Desiatich Slovákov ocenili za pomoc Židom počas holokaustu

Do rodiny Spravodlivých medzi národmi v stredu pribudlo ďalších desať Slovákov. Ide o ľudí, ktorí sa rozhodli pomôcť Židom v čase holokaustu. Titul im udelil štát Izrael a múzeum Jad Vašem, a to práve v deň, keď si svet pripomína Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu.

27.01.2016 20:58
debata (45)

Ocenenými sa tak na slávnostnom ceremoniáli v Historickej budove NR SR v Bratislave stali Ján a Anna Vargovci, Jozef a Anna Krajčovičovci, Štefan a Mária Kaššaovci, Bratislav a Otília Handlovci a Augustín a Valéria Lacikovci. Vyznamenania z rúk izraelského veľvyslanca prevzali v Historickej budove NR SR ich potomkovia a rodinní príslušníci. Mená ocenených budú vytesané do Múru Cti v Záhrade Spravodlivých v Jad Vašem v Jeruzaleme.

Desať ocenených Slovákov sa tak pripojí k 546 odvážnym mužom a ženám zo Slovenska a takmer 26-tisíc jednotlivcom z mnohých ďalších krajín. „Pre krajinu, akou je Slovensko, ide o významný a veľký počet, čo stále zostáva zábleskom svetla v mori tmy,“ povedal vo svojom príhovore veľvyslanec štátu Izrael na Slovensku Zvi Aviner Vapni. Ako dodal, „ocenení boli obyčajní ľudia, ktorí sa nenarodili ako hrdinovia, spravili tento hrdinský čin a za to si ich vážim.“ Veľvyslanec sľúbil rodinám Spravodlivých medzi národmi, že ich skutky nebudú zabudnuté. „Ako prorok Izaiáš povedal: Dám im večné meno, ktoré nikdy nevymizne.“

Prezident Andrej Kiska vyslovil vo svojom príhovore uznanie, že aj takýmto spôsobom si pripomíname „neslýchané zločiny nacistického režimu v jednej z kolísok civilizácie, akou je Európa.“ Holokaust podľa neho zostáva nezmazateľnou škvrnou v dejinách ľudstva. Vyslovil tiež hlbokú úctu záchrancom a poďakoval sa všetkým, ktorí sa pričiňujú o to, aby sme nezabúdali. „Nielen na beštialitu vrahov, ale aj na odvahu tých, ktorí sa jej dokázali vzoprieť,“ povedala hlava štátu.

Izraelské ocenenie Spravodliví medzi národmi sa každoročne udeľuje ľuďom nežidovského pôvodu za záchranu Židov v čase ich vyhladzovania počas druhej svetovej vojny. Mená všetkých ocenených budú navždy vytesané do Múru cti v Záhrade Spravodlivých v Jad Vašem.

Múzeum Jad Vašem vzniklo preto, aby zvečnilo pamiatku šiestich miliónov židovských obetí holokaustu. Postupne pátra a hľadá tých, ktorí sa fašizmu postavili a Židov ukrývali, alebo im inak pomáhali uniknúť pred perzekúciou. Každý prípad v súčasnosti posudzuje komisia, ktorá sa skladá z dobrovoľníkov. Ako uvádza Jad Vašem, väčšinou ide o tých, čo prežili holokaust.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #holokaust #židia