V štátnych nemocniciach platy stúpali viac

Za posledné štyri roky sa plat zdravotných sestier zvýšil o 192 eur. Poukazuje na to ministerstvo zdravotníctva, ktoré preto situáciu v tejto oblasti nevidí dramatickú.

02.02.2016 12:00
nemocnica, zdravotna sestra, zdravotnictvo,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (5)

Odborári tieto čísla upresňujú a tvrdia, že sestrám prvýkrát začali rásť mzdy v roku 2012, keď pár mesiacov platil zákon, ktorý určoval ich platy. Ten potom Ústavný súd označil za protiústavný.

Predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay hovorí, že v roku 2012 si polepšili hlavne v štátnych nemocniciach. „V menších regionálnych bol nárast platov zanedbateľný,“ pripomenul odborový predák. Pred štyrmi rokmi sa sestry s priemernými platmi (vrátane príplatkov a odmien) prvýkrát dostali nad priemer mzdy v národnom hospodárstve, ktorá bola vtedy 805 eur, priemerný plat sestier bol v tom roku 873 eur.

Odmeňovanie sestier po zrušení zákona o minimálnych mzdových nárokoch Ústavným súdom prešlo pod Zákonník práce, podľa ktorého mali nárok na minimálnu mzdu vo výške 380 eur. Po dohode so zamestnávateľmi sa ich základné platy ocitli v rozmedzí od 640 do 994 eur mesačne v závislosti od špecializácie a počtu odpracovaných ro­kov.

Od januára tohto roku platí novela zákona, ktorá im garantuje minimum, pod ktoré ich základný plat nesmie klesnúť. To sa pohybuje v hraniciach od 695 do 824 eur a nezávisí od odpracovaných rokov. Stúpa v závislosti od vzdelania a špecializácie.

V praxi táto zmena priniesla zvýšenie základu mladším sestrám a zdravotníčkam v menších regionálnych nemocniciach, kde mzdy aj s príplatkami zaostávali za priemernou mzdou 859 eur. Zákonné minimum v porovnaní s vlaňajším základom je však nižšie v prípade starších sestier a sestier v štátnych nemocniciach.

Aby časť sestier od tohto roka nemala nižšie výplaty, odborári spísali s Asociáciou štátnych nemocníc garanciu dosiahnutých platov. V kolektívnej zmluve sa tak nemocnice zaviazali, že mzdy neklesnú. Sestrám, ktoré majú po novom nižší základ, dorovnávajú platy cez doplatky. Okrem toho zákon obsahuje pravidelnú valorizáciu vždy k 1. januáru.

Denník Pravda má k dispozícii tri kópie platových dekrétov. Jeden z nich patrí diplomovanej pôrodnej asistentke, ktorá mala vlani základnú mzdu 955,84 eura. Podľa nového zákona jej základ klesol na 694,98 eura. Vďaka doplatku podľa kolektívnej zmluvy vo výške 260,86 eura má od januára rovnaký základ ako minulý rok.

Sestrám sa na tomto riešení nepáči, že ich mzda je dorovnaná nenárokovateľnou čiastkou, na ktorú nemajú zo zákona nárok. „Zase sme nechané na milosť a nemilosť zamestnávateľov, o ktorých nevieme, aký budú mať rozpočet o rok,“ argumentuje šéfka sesterských odborov Monika Kavecká.

V každej nemocnici však situácia môže byť úplne iná. Odbory môžu pre každý rok v kolektívnej zmluve vyjednať lepšie podmienky, ako udáva zákon. Príkladom je Detská fakultná nemocnica v Banskej Bystrici, kde v tomto roku platy porastú nad zákonné minimum.

Novela zákona o poskytovateľoch garantuje od tohto roku minimálne základy pre 25 kategórií zdravotníckych pracovníkov (sestry, fyzioterapueti, sanitári, rádiológovia, atď.) okrem lekárov. Minister zdravotníctva Viliam Čislák povedal, že vďaka nej zdravotníkom stúpnu platy priemerne o šestinu. Zo štátneho rozpočtu na to ide navyše 55 miliónov eur. Na otázku, aká čiastka z týchto peňazí patrí pre sestry a aké je u nich priemerné navýšenie, rezort neodpovedal. Podľa neho to nie je možné vyčleniť. Peniaze sa do nemocníc dostanú cez zdravotné poisťovne.

Zdravotné sestry žiadali od ministerstva, aby ich garantovaný základ bol vyšší, ako udáva zákon, chceli tiež zvyšovanie platov za každé tri roky praxe. Čislák argumentoval, že na to by potreboval 200 miliónov eur, ktoré nemá.

Nárast miezd zdravotných sestier (v eurách)
rok 2010 2011 2012 2013 2014 3Q. 2015
priemerná mzda v národnom hospodárstve 769 786 805 824 858 859
priemerný plat sestier 764,03 773,14 873 908 921 982
Zdroj: Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zdravotníctva #odborári #zdravotná sestra