Štartovacie byty štartujú s predstihom

Zaplatením až polovice nákladov podporí štát výstavbu takzvaných štartovacích bytov pre mladých. Mestá a obce, ktoré prejavia záujem ich postaviť, si navyše druhú polovicu môžu zafinancovať pôžičkou zo Štátneho fondu rozvoja bývania s nulovým úrokom. Podmienkou však bude, aby nový bytofond vznikol v lokalitách s pracovnými príležitosťami.

29.01.2016 20:00
Fico, Palko Foto: ,
Premiér Robert Fico a štátny tajomník ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja František Palko predstavili prvé opatrenie z 3. vládneho balíčka pre ľudí - štartovacie byty pre mladých.
debata (21)

Nájomné byty by mali byť najviac dvojizbové, s rozlohou do 60 štvorcových metrov. Nárok na ne získajú jednotlivci alebo mladé rodiny s vekovým zložením do 35 rokov. Ich úhrnný príjem musí by nižší, ako je 4,5-násobok životného minima, čo v súčasnosti v prípade jednotlivej osoby činí 891 eur a v prípade dvojice 1 513 eur. Doba prenájmu bude tri roky, s možnosťou predĺženia na dvojnásobok.

Podmienky „prvého bývania“ pre ľudí, ktorí sa chcú ekonomicky osamostatniť a nemajú pritom dosť prostriedkov získať byt napríklad cez hypotekárny úver, predstavil v piatok premiér Robert Fico. Otvoril tak zároveň prvé opatrenie v poradí tretieho sociálneho balíčka svojej vlády.

„Predovšetkým sa chceme sústrediť na lokality Slovenska, kde je pravdepodobnosť, že je možnosť sa aj zamestnať," povedal Fico. Za príklad dal Nitru s okolím, kde sa momentálne rozbieha investícia spoločnosti Jaguar Land Rover, takže o výstavbu takýchto bytov by mohli mať záujem aj samosprávy v blízkych okresoch Levice, Šaľa či Topoľčany. Pri prejavenom vysokom záujme ľudí pracovať pre túto firmu očakáva, že si tu budú chcieť nájsť aj vhodné bývanie. „Nitra je lokalita, kde sa nemôžeme pomýliť,“ vyhlásil.

Podobne by však podľa premiéra mohli štartovacie byty vyrásť aj v banskobystrickom regióne, kde vláda avizuje príchod ďalšieho väčšieho investora. Alebo v Košiciach a okolí, kde sa aktuálne sústreďujú viaceré IT spoločnosti.

Vláda má už teraz vyčlenených 30 miliónov eur na výstavbu 1 500 bytov tohto typu. „V nasledujúcich rokoch chceme vyčleniť až 90 miliónov eur, teda môžeme hovoriť o 4¤500 až 5¤000 štartovacích nájomných bytoch pre mladých ľudí,“ doplnil premiér. Zdôraznil, že "takýto produkt sme tu ešte nemali“.

Štátny tajomník rezortu výstavby František Palko ďalej pripomenul, že verejné nájomné byty momentálne tvoria len tri percentá celého bytofondu na Slovensku. V krajine, ako pokračoval, sa síce každoročne dokončí zhruba 16,5-tisíca nových bytov, no zároveň až 25-tisíc dvojíc uzavrie manželstvo. Podľa údajov Štatistického úradu bolo pritom len 700 z vlani postavených bytov verejných, ostatné súkromné.

"Dopyt je zhruba na úrovni šesťtisíc bytov ročne,“ priblížil Palko. Porovnal, že kým priemerná cena bytu je dnes asi 1 229 eur za štvorcový meter, priemerná mzda je na úrovni 861 eur. Mladí vo veku 20 a 34 rokov tvoria štvrtinu súčasnej slovenskej populácie a až okolo 800-tisíc z nich dnes žije v domácnostiach rodičov. „Mladí ľudia, ktorí sa rozbiehajú, nemajú na to, aby si kúpili vlastný byt. A preto je tu štát, na to, aby podporil práve mladých ľudí, ktorí sa potrebujú ekonomicky rozvíjať a osamostatniť od rodičov,“ dodal.

Aj štátny tajomník považuje za nevyhnutné, aby štartovacie byty vznikali v tých mestách a obciach, ktoré majú potenciál prilákať investície a vytvárať nové pracovné miesta. „Bytová politika musí byť súčasťou ekonomického rozvoja daného regiónu. Aby mladí ľudia za prácou mohli ísť a tým sa výrazne zvýši aj flexibilita trhu práce,“ uviedol Palko. Dopyt po bytoch zo strany mladých je podľa neho obrovský, preto predpokladá, že zdroje vyčlenené na štartovacie byty budú plne využité. Zároveň, ako uistil, tento projekt nijako nenaruší ďalšie nástroje štátu v bytovej politike. Bude si však vyžadovať isté legislatívne úpravy, keďže, napríklad, doteraz sa mohlo žiadať o nájomný byt len v mieste trvalého bydliska.

Vláda v téme štartovacích bytov spolupracuje aj so Združením miest a obcí Slovenska, pretože, ako zdôraznil Fico, chce stavať doslova byty „šité na mieru“. „Každé podobné opatrenie je na osoh, keďže požiadaviek na nájomné byty je stále viac. Prišla doba, keď sa za prácou treba sťahovať. Tieto byty preto poslúžia ako dobrý nástroj na zabezpečenie zamestnanosti, no mladým zároveň uľahčia začiatok rodinného života,“ mieni podpredseda ZMOS Michal Sýkora.

Pôvodne chcel premiér pripravený tretí balík otvárať až po voľbách. V prípade, že sa Smer znovu stane vládnou stranou, plánoval ho zakotviť do programového vyhlásenia kabinetu. „Nebudeme čakať na prípadný vstup Smeru do novej vlády. Začíname teda napriek tomu, že sme krátko pred koncom druhého mandátu mojej vlády, s napĺňaním tretieho balíka,“ avizoval. Peniaze na štartovacie byty sú podľa neho k dispozícii, takže netreba čakať a niektoré body možno začať plniť hneď. V rámci toho istého balíčka sľúbil vyčleniť peniaze aj na výstavbu 2 000 nájomných bytov pre začínajúcich učiteľov formou jednorazovej dotácie.

Prvé bývanie pre mladých

  • Takzvané štartovacie byty by ako verejné nájomné byty mali stavať samosprávy miest a obcí. Polovicu oprávnených nákladov na výstavbu im zaplatí štát, na druhú si môžu vziať bezúročnú pôžičku zo Štátneho fondu rozvoja bývania.
  • Byty budú viazané na lokality s pracovnými príležitosťami, musia byť najviac dvojizbové, s rozlohou do 60 štvorcových metrov.
  • Nárok na ne získajú len mladí do 35 rokov, s príjmom nižším, ako je 4,5-násobok životného minima, a na dobu tri plus tri roky.
  • Štát má už v rozpočte na 1¤500 takýchto bytov vyčlenených 50 miliónov eur, s rovnakými objemami počíta aj pre ďalšie roky.

<A> Zdroj: MDVaRR

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #byty #Štátny fond rozvoja bývania #nájomné byty #výstavba bytov