Výpoveď stiahlo podľa rezortu zdravotníctva už 594 sestier

Počet stiahnutých výpovedí sestier podľa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR rastie. K utorku 26. januára vzalo späť svoje výpovede celkovo 594 sestier, nemocnice zároveň prijali do pracovného pomeru 161 nových sestier. Informovala o tom riaditeľka komunikačného odboru MZ Zuzana Čižmáriková. Podľa údajov rezortu je tak aktuálne vo výpovedi 668 sestier a pôrodných asistentiek.

26.01.2016 15:05
debata (21)

Minister zdravotníctva Viliam Čislák konštatoval, že aktuálne počty výpovedí sestier svedčia o tom, že ide o lokálny problém v Prešove a v Žiline, aj tu však pacienti podľa neho dostávajú potrebnú zdravotnú starostlivosť.

V žiadnom prípade podľa šéfa rezortu nie je dôvod na obavy, zdravotná starostlivosť vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) Jána Adama Reimana v Prešove a v Žilinskej fakultnej nemocnici je poskytovaná, obe nemocnice tiež zabezpečujú všetky potrebné služby. V prešovskej nemocnici zostáva vo výpovedi podľa údajov rezortu zdravotníctva 314 sestier (späť vzalo výpoveď 81 sestier, nemocnica prijala 95 nových), v žilinskej nemocnici je vo výpovedi 179 sestier (37 sestier stiahlo výpoveď, nemocnica zamestnala 12 nových).

Sestry a pôrodné asistentky na Slovensku, ktoré podali hromadné výpovede, majú tri požiadavky, a to zákon o odmeňovaní musí platiť pre všetkých zdravotníkov, koeficienty pre výpočet základnej zložky mzdy by sa mali zvýšiť. Základná zložka mzdy by sa mala taktiež navyšovať o každé tri roky praxe.

Podľa sestier by mal riešiť aktuálnu situáciu v slovenských nemocniciach premiér Robert Fico. Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek spolu so Slovenskou komorou sestier a pôrodných asistentiek minulý utorok požiadali otvoreným listom predsedu vlády o pomoc, lebo podľa nich od ministra zdravotníctva Viliama Čisláka sa jej nedočkajú.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Viliam Čislák #výpovede sestier