Slovensko dá EÚ a OSN vyše päť miliónov eur na migračnú krízu

Slovensko poskytne fondom EÚ a OSN dokopy 5,3 milióna eur na riešenie migračnej krízy. Rozhodol o tom premiér Robert Fico, peniaze Bratislava vyplatí na jar.

03.02.2016 14:40
pan ki mun, fico, Foto: ,
Fico plní to, čo sľúbil generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-munovi pri jeho minuloročnej návšteve Slovenska.
debata (10)

Najväčšiu čiastku, a to tri milióny eur, vyčlení Bratislava pre zverenecký fond EÚ, ktorý vznikol v reakcii na krízu v Sýrii. Fond by mal disponovať rozpočtom 610 miliónov eur a pomáhať krajinám, ktoré zasiahla vlna utečencov zo Sýrie.

Ďalšie príspevky poskytne Slovensko na rôzne programy OSN. Na humanitárne projekty OSN v súvislosti s migračnou krízou venuje 1,7 milióna eur a 600 000 eur do fondov OSN na podporu prevencie konfliktov, čo premiér Fico sľúbil generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-munovi pri jeho minuloročnej návšteve Slovenska.

Peniaze budú určené aj pre svetový potravinový program OSN. Fico pritom ešte v januári vyhlásil, že Slovensko bude finančnú pomoc na riešenie migračnej krízy poskytovať hlavne na ochranu vonkajšej schengenskej hranice a že nechce, aby slovenský príspevok skončil napríklad v potravinových fondoch.

Slovensko sa počas migračnej krízy vzoprelo rozhodnutiu väčšiny členských štátov EÚ o zavedení povinných kvót na prerozdeľovanie utečencov. Ficova vláda už vlani ohlásila, že sa verdiktu nepodriadi. Naopak, zavedenie povinných kvót, na základe ktorých by malo Slovensko v prvej fáze prijať 802 migrantov z Talianska a Grécka a následne v prípade potreby ďalších 656 utečencov, napadla na súde EÚ.

Slovensko v rámci svojho dobrovoľného príspevku k riešeniu migračnej krízy minulý rok poskytlo útočisko 149 asýrskym kresťanom z Iraku a podľa ministerstva zahraničných vecí môže prijať sto utečencov z Talianska a Grécka a ďalších sto osôb z tretích krajín, ktoré potrebujú medzinárodnú ochranu.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Slovensko #Robert Fico #Sýria #fond #utečenecká kríza