Sestrám sa dorovnávajú platy cez doplatky

Stane sa tak, ako už takmer tri mesiace avizovali? Budúci pondelok do práce plánuje nenastúpiť viac ako šesťsto zdravotných sestier. Chýbať budú najmä v nemocniciach v Prešove, Košiciach a v Bojniciach.

30.01.2016 11:00
nemocnica, zdravotna sestra, zdravotnictvo,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (169)

Dôvodom hromadných výpovedí zdravotníčok je novela zákona, ktorá im prvýkrát garantuje minimálne mzdy, pod ktoré zamestnávateľ nikdy nemôže ísť. Sestry sú s týmito hranicami nespokojné a chceli by ich posunúť vyššie. Tvrdia, že niektoré si vo februárovej výplate pre tieto zmeny nájdu menej peňazí.

Z informácií, ktoré zozbieral denník Pravda, to tak však byť nemusí. Niekde zarobia viac a v niektorých nemocniciach sa im plat nezmení. Nebude to však vďaka zákonu, ale kolektívnej zmluve, ktorá im zaručila vyššie doplatky. Základné platy totiž od januára časti sestier skutočne klesnú. Lepšie výplaty tak budú v budúcnosti závisieť od sily odborov v každej nemocnici. Zdravotné sestry mali doteraz základné mzdy v rozsahu 640 až 994 eur mesačne v závislosti od špecializácie a počtu odpracovaných rokov. Od 1. januára to je od 695 do 824 eur. „Po zmene zákona si najviac pohoršili služobne najstaršie kolegyne,“ mieni prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová.

Príkladom podľa šéfky sesterských odborov Moniky Kaveckej môže byť sestra s 33-ročnou praxou, ktorá vzdelanie nedosiahla na základe certifikátu a nemá žiadnu špecializáciu. V minulom roku mala na výplatnej páske základ 928 eur, po novom to bude len 695 eur, teda rovnako ako začínajúca sestra, ktorá za sebou nemá ani ročnú prax.

„Uvádzané porovnávania sú jedným z klamstiev, ktoré šíri pani Kavecká,“ reagoval hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla. Tvrdí, že ak už sestra mala so zamestnávateľom dohodnuté určité základné minimum, to sa jej už meniť nebude. „Ak sestra, ktorá pracuje v nemocnici, má mzdový základ vyšší, tak jej zostáva jej mzdový základ,“ argumentuje Bubla. Na takúto dohodu však treba dvoch a ústretový musí byť aj zamestnávateľ.

Kavecká poukazuje na to, že situácia je v každej nemocnici iná, keďže sa riadia vlastnými pravidlami odmeňovania. „Tam, kde nebude kolektívna zmluva, budú mať sestry základ 695 eur,“ myslí si prezidentka odborov.

Odborári však môžu s nemocnicou vyjednať viac, ako stanovuje zákon. Príkladom je Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Banskej Bystrici, kde v tomto roku základné platy porastú. Sestra, ktorá pracuje 12 rokov, bude mať základ 790 eur mesačne, zo zákona by jej patrilo 695 eur. Príplatok za zmennosť, nadčasy alebo za prácu počas sviatkov či víkendov sa priemerne pohybuje okolo 134 eur na mesiac.

Ministerstvo zdravotníctva ani vláda zrejme sestrám neustúpia. Od pondelka sa tak začnú napĺňať výpovede v 11 nemocniciach. Podľa Lazorovej kríza potom nastane najmä v Prešove, Košiciach, Bojniciach a v Trnave. „Z týchto nemocníc odídu najmä špecializované sestry a pacientom nebude možné poskytnúť bezpečnú zdravotnú starostlivosť,“ myslí si Lazorová. Odchod sestier by sa mal podľa nej dotknúť milióna pacientov, ktorí nebudú dostávať adekvátnu starostlivosť. Sestry budú chýbať na oddeleniach, ako sú jednotky intenzívnej starostlivosti, anestéziologicko-resustitačné oddelenia či na úsekoch s chronicky chorými pacientmi.

Najhoršie to bude asi v Prešove. „V prípade, že sa zdravotné sestry rozhodnú zotrvať na svojich výpovediach a k 1. 2. im definitívne uplynie výpovedná lehota, prestanú byť zamestnancami nemocnice. Nemocnica tak následne pristúpi k redukcii lôžok na dotknutých oddeleniach v rozsahu, ktorý bude vyplývať z počtu sestier,“ priblížila hovorkyňa zariadenia Renáta Cenková. Okrem zníženia počtu lôžok bude musieť nemocnica dočasne pozastaviť aj činnosť oddelenia cievnej chirurgie, ktoré pričlení k oddeleniu chirurgie.

Časť pacientov by sa mala z Prešova presunúť aj do košickej nemocnice. Tá však nápor nemusí zvládnuť. „Je predčasné komentovať situáciu, ktorá nenastala, navyše v Prešovskom i Košickom kraji sú k dispozícii aj ďalšie zdravotnícke zariadenia, a nie je ich málo,“ reagovala hovorkyňa Fakultnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach Ladislava Šustová.

V bojnickej nemocnici, kde sa majú oslabiť oddelenia, sa na prípadnú krízu pripravili. Pacientov, ktorých nebudú schopní ošetriť, budú prevážať do nemocnice v Martine.

Platy zdravotných sestier (eur/mesiac)

Rok Základný plat Priemerný plat Prémie a odmeny Príplatky
2016 Garantované minimálne mzdy sa líšia podľa stupňa vzdelania, pre sestry so špecializáciou je to 824 eur, s certifikátom* 729 eur, ostatné 695 eur.      
2014 597 803 18 83
2013 583 778 18 73
2012 567 766 27 72

Zdroj: Štatistický úrad SR

  • Rok 2015 ešte nie je spracovaný
  • Minimálny mzdový nárok v roku 2016 je násobkom koeficientov – 0,96 v prípade špecializovaných sestier, 0,85 u certifi­kovaných sestier a u ostatných 0,81 a priemernej mzdy zamestnanca v roku 2014
  • *certifikovaná sestra získala odbornú spôsobilosť na ošetrovateľské činnosti na základe akreditovaného certifikátu (napr sestra, ktorá vykonáva ošetrovateľskú starostlivosť o diabetikov)

Ministerstvo krízu nepriznáva. „Opakujeme, žiadny kolaps nehrozí, ide o lokálnu záležitosť Prešova a Žiliny, kde sa podarilo postaviť služby v oboch nemocniciach od pondelka,“ tvrdí Bubla. „Chápeme, že pani Lazorová s pani Kaveckou sú stále nervóznejšie, keďže rôznymi dezinformáciami dotlačili sestry do výpovedí, pričom svoje miesta neohrozili výpoveďou alebo vzdaním sa funkcie. Avšak ani toto nepovažujeme za dôvod, aby sa funkcionárky sestier uchyľovali k zastrašovaniu pacientov a kresleniu katastrofických scenárov o hroziacom zhoršení dostupnosti zdravotnej starostlivosti,“ dodal Bubla. Podľa neho je dnes 644 sestier vo výpovednej lehote, pričom ďalších 620 svoje výpovede od novembra stiahlo. „Monitorovať vývoj situácie v nemocniciach plánujú zástupcovia pacientov. "Sme pripravení pozorovať aktuálny stav. Radi pomôžeme každému pacientovi, ktorý sa na nás obráti s podnetom alebo so sťažnosťou, upozorní nás na nezvládnutú situáciu v nemocniciach,“ zdôraznila prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Katarína Kafková.

Stav v nemocniciach by sa dal podľa Kafkovej vyriešiť jedine tak, že by sa zástupkyne sestier stretli so zástupcami vlády a začali intenzívne komunikovať a hľadať riešenie. „Najlepším riešením by bolo, keby sa obe strany stretli. Keď si pozrú do očí, urobia krok späť, nadýchnu sa a začnú sa konečne rozprávať o tom, ako túto situáciu vyriešiť,“ mieni Kafková. Podľa nej by mali zástupkyne sestier dať šancu aj budúcej vláde, ktorá vzíde z marcových parlamentných volieb. „Žiaden politik si nedovolí neriešiť túto situáciu po voľbách. Minimálne do času, kým niekto nový zasadne do kresla ministra, bol určitý pokoj zbraniam,“ dodala Kafková.

Vybrané platové dekréty sestier

  • Diplomovaná pôrodná asistentka, ktorá mala minulý rok základný plat 955,84 eura, má dnes 694,98 eura. Vďaka doplatku podľa kolektívnej zmluvy v sume 260,86 eura bude mať rovnaký základ ako minulý rok.
  • Špecializovaná sestra s 33-ročnou praxou s vlaňajšou základnou mzdou 928,44 eura, má dnes 823,68 eura. Opäť s doplatkom podľa kolektívnej zmluvy 104,76 eura sa dopracuje k rovnakej -Špecializovaná sestra s 24-ročnou praxou mala vlani základ 901,56 eura. Ten je podľa nového výpočtu 823,68 eura, opäť podľa kolektívnej zmluvy s doplatkom 77,88 eura sa dopracuje k rovnakému základu ako vlani.

Zdroj: komora sestier

Sestry na nespokojnosť s riešením svojich požiadaviek poukazujú dlhodobo. Hromadné výpovede začali podávať vlani 25. novembra. Parlament vtedy schválil zákon, ktorý upravil ich mzdy. Platí od januára 2016. Zákon podľa zdravotníkov nezohľadňuje ich požiadavky.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák tvrdí, že na splnenie týchto podmienok by potreboval v rozpočte navyše 200 miliónov eur, ktoré nemá.

Zákon sa dotýka takmer 13-tisíc zdravotných sestier, ktoré robia v štátnych nemocniciach. Mení koeficienty na výpočet miezd aj u ďalších zdravotníkov. Ide o farmaceutov, zdravotníckych laborantov, diagnostikov či rádiológov. V ich prípade sa však zmena minimálnej výšky základnej zložky mzdy odkladá na rok 2018.

© Autorské práva vyhradené

169 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotné sestry #mzdy #Slovenská komora sestier #výpovede sestier