Menej cukru v džemoch dostane zelenú

Menej sladké džemy aj zo Slovenska. Od apríla môžu naše firmy uberať z dávok cukru pri výrobe tejto pochúťky. Dovolí im to nová vyhláška. Zákazníci tak budú mať v obchodoch väčší výber.

01.02.2016 12:00
deti, raňajky, potraviny, džem, dieťa Foto:
Slovenské džemy s menším obsahom cukru, čo si želali spotrebitelia, budú v obchodoch od 16. apríla.
debata (7)

Slovenské džemy musia dnes obsahovať najmenej 60 gramov cukru na 100 gramov výrobku. Prikazuje to vyhláška ministerstva pôdohospodárstva z roku 2012. Hoci v tom čase platila európska smernica, ktorá hovorila, že členské štáty si môžu obsah cukru v džemoch prispôsobiť podľa vlastných požiadaviek, naše ministerstvo ju do legislatívy nezapracovalo. Niektoré štáty únie tak urobili a výsledkom bolo, že menej sladké produkty začali prichádzať na náš trh zo zahraničia, najmä zo susedného Česka.

„Doteraz slovenská legislatíva neupravovala výrobu týchto výrobkov, a preto boli na slovenskom trhu iba od neslovenských výrobcov,“ povedal hovorca agrorezortu Peter Hajnala. Od apríla by sa to malo zmeniť. Rezort pripravil vyhlášku, ktorou aj u nás povolí výrobcom menej sladiť. „Požiadavku zmeny vyhlášky vzniesli výrobcovia na základe požiadaviek spotrebiteľov,“ dodal hovorca.

Od 16. apríla budú teda na pultoch slovenské džemy obsahovať najmenej 52 gramov cukru na 100 gramov výrobku. Vyhláška rozširuje všetky príchute džemov o menej sladké. A tak bude na pultoch napríklad menej sladký citrusový či šípkový džem.

O zníženie obsahu cukru žiadala ministerstvo hlavne firma Riso-R z Rimavskej Soboty, ktorá má na našom trhu 30-percentný podiel. „V okolitých krajinách ako Maďarsko, Česko či Poľsko vyhláška stanovuje, že môžu vyrábať džemy menej sladké, s nižším obsahom cukru,“ reagoval riaditeľ spoločnosti Riso-R Michal Demeter. Výrobky rimavskosobotskej spoločnosti zákazníci nájdu vo väčšine obchodných reťazcov a dodáva ich aj do niektorých pekární.

Menej cukru by sa malo odraziť najmä na chuti. Priveľa cukru potláča prirodzenú chuť ovocia. Ukázalo sa to aj na medzinárodných výstavách, kde pri ochutnávkach návštevníci hodnotili naše džemy ako veľmi sladké.

V minulosti sa výrobe džemu venovali viacerí veľkovýrobcovia, ale prežila len jedna veľká spoločnosť Riso. Dnes ešte fungujú menšie rodinné firmy, ich produkty sa však do obchodov nedostanú. Tie však podľa zistení denníka Pravda už dnes pracujú s nižším obsahom cukru. Oslovili sme dvoch výrobcov, ktorí nám povedali, že už dnes pracujú s polovičným obsahom cukru. Tvrdia, že ľudia si ich produkty pochvaľujú.

Podľa predsedu Slovenského konzervárenského zväzu Pavla Uhrina by mali mať slovenskí výrobcovia rovnaké podmienky ako tí zahraniční a musia reagovať na to, čo od nich trh očakáva. „Ten, kto sem dodáva zo zahraničia, ten sa riadi svojou národnou legislatívou. Výrobcovia by však mali mať rovnaké šance na presadenie sa na trhu, a to hlavne z ekonomických dôvodov,“ uviedol Uhrin. Nevidí však šancu na to, že by sa zmenou vyhlášky rozrástol trh o ďalších slovenských výrobcov džemu. „Šance má každý, pokiaľ splní zákonné normy, ale dnes je v potravinách obrovský prebytok. Táto vyhláška nepodnieti niekoho, aby začal variť džem podľa tejto vyhlášky, vytvoril nové pracovné miesta alebo začal na tom zarábať,“ povedal Uhrin. Zmeny podľa neho najviac pomôžu spoločnosti Riso, ktorá tak získa lepšie konkurenčné podmienky na slovenskom trhu.

Prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavol Konštiak si myslí, že ministerstvo malo vyhlášku zmeniť už dávno. Upozornil, že európska legislatíva dovoľuje upraviť množstvo cukru v džemoch už vyše desať rokov. „Čo je jednoduchšie, ako predávať slovenské výrobky? Podporuje sa tým nielen výroba, ale napríklad aj výber daní,“ doplnil Konštiak. Dodal, že nepovoliť dnes vyrábanie džemu s nižším obsahom cukru je proti zdravému rozumu.

Džemy s menším množstvom cukru sú pre dobro veci aj podľa odborníka na výživu a gastroenterológa Petra Minárika. „Cukry by mali tvoriť maximálne 10 percent celodennej prijatej energie. Ideálne je do sedem percent, ale ľudia v bežnom živote nedodržujú ani tých desať,“ prezradil Minárik. Aj napriek tomu, že cukor je bežnou súčasťou stravy, jeho nadmerná konzumácia sa podpisuje pod viaceré zdravotné ťažkosti. Najčastejšie ide o cukrovku druhého typu, ktorá vzniká v dôsledku nevhodnej stravy a životného štýlu. Podľa Minárika sa sladkej chuti ťažko vzdávame a platí to aj v prípade džemov. Celoplošné zníženie konzumácie cukru by sa však podľa odborníka dalo vyriešiť tým, že by sa jeho obsah aj v ostatných výrobkoch znížil prostredníctvom legislatívy.

Rozdiel medzi džemom a extradžemom

  • Džemom sa podľa vyhlášky ministerstva pôdohospodárstva môže pomenovať zmes cukrov, dužiny alebo pretlaku z jedného druhu alebo viacerých druhov ovocia a vody
  • Extradžemom sa rozumie zmes cukrov, nezahustenej dužiny z jedného druhu alebo viacerých druhov ovocia a vody, môže sa označovať ako výberový džem

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #cukor #džem #extradžem