pečene. Každá takáto kabína, ktorá na Slovensku funguje, je vítaná,“ zdôraznil Juraj Péč, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre kožné ochorenia.

V Považskej Bystrici mali pracovisko s ultrafialovým žiarením, nazývané tiež fototerapeutická kabína, už dávnejšie. Bolo však zastarané, každú chvíľu potrebovalo opravu. Na sklonku minulého roka sa Trenčiansky samosprávny kraj ako zriaďovateľ nemocnice rozhodol, že kúpi nový prístroj. „Samosprávny kraj kúpil novú fototerapeutickú kabínu v hodnote 38¤760 eur. Nemocnica v Považskej Bystrici je jednou z mála všeobecných nemocníc, ktorá sa môže pochváliť moderným lôžkovým oddelením vrátane ambulancie a denného kožného stacionára,“ pripomenula Jana Paulínyová, hovorkyňa kraja.

Čo je psoriáza

Psoriáza je chronické kožné ochorenie, ktoré sa stále opakuje. Pre pacientov, u ktorých prepukne, je to celoživotné ochorenie. Výrazne obmedzuje ľudí, prejavuje sa od začervenania cez vyrážky, ktoré sa olupujú, koža praská do krvi a ľudia veľmi trpia. Je to geneticky dané ochorenie, ale nie každý, kto ho má geneticky dané, ho aj dostane. Prepukne, keď sú na to vhodné podmienky, čo sú niektoré druhy infekcií, ale aj podnebie. Napríklad severania ho majú častejšie ako južania.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #psoriáza #fotokomora #kožné ochorenia