Novotný žiada prešetrenie tendra na novú UNB

Poslanec NR SR a podpredseda strany Šanca Viliam Novotný požiadal Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) a Ministerstvo financií SR, aby skontrolovali tender na novú Univerzitnú nemocnicu v Bratislave. "V súčasnosti beží úplne zbabraný tender na PPP projekt novej Univerzitnej nemocnice v Bratislave, v rámci ktorého sa len míňajú verejné prostriedky na poradcov, ale k novej nemocnici nepovedie," zhodnotil Novotný.

27.01.2016 14:21
debata (4)

Ešte minulý rok, 6. mája, sa poslanec obrátil na Úrad vlády SR so žiadosťou na predsedu vlády, aby tender zastavil. Ako ďalej dodal, úrad vlády jeho sťažnosť posunul na ministerstvo zdravotníctva a ÚVO, ktoré odpovedali, že po skončení súťažného dialógu začnú kontrolu zadávania zákazky aj hospodárnosti nakladania s verejnými prostriedkami vo verejnom obstarávaní.

Podľa informatívneho materiálu z ministerstva sa súťažný dialóg na výber zhotoviteľa a prevádzkovateľa nemocnice skončil koncom decembra 2015. Podľa Novotného ministerstvo zdravotníctva od začiatku nevie, čo obstaráva. Už vo Vestníku ÚVO k tendru napísalo, že "nie je ani po mesiacoch príprav… objektívne schopné presne definovať najvhodnejšie technické požiadavky a právne a finančné podmienky na uspokojenie svojich potrieb“.

„Za čo teda ministerstvo zaplatilo 1,2 milióna eur poradcom a platí ďalej? Ako je možné, že sa tender, pri ktorom ministerstvo nevie, čo za 250 miliónov eur chce a občania za neho majú za 30 rokov celkovo zaplatiť vyše šesť miliárd eur, dostane do fázy, kedy sú na stole ponuky konkrétnych uchádzačov?“ pýta sa Novotný. Podľa neho existuje vážne podozrenie z nehospodárneho nakladania s verejnými prostriedkami.

Poslanec predpokladá, že nová nemocnica sa nepostaví vôbec, alebo sa zrealizuje zle. "Nesplní očakávania pacientov ani univerzít a môže to dopadnúť ako Váhostav – teda peniaze v schránkach, nevyplatení veritelia a požiadavka na ďalšie peniaze od štátu,“ obáva sa Novotný. Podľa neho je jediným riešením zrušiť súčasnú súťaž a znova ju pripraviť po konzultáciách s oboma univerzitami, zdravotnými poisťovňami aj odborníkmi.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Novotný #Univerzitná nemocnica