V nemocniciach v Žiline a Prešove je pre odchod sestier núdzový režim

Núdza. Slovo, ktoré minister zdravotníctva Viliam Čislák nechce počuť, ale ktorému sa zrejme o pár dní nevyhne.

01.02.2016 20:00
Prešov, nemocnica Foto: ,
Prešovská nemocnica.
debata (79)

Ako totiž tvrdí, výpovede zdravotných sestier, ktoré prvý deň chýbali v práci, fungovanie nemocníc neovplyvnili. Pravda však je, že nemocnice prijali krízové opatrenia a žilinská fakultná avizuje, že dokáže fungovať len týždeň.

Nespokojnosť so základnými platmi, ktoré sestrám určuje nový zákon, vyústila do hromadných výpovedí. Celkom padlo 540 výpovedí v šiestich fakultných nemocniciach, najviac ich je v Žiline 175 a v Prešove 304. Prešovská nemocnica sa s tým vyrovnala tak, že na niektorých oddeleniach zrušila postele a nabrala nové sestry, aj z radov armády. Viac nájdete v článku Z nemocníc odišlo 540 sestier, Čislák podáva trestné oznámenie.

Žilinská fakultná je však v oveľa horšom postavení. Jej riaditeľ Ivan Mačuga priznal, že je bezmocný a služby sestier má zabezpečené iba na sedem dní. Čo ďalej, zatiaľ nevie. Riešením je prijať sestry, ale riaditeľ nevie, odkiaľ ich vziať. Viac o situácii v nemocnici si prečítajte v článku Žilinská nemocnica zabezpečila zdravotné sestry iba na týždeň.

Žilina vlani štrajk odvrátila

Žilinská nemocnica čelila hrozbe štrajku vlani na jar. Desať lekárov interného oddelenia aj 64 zdravotných sestier z jednotiek intenzívnej starostlivosti žilinskej fakultnej nemocnice dali výpovede. Sestry ako dôvod uviedli vyčerpanosť pre množstvo nadčasových hodín, lekári zase protestovali proti zlému stavu na internom oddelení. V apríli sa všetci s vedením nemocnice dohodli na zlepšení hygienických podmienok na internom oddelení, na čerpaní či uhrádzaní nadčasových hodín sestier. Odboroví predáci zdravotníkov sa vtedy zhodli, že dohodnuté podmienky sú pre nich výhodné. (odu)

Ku koncu februára uplynula výpovedná lehota 304 prešovským sestrám, nemocnica prijala 100 nových. Podľa vedenia je akútna zdravotná starostlivosť zabezpečená ako v ktorýkoľvek iný deň v roku v čase pred výpoveďami. Funguje 60 percent oddelení, na ôsmich oddeleniach dočasne znížili počet lôžok a prechodne bola pozastavená činnosť oddelenia cievnej chirurgie, ktoré pričlenili k oddeleniu chirurgie.

Prešovskej nemocnici poskytli Ozbrojené sily sedem zdravotných sestier. Podľa hovorcu armády Štefana Zemanoviča sú príslušníčkami Poľnej mobilnej zdravotníckej jednotky a okrem odborného vojenského výcviku vykonávajú počas roka prax na oddeleniach nemocníc po celom Slovensku. „V prípade potreby sú k dispozícii na plnenie vojenských úloh – zabezpečovanie výcviku, účasť v operáciách medzinárodného krízového manažmentu a podobne,“ vysvetlil Zemanovič. V mobilnej jednotke pôsobí celkovo 39 zdravotných sestier s rôznou špecializáciou. Prečítajte si viac o situácii v prešovskej nemocnici.

Interné oddelenie v prešovskej nemocnici... Foto: Pravda, Štefan Rimaj
Prešov, nemocnica Interné oddelenie v prešovskej nemocnici funguje ako doteraz.

Bývala sestra Gabriela Nováková, ktorá viac ako dvadsať rokov pracovala v prešovskej nemocnici na oddelení ARO a od pondelka je nezamestnaná, uvádza, že si nevie prestaviť, ako môže byť zabezpečená zdravotná starostlivosť. „Ak z oddelenia anestézie odíde z 29 sestier 21, zostane osem, z toho sú dve dlhodobo práceneschopné, čo bude s pacientmi?“ pýta sa Nováková.

Podobne reagoval aj Miroslav Vlk, ktorý do piatka pracoval ako sestra špecialistka v žilinskej nemocnici na oddelení ARO. „Z dvadsiatich sestier odišlo 19, takže nerozumiem, ako môže byť špičkovo zabezpečená zdravotná starostlivosť na takom ťažkom oddelení,“ pripomenul Vlk. Tam podľa neho musí byť jedna sestra na jedného pacienta, maximálne na dvoch. Chorí sú v umelých spánkoch, na umelých ventiláciách, treba ich stále monitorovať, polohovať.

© Autorské práva vyhradené

79 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #Prešov #nemocnice #zdravotné sestry #Viliam Čislák #výpovede sestier