Poľadovica stále hrozí na strednom a východnom Slovensku

Istotami pondelka boli teplo domova, čaj a rozčítaná knižka. Kto nemusel vystrčiť von nos, ten vyhral. Počasie robilo problémy od západu krajiny až po východ, celé Slovensko vytrápila poľadovica, mrznúci dážď či hmly spôsobili viacero dopravných nehôd a množstvo úrazov.

26.01.2016 10:30
pocasie,poladovica Foto: ,
Poľadovica potrápila v pondelok ľudí na celom Slovensku. Šmýkalo sa aj v hlavnom meste.
debata

A pozor si treba dávať ešte aj v utorok. Výstraha I. stupňa pred poľadovicou, ktorú v pondelok Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre celé územie štátu, však už platí iba pre jeho strednú a východnú časť.

„Spadla som na zastávke autobusu MHD na Sabinovskej v smere na letisko. Zakaždým v takomto nečase je prístup k nej zľadovatený. Dopravný podnik, ak ju aj očistí, tak len v mieste prístrešku. Ale čo ďalej?" posťažovala sa pred Kauflandom na Trnavskej ceste Bratislavčanka Elena (58).

V pondelok ráno sa teplota v hlavnom meste pohybovala pod bodom mrazu, napriek tomu husto pršalo. Na cestách sa tvorili zápchy, mestská doprava mala výpadky. Cestári aj pracovníci Dopravného podniku síce komunikácie od tretej ráno posýpali, no soľ a iný materiál rýchlo zmýval mrznúci dážď. Bez ostražitosti a dobrej obuvi to vôbec nešlo. Po šmykľavých chodníkoch mali problém kráčať aj mladí ľudia, len dopoludnia hlásili centrálne príjmy nemocníc 30 zranených v dôsledku úrazu. Do 17:00 hodiny evidovali už 62 zranených, ktorí sa pošmykli na ľade.

Ako spresnila hovorkyňa bratislavskej Univerzitnej nemocnice Petra Stano Maťašovská, úrazy väčšinou boli len ľahšie, pomliaždeniny či podvrtnutia, ktoré stačilo ošetriť ambulantne. „Jedenásť zranených však zostáva v nemocnici. Dôvodom sú komplikované zlomeniny rúk a nôh, ktoré treba riešiť operačne, ale aj úrazy hlavy," dodala Maťašovská.

„Zastávky MHD spravuje Dopravný podnik Bratislava, niektoré, najmä v centre mesta, aj magistrát. Nie je možné vyčistiť všetko naraz, ale postupne. Je zimné obdobie, takéto počasie je teda normálne, musíme všetci dbať na zvýšenú bezpečnosť," odkázala hovorkyňa metropoly Ivana Skokanová.

Ako je však možné, že napriek pondelňajším ranným mínusovým teplotám v Bratislave nesnežilo, ale pršalo? „Od západu už nad túto oblasť prúdil teplejší vzduch, vo výške nad 1 000 až 1 500 metrov vrátane hrebeňov Malých Karpát boli teploty plusové, od úrovne pod 200 metrov však stále mínusové, preto dážď primŕzal," vysvetlil meteorológ SHMÚ Marcel Macko.

Po celý pondelok poľadovica hrozila vo väčšine okresov Banskobystrického, Trenčianskeho, Košického, Prešovského a Žilinského kraja. V Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji sa v popoludňajších hodinách zmiernila. Našťastie zlé počasie sa nepodpísalo pod vážnejšie dopravné nehody. Stella Centrum do piatej popoludní hlásilo len zopár menších kolízií, napríklad na diaľnici D1 pri obci Červeník, v Bratislave pri Troch vežiach, na R1 za Vlčkovcami sa zrazilo niekoľko vozidiel, na ceste druhej triedy pri obci Vozokany sa zase prevrátil kamión, ktorý spôsobil výluku v oboch smeroch.

Podľa meteorológa Macka sa v utorok už na západe krajiny počíta s plusovými teplotami, ešte v ranných hodinách by však mohlo byť klzko v niektorých regiónoch stredného Slovenska, napríklad na Orave, Horehroní či vo východnej časti Banskobystrického okresu. Počas dňa sa už potom lokálne poľadovica môže objaviť na východe.

V dôsledku postupného otepľovania vo vysokohorskom prostredí naďalej trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, skôr však lokálneho charakteru. Odborníci zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby varujú, že zvlášť nebezpečné z hľadiska možnosti spustenia lavín sú severné návetria v Západných a Vysokých Tatrách a strmé nástupy pod skalné steny. Lavínu môžu spôsobiť aj veľké preveje, ktoré sa vytvorili na hrebeňoch hôr.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #poľadovica