Padajú teplotné rekordy, ale zima sa ešte nekončí

Aj keď teploty vzduchu vyleteli koncom týždňa vysoko nad nulu a niekde prekonali rekordy, zima sa ešte nekončí. Cez víkend by mala na horách pribudnúť nádielka nového snehu.

30.01.2016 06:00
debata (2)

Prinesie ju front, ktorý bude prechádzať v noci zo soboty na nedeľu a v nedeľu. Okrem sneženia bude aj pršať, má byť zamračené, takže nebude môcť byť teplo. No keď sa oblačnosť zmenší a zasvieti slnko, najmä v pondelok a utorok by teplota mohla byť nadnormálne vysoká.

„Ďalšie ochladenie príde pravdepodobne v polovici budúceho týždňa a dočkáme sa aj mínusových hodnôt. Zrejme aj v ďalších týždňoch budeme zažívať striedanie teplejších a chladnejších období. Zima ešte neodchádza, pred nami je celý február,“ predpokladá Pavol Faško zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Milovníkov zimných športov poteší víkendové sneženie. V severných častiach Álp sa očakávajú prírastky až do jedného metra nového snehu. Na Slovensku ho až tak veľa nebude, ale v stredných a vysokých horských polohách sa určite zlepšia podmienky na lyžovanie.

Problémom tohtoročnej zimy sú nestabilné teploty a veľké teplotné výchylky. Chvíľu sú 20-stupňové mrazy, potom príde obdobie, keď neklesnú teploty pod nulu ani v noci. Napríklad v Poprade zaznamenali rekordne vysoké maximálne teploty vzduchu, keď tam v stredu namerali 9,1 stupňa Celzia, čím bol prekonaný rekord z 27. januára 2002, ktorý mal hodnotu 8,9 stupňa.

Aj začiatok februára môže pokračovať v lámaní teplotných rekordov. Je to obdobie, keď bývajú u nás obrovské rozdiely medzi najnižšou a najvyššou nameranou teplotou. Tie predstavujú až 40 stupňov Celzia. V Česku už takéto výkyvy mali. Rozdiel medzi minimálnou teplotou v mrazivej kotline Šumavy v minulom týždni a utorkovým maximom pri Vimperku bol až 50 stupňov Celzia.

Ako bude

Sobota - Oblačno až zamračené, miestami hmla. Denná teplota 1 až 6 stupňov, v noci od –4 po +2 stupne.
Nedeľa - Oblačno až zamračené, dážď, spočiatku od 1¤400 m, postupne od 700 m sneženie. Denná teplota 2 až 8 stupňov, v noci od 0 po +4 stupne. Na horách búrlivý vietor.
Pondelok - Oblačno až zamračené, na viacerých miestach sneženie alebo dážď so snehom. Denná teplota 2 až 7 stupňov, v noci od –3 po +3 stupne.
Utorok - Prevažne zamračené a hmlisto, ojedinele mrholenie. Denná teplota 9 až 14 stupňov, v noci od 0 po +6 stupňov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #teploty #zima