Lekárskym organizáciám hrozí rozkol

Namiesto spájania ešte väčší rozkol. Dve lekárske organizácie sa pôvodne chceli zlúčiť, aby mali väčšiu silu pri vyjednávaniach so zdravotnými poisťovňami. Namiesto toho sa deje opak. Situácia nakoniec môže vyústiť do oslabenia jednej z nich.

26.01.2016 12:00
debata (3)
Marián Šóth, šéf Asociácie súkromných lekárov. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Marián Šóth, Asociácia súkromných lekárov Marián Šóth, šéf Asociácie súkromných lekárov.

Slovenská lekárska komora (SLK) a asociácia, ktorá zastupuje súkromných lekárov, pred rokom plánovali, že založia jednu inštitúciu Zväz ambulantných lekárov. Rokovania o tomto zámere vyústili vlani v decembri do odchodu šéfa asociácie Mariána Šótha z komory.

„Lekárska komora a jej zväz ambulantných poskytovateľov pre vstup nových členov vyzývali, aby ľudia opustili asociáciu. Chvalabohu sa im to nepodarilo. Komoru si ako inštitúciu vážim, ale momentálne ma veci, ktoré sa tam udiali, natoľko rozladili, že som potreboval upovedomiť na to, že sa tam niečo deje,“ povedal k svojmu odchodu Šóth. Ako ďalší z dôvodov označil aj nedemokratické obsadzovanie funkcií v komore.

Podľa neho už komora ako stavovská organizácia neplní svoju funkciu. Mala by zabezpečovať transparentnú starostlivosť o lekárov po stránke etickej, morálne spoločenskej. Podľa Šótha sa tak nedeje. Popiera, že by chcel z komory odlákať aj ďalších lekárov. Tvrdí, že takto len upozornil na aktuálnu situáciu.

Na otázku, či lekári odchádzajú zo stavovskej organizácie, povedal, že má informácie o tom, že niekoľko sa pre tento krok rozhodlo. Denník Pravda kontaktoval s otázkami aj SLK, odpovede sa však do konca uzávierky nepodarilo získať. Odlev členov môže oslabiť organizáciu, jednak finančne, lebo príde o členské, a tiež aj vo vyjednávaniach s poisťovňami, keďže bude mať za sebou menší počet členov. Komora má dnes viac ako 15-tisíc členov, asociácia asi tritisíc členov.

Marian Kollár vedie Slovenskú lekársku komoru. Foto: Robert Hüttner, Pravda
slovenska lekarska komora, slk, marian kollar Marian Kollár vedie Slovenskú lekársku komoru.

Podľa členky rady SLK Kataríny Šimovičovej Šóthovi prekážalo, že nemal v komore žiadnu funkciu. Tvrdí, že komora sa ambulantných lekárov zastáva, a preto nerozumie výhradám druhej strany. Hlavný problém vidí v tom, že doktorov nútia zdravotné poisťovne uzatvárať nevýhodné zmluvy. Komora podľa nej apeluje na to, že tento systém je zlý a sú nutné legislatívne zmeny. Dodala, že rozhodnutie Šótha vystúpiť z komory organizáciu nijako neohrozí, pretože nepozná žiadneho iného lekára, ktorý by ho nasledoval.

„Asociácia v minulosti vytvorila Zdravitu, ktorá lekárov formou mandátnych zmlúv zastupuje pri vyjednávaní s poisťovňami. Lekárska komora robí v podstate to isté a vzájomne sa nemajú rady,“ vysvetľuje Mário Moro, ktorý je viceprezidentom Asociácie súkromných lekárov. Keďže lekári mali dve podobné inštitúcie, ktoré robili takmer to isté, chceli ich zjednotiť a dosiahnuť tak väčšiu efektívnosť. Hoci boli všetky zmluvy a podklady nachystané, v apríli minulého roka k podpisu nakoniec nedošlo. Komora od projektu odstúpila, čo jej partner považoval za nepochopiteľné a absurdné rozhodnutie.

„Prezident komory Kollár odmietol podpísať spoločnú organizáciu. Paradoxne ešte aj vnútorné predpisy organizácie navrhol právnik Lekárskej komory. Tam vznikol základný problém. Fungujú dve samostatné organizácie, čo nie je prospešné,“ vysvetľuje Moro. Konanie Šótha bola podľa neho adekvátne.

Zväz ambulantných poskytovateľov nakoniec aj tak vznikol. Zastupuje lekárov pri vyjednávaniach so zdravotnými poisťovňami. Komora mu na rozbeh poskytla dar 10-tisíc eur, čo Šóth považuje za zvláštne.

„Lekárska komora ZAP-u významne pomohla finančne aj s priestorom. Na rade komory sa o tom diskutovalo a demokraticky odhlasovalo. Finančnú pomoc zväz využil na svoj rozbeh, nájom, právnikov, telefóny a podobne,“ uviedla pre Pravdu Šimovičová. Pripomenula, že všetci členovia zväzu sú zároveň aj členmi komory.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská lekárska komora #asociácia súkromných lekárov #Zväz ambulantných lekárov #rozkol