Deti sa učia na modeloch splachovačov za 375 eur

Splachovač na toaletu za 375 eur alebo sifón za vyše 251 eur. Nejde o žiadne luxusné vybavenie domácností. Takéto modely majú pomôcť na základných školách nabrať žiakom zručnosti. Pre školy ich nakúpil Štátny inštitút odborného vzdelávania. Natíska sa však otázka, či ich cena nie je premrštená.

27.01.2016 20:00
debata (100)

Podľa preberacieho protokolu zverejneného na internete inštitút požičal jednej zo základných škôl vo Zvolene demonštračné modely WC splachovača za 375 eur a vodovodného sifónu za 251,36 eura. Denník Pravda však našiel iný protokol pre inú školu. Podľa neho splachovač stál 120 eur, sifón 73 eur. Ceny pri rovnakých modeloch teda nesedia.

Cenu pomôcok riešil obstarávateľ, čiže v tomto prípade ministerstvo školstva, to nám však v stredu na otázky neodpovedalo. Samotná škola v tomto prípade o cene pomôcky nerozhoduje, iba ju preberá.

Podľa odborníka na odborné vzdelávanie je model technicky náročnejší ako bežné zariadenie, a teda môže byť aj drahší. Rozdiely medzi jednotlivými modelmi podľa neho môžu závisieť od zhotovenia a materiálu. „Model ukazuje, ako prúdi voda, a dajú sa pri ňom rozobrať aj tie časti, ktoré sú normálne nerozoberateľné, bežný splachovač je uzavretý a nedá sa pozrieť dovnútra. V tom je rozdiel medzi modelom a klasickým zariadením,“ konštatoval predseda Združenia pre rozvoj stredoškolského odborného vzdelávania František Tamašovič.

Ako ďalej uviedol, cenové rozdiely si nedovoľuje posúdiť, pretože modely nevidel. Teoreticky by však drahší model splachovača musel byť na veľmi vysokej technickej úrovni. „Závisí aj od vyhotovenia, či ide o plast, alebo plexisklo, prípadne ešte niečo iné. Potom sa to môže cenovo líšiť. Určite to nie je klasický splachovač, ktorý kúpite v obchode,“ dodal Tamašovič.

© Autorské práva vyhradené

100 debata chyba
Viac na túto tému: #žiaci #základné školy #splachovače