Súd rozhodol, že sesterské odbory nesmú vymáhať pokuty

Okresný súd Bratislava II v piatok rozhodol, že Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) nemôže vymáhať pokutu od sestier, ktoré stiahli výpovede.

29.01.2016 15:10 , aktualizované: 16:59
debata (98)

Ako informoval hovorca Fakultnej nemocnice Trnava Matúš Stračiak, súd rozhodoval na základe žaloby dvoch zdravotných sestier, ktoré podali a odvolali svoje výpovede.

„Do právoplatného rozhodnutia súdu OZ SaPA nesmie vymáhať od sestier, ktoré stiahli výpovede, pokutu 3 300 eur na základe dohody o solidarite, ktorú zdravotným sestrám dávalo združenie podpisovať,“ konštatoval hovorca.

Za neplatnú označil zmluvu už pred časom premiér Robert Fico. „Hovorím to ako právnik, tento podpis, ktorý si vynútili organizátorky protestov zdravotných sestier, má nulovú hodnotu,“ povedal Fico. Dohoda o solidarite, z ktorej vyplýva pokuta za stiahnutie výpovede, je podľa Fica nulitný právny akt, čo musí byť jasné aj prvákovi na právnickej fakulte.

Predsedníčka OZ SaPA Monika Kavecká vtedy reagovala, že ide o štandardný nástroj odborárov v celej Európe, ktorý využili pri svojom štrajku lekári v roku 2011 aj sestry v Žiline v minulom roku.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák a predseda zdravotníckeho parlamentného výboru po zverejnení rozhodnutia súdu opätovne uisťovali sestry, ktoré sa pre pokutu boja stiahnuť výpovede, že tak môžu bez obáv urobiť. Osobné oddelenia nemocníc, ktorých sa to najviac týka, budú dokonca v piatok 29. januára otvorené až do 22 hodiny.

Rezort zdravotníctva ďalej vo svojom vyhlásení zopakoval, že sa ohradzuje voči tvrdeniam zástupkýň sestier, že pre milión pacientov bude ohrozená zdravotná starostlivosť. Takéto vyhlásenia podľa ministerstva už hraničia s trestným činom šírenia poplašnej správy.

„Opätovne uisťujeme pacientov, že od pondelka je pre všetkých zabezpečená zdravotná starostlivosť a žiaden kolaps nehrozí. Výpovede sestier sa lokálne týkajú dvoch nemocníc, kde bolo a aj bude o pacienta postarané,“ povedal minister zdravotníctva Viliam Čislák.

Predsedníčka OZ SaPA Monika Kavecká tvrdí, že podľa aktuálnych informácií z prešovskej Fakultnej nemocnice J.A. Reimana ministerstvo zdravotníctva v piatok do tejto nemocnice povolalo príslušníkov Ozbrojených síl SR, aby vykonávali zdravotnícku starostlivosť namiesto chýbajúcich sestier.

„Toto rozhodnutie je dôkazom toho, že Ministerstvo zdravotníctva SR doposiaľ riskovalo zhoršenie zdravotného stavu pacientov a hrubo zavádzalo, že nie je ohrozená zdravotná starostlivosť pre pacientov v nemocniciach a že dokáže v priebehu krátkeho časového obdobia nájsť adekvátne kvalifikovaný zdravotnícky personál,“ tvrdí Kavecká vo svojom vyhlásení s tým, že od 1. februára 2016 bude ohrozená zdravotná starostlivosť pre viac ako 1 milión občanov v Prešovskom, Žilinskom a Trnavskom kraji.

Ako dodáva, sestry sú pripravené prijať kompromisný návrh, ktorý v piatok ráno predložili na rokovaní s premiérom Robertom Ficom. „V opačnom prípade sa situácia bude rapídne zhoršovať a ani armáda nebude stačiť na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti pre pacientov počas tohto krízového stavu,“ tvrdí Kavecká.

98 debata chyba
Viac na túto tému: #výpovede sestier