Už aj do Žiliny povolali armádne sestry

Spokojnosť, ale aj bezradnosť. Aj takto pociťujú pacienti žilinskej nemocnice fungovanie zariadenia.

02.02.2016 19:15
fakultná nemocnica, Žilina Foto: ,
Fakultná nemocnica v Žiline.
debata (125)
Kým niektorí pacienti na lôžkach ani nepocítili, že by v nemocnici boli problémy pre výpovede sestier, iní sú nespokojní a sklamaní. Najmä takí, ktorých pripravovali na operácie, no napokon museli odísť domov. Z nemocnice totiž odišli najmä inštrumentárky z operačných sál a špecializované sestry z JIS-iek a ARO. O tom koľko plánovaných operácií už nemocnica musela odsunúť, však mlčí. „Na každom oddelení je to individuálne, s pacientmi sa komunikuje,“ uviedla hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline Viera Jurčiová.

Pravde sa podarilo hovoriť s mužom, ktorému mali operovať chrbticu kvôli stlačenej mieche, no napokon ho z nemocnice poslali domov. A spolu s ním vraj aj ďalšie dve pacientky, ktorých plánované operácie sa tiež tento pondelok neuskutočnili. Najprv nemocnica odložila operáciu, ktorú mal plánovanú v piatok a potom aj v pondelok. „Poslali ma domov. Povedali, že majú naše telefónne čísla a že sa nám ozvú. Ale nikto nevie kedy,“ hovorí muž, ktorý si želal zostať v anonymite.

Kriticky na adresu nemocnice sa vyjadril aj pán Anton, ktorého manželku operovali na gynekologickom oddelení. „Operovali ju v stredu po obede a v nedeľu ráno jej povedali, že musí ísť domov, neboli schopní ju tam ďalej hospitalitovať. A nebola jediná. Tak som musel prísť pre ňu a zobrať ju domov, hoci mala veľké bolesti,“ povedal.

Iní pacienti si naopak nevšimli, že by nemocnica nefungovala tak ako má, prípadne že by bola v núdzovom režime. „Nezbadal som, že by niečo nebolo v poriadku. Ani to, že by chýbali sestry,“ povedal Michal, ktorý je hospitalizovaný na chirurgii. Spokojná s prístupom lekárov a starostlivosťou sestier bola aj pani Irena, ktorá bola deväť dní na neurologickom oddelení. „Normálne to tu fungovalo. Sestričky, ktoré tu boli sa mi venovali a na nič nesťažovali,“ hovorí.

Zo žilinskej nemocnice odišlo po hromadných výpovediach 175 sestier. Nemocnica ešte v nedeľu tvrdila, že zdravotná starostlivosť je zabezpečená. Aj vďaka tomu, že sestry, ktoré v nemocnici zostali potiahnu nadčasy a prišlo im pomôcť aj pár kolegýň z iných nemocníc. V pondelok už riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou Ivan Mačuga priznal, že nemocnica má služby sestier zabezpečené iba na sedem dní. Veril do poslednej chvíle, že sa situáciu podarí zvrátiť a sestry v nemocnici zostanú. Ako sa bude ďalej situácia vyvíjať, aký plán má nemocnica pripravený pre nasledujúci týždeň? Nebude musieť obmedziť činnosť na oddeleniach, potiahnu sestry ešte nadčasy alebo si ich nemocnica požičia? „Situácia sa z jedného dňa na druhý mení. Vedenie nemocnice robí všetko pre to, aby situáciu stabilizovalo,“ odpovedá hovorkyňa žilinskej nemocnice.

Do žilinskej nemocnice v stredu príde päť armádnych sestier. Tri sestry budú na internej JIS-ke, dve na oddelení anesteziológie a intenzívnej medicíny.

Výpadok 175 zdravotníčok je pre nemocnicu veľký problém. Najmä preto, že to boli sestry so špecializáciou a dlhoročnou praxou. Do nemocnice síce už nastúpilo 20 nových sestier a štyri ďalšie prijala 1. februára. Štyri sestry požičali fakultnej nemocnici župné nemocnice z Dolného Kubína a Trstenej.

V prípade, že by bol so zabezpečením akútnej starostlivosti problém, pomôžu nemocnice v susedných nemocniciach aj s lôžkami, ktoré im poskytnú vo svojich zariadeniach. Napríklad v približne 30 km vzdialenom Martine Univerzitná nemocnica. „Zo žilinskej nemocnice môžme prebrať dvoch dospelých pacientov na ARO a novorodencov vyžadujúcich umelú pľúcnu ventiláciu na špecializované pracovisko Neonatologickej kliniky,“ priblížili hovorkyňa UNM Katarína Kapustová. Jedno lôžko na ARO aj s personálom dokáže poskytnúť nemocnica v Čadci a dve takéto lôžka nemocnica v Dolnom Kubíne.

© Autorské práva vyhradené

125 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #nemocnica #výpovede sestier