Učiteľka z námestia: Keď bude treba štrajkovať tri mesiace, budem štrajkovať

Na Námestí SNP v Bratislave krátko pred jedenástou postávali v mrazivom sychravom počasí iba desiatky štrajkujúcich učiteľov. Napokon ich však prišlo približne 1 500.

25.01.2016 17:52
strajk ucitelov, protest ucitelov, demonstracia... Foto: ,
Štrajk sa z Námestia SNP v Bratislave presunul pred parlament.
debata (495)

Kika a Janka, ktoré učia na druhom stupni ZŠ Gessayova v Bratislave, dúfajú, že štrajk pomôže vyjadriť ich názory a legitímne požiadavky. Ich práca je pre nich poslaním, ale nevylučujú možnosť, že ak sa podmienky nezlepšia, budú musieť zo školstva odísť. Upozorňujú na to, že životný štandard sa na východe a západe Slovenska radikálne líši a že odrazový mostík s učiteľským tabuľkovým platom nie je vôbec jednoduchý. Učiteľka z Považskej Bystrice, ktorá nechcela byť menovaná, sa k nim pridáva. V školstve pracuje už tretí rok a keď si chcela vybaviť o hypotéku, pani v banke ju doslova vysmiala.

Ako sa „cvičí“ s učiteľmi v spoločnosti

Náš rozhovor preruší zvuk blížiacich sa rapkáčov, píšťaliek a hlasná vrava. Niektorí organizátori boli sprvoti skeptickí a obávali sa nezáujmu pedagógov. Masa protestujúcich je však jasným signálom, že dnes to učitelia myslia skutočne vážne. Svojich pedagógov podporili dokonca aj žiaci zo ZŠ Mudroňovej v Bratislave. Školák Marcel si myslí, že ich platy sú nedostatočné, čo sa odráža aj v ich práci.

Na pódiu sa už zišlo niekoľko organizátorov a s učiteľmi si dali „rannú“ rozcvičku. Na otázku, koľkí z nich majú popri učiteľstve ďalšiu prácu, zdvihla ruku asi tretina prítomných. Viac ako polovica štrajkujúcich sa priznala k tomu, že majú skúsenosť s doučovaním žiakov zadarmo. A keď sa organizátori pýtali, či sú ešte pedagógovia ochotní trpieť katastrofálne podmienky v školstve, celý dav jednotne pozdvihol ruku a začal skandovať hanba, hanba, hanba vláde. Do éteru odznela výzva k učiteľom, ktorí majú strach, aby sa k štrajku pridali, pretože všetkým predsa záleží na deťoch a na budúcnosti tejto krajiny. Mladý pedagóg Vladiskav Kakadi zo Strednej umeleckej školy v Trenčíne si myslí, že dôležitá nie je ani tak samotná demonštrácia v Bratislave, ale to, koľko škôl je zavretých.

Neprehliadnuteľný transparent držia v rukách pedagógovia z Martina. Aj keď do hlavného mesta pricestovali na vlastné náklady a museli si vziať voľno, prišli bojovať za lepšie podmienky. Dokonca aj vyučujúca, ktorej chýba do dôchodku iba rok, myslí na svojich mladších kolegov, ktorí majú kariéru v školstve ešte pred sebou. Učiteľka Jančeková poukazuje na to, že verejnosť je vládou zavádzaná. Dnes sa totiž neštrajkuje len za platy, ako je mylne interpretované, ale aj za dofinancovanie rozdielov vo vybavenosti škôl: „Investície do školstva a do pedagógov idú ruka v ruke. Skúste povedať pani predavačke, aby si zakúpila registračnú pokladňu… Učiteľ si musí zakúpiť sám metodické príručky, pretože bez nich jednoducho nemôže pracovať.“

Na demonštráciu v Bratislave prišli učitelia z...
Na demonštrácii bolo podľa odhadov policajtov...
+27

Pracovný čas učiteľa sa nekončí zvonením

Rovnaký názor má aj Margaréta Knapíková, pedagogička zo ZŠ Lachova v Petržalke a zároveň jedna z usporiadateliek. Myslí si, že školstvo je v katastrofálnom stave a upozorňuje na to, že pracovný čas učiteľa sa nekončí odzvonením zvončeka a že pracovný čas trvá viac ako osem hodín, pretože na vyučovanie sa nemusia pripravovať iba žiaci. Za problémové považuje priority súčasnej vlády: „V prípade protiteroristického balíčka bude vláda do poslednej minúty svojho mandátu k dispozícii a bude na tom pracovať. A téma učiteľov? Je mi ľúto, nemôžeme pre vás nič urobiť.“

Organizátori štrajku aj opýtaní sa svorne zhodujú, že k základným problémom patrí nielen ohodnotenie pedagogických aj nepedagogických zamestnancov v školstve, ale predovšetkým ich postavenie v spoločnosti, dostupnosť školských pomôcok, rastúca byrokracia a administratívna činnosť, ktorú treba vykonávať často aj v domácom prostredí. Organizátori sa odvolávajú aj na štatistiky OECD, ktoré sú voči slovenskému školstvu viac než nelichotivé, a teda vo veľkom rozpore s vyjadreniami vlády, ktorá má problém s napĺňaním svojich sľubov.

Učiteľov podporili aj sestričky

O behu na dlhé lakte porozprávali aj sestry z Odborového združenia sestier: „Kto za pravdu horí, tak aj zvíťazí. Želáme to vám aj nám – aby sme zvíťazili!“ Podľa sestričiek je ešte stále možné otvoriť legislatívny proces, celá vláda je predsa k dispozícii. „Učitelia a sestry sú obvinení z politikárčenia, no nie je to pravda, práve naopak. Politik kričí chyťte politika, my sestry, to sú vládne resty!“ dodala odborárska predáčka Monika Kavecká.

Do mikrofónu prehovorila aj známa slovenská herečka Zuzana Fialová. Na štrajku sa zúčastnila preto, lebo je pyšná, že učitelia zo škôl, do ktorých chodil jej syn, zavreli svoje brány: „Myslím si, že učitelia sú ľudia a úplne všetkému, čo hovorí vláda, neverím. Keby sa to rozobralo bod po bode, čo tvrdí, určite by sa v tom našli nezrovnalosti, pretože aj štatistika sa dá prekrútiť.“

Krátko pred jednou sa teda štrajkujúci učitelia vybrali z Námestia SNP smerom k parlamentu. Doprava na cestách bola ochromená a museli ju riadiť príslušníci polície. Dav húfne zabral celé cesty a aj na červenú kráča cez prechody. Skandovaním dáva jasne najavo, že tento raz ich nič nezastaví. Pred parlamentom prečítali štrajkujúci svoju výzvu politikom.

Aj keď bolo počasie nepriaznivé, prítomní sa zhodli, že teraz je ten správny čas na štrajk. Obávajú sa, že po voľbách už žiadne rokovania, týkajúce sa školstva či požiadaviek, sa nemusia už uskutočniť. Jitka Tóthová zo ZŠ Rajčianska v Bratislave uzatvára: „Ak učitelia chcú konečne dosiahnuť svoje, mali by vydržať až do konca. Keď to bude mesiac, tak mesiac, keď bude treba štrajkovať tri mesiace, tak budem ochotná aj toľko.“

© Autorské práva vyhradené

495 debata chyba
Viac na túto tému: #štrajk učiteľov