Bič na cestných pirátov neplieska

Mal to byť bič na cestných pirátov, skončilo sa to však inak. Z novely zákona o cestnej premávke vypadlo dôležité ustanovenie, ktoré určovalo, čo je závažné porušenie pravidiel na ceste. A tak za čo vlani hrozila strata vodičáku a dlhoročný zákaz šoférovania, dnes hrozí len pokuta. Ak ju šofér zaplatí na mieste.

27.01.2016 07:00
polícia, radar, meranie rýchlosti, Foto: ,
Od januára platí novela zákona o cestnej premávke a o priestupkoch, ktorá rozdeľuje sankcie za prekročenie rýchlosti do troch úrovní.
debata (47)

Na porovnanie. Vlani v januári prišiel o vodičský preukaz 23-ročný vodič Porsche Cayenne, ktorý išiel po diaľnici D1 v smere do Bratislavy 189 km/h. Keďže prekročil rýchlosť o takmer 80 km/h, okrem 800-eurovej pokuty mu hrozil aj zákaz šoférovania do troch rokov.

Keď minulý piatok policajti namerali 36-ročnému šoférovi z okresu Michalovce, ako sa pri obci Petrovce nad Laborcom rúti 204 km/h, stačilo, že na mieste zaplatil pokutu 800 eur a mohol pokračovať v jazde. Hoci prekročil rýchlosť o 104 km/h.

Po zmene zákona o cestnej premávke a priestupkového zákona platných od 1. januára ak takýto vodič zaplatí pokutu na mieste, o vodičský preukaz nepríde a nezakážu mu ani šoférovať. Zákony zároveň rozdeľujú sankcie za prekročenie rýchlosti do troch úrovní. Tretia, najprísnejšia, je určená pre cestných pirátov.

Problém spočíva v tom, že zo zákona o premávke vypadlo dôležité ustanovenie, že už prekročenie rýchlosti o 20 km/h v obci a mimo nej o 30 km/h je porušenie pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom. Vysoká rýchlosť tak už nie je závažným dopravným priestupkom.

Polícia tento krok obhajuje. „Nová právna úprava so sebou okrem iného priniesla aj novú úpravu sankcií za priestupok proti bezpečnosti cestnej premávky, ktorého sa dopustí osoba, ktorá ako vodič prekročí rýchlosť ustanovenú v zákone. Prekročenie najvyššej dovolenej rýchlosti vozidiel v obci o 20 km/h a viac a mimo obce o 30 km/h a viac sa vypustilo z porušení pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom vzhľadom na navrhovanú novú koncepciu jej sankcionovania,“ reagovala hovorkyňa Policajného prezídia Denisa Baloghová.

Policajt tak môže zadržať vodičský preukaz buď v prípade, že vodič je ochotný zaplatiť, ale nemá pri sebe peniaze, alebo za priestupky, za ktoré je možné uložiť trest zákazu činnosti. Trest zákazu šoférovania na obdobie od šiestich mesiacov do troch rokov sa týka len najvyššej „rýchlostnej kategórie“, čiže prekročenia povolenej rýchlosti o vyše 50 km/h v obci a o viac než 60 km/h mimo obce.

A tu dostane vodič zákaz šoferovať, len ak nezaplatí na mieste pokutu a polícia tento priestupok rieši ďalej v správnom konaní. To znamená, že táto sankcia sa týka výlučne správneho konania.

Andrej Buday, predseda Združenia autoškôl, si myslí, že „spomaliť cestných pirátov nepomôže ani vysoká pokuta“. Rýchlosť podľa neho prekračujú najmä muži, ktorí sa radi predvádzajú a majú na pokuty. „Je to len divadielko,“ hodnotí novelu cestného zákona.

Aj dopravný analytik Jozef Drahovský hovorí, že vysoké pokuty sú na pirátov neúčinné a postihujú bežných vodičov. „Malo by to zmysel, ak by sa to naozaj týkalo cestných pirátov. Pravidlá sú však nastavené tak nešťastne, že postihnú aj vodičov, ktorí dodržiavajú predpisy,“ myslí si.

Za problém považuje fakt, že megapokuta hrozí aj šoférovi, ktorý ide rýchlosťou 90 km/h mimo zastavaného územia, ale ešte na katastrálnom území obce a vlastne nikoho neohrozuje. Podľa neho by si extrémne vysoké pokuty zaslúžili najmä tí vodiči, ktorí nerešpektujú priechod pre chodcov a preletia ho. Od začiatku januára pochybením vodičov prišlo o život šesť chodcov.

Ministerstvo vnútra prezentovalo novelu cestného zákona najmä ako bič na cestných pirátov, ktorí si robia z ciest pretekársku dráhu. Ak prekročia rýchlosť o viac ako 60 km/h, budú im hroziť mastné pokuty. Na mieste môžu dostať od 250 do 800 eur, do konca decembra bola najvyššia hranica do 650 eur. V priestupkovom konaní je to od 500 do 1 000 eur, do konca decembra to bolo 800 eur.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #pokuty #cestní piráti