Protestujúce sestry v úzkych?

Zrejme sa dostávajú do úzkych, a tak stupňujú svoje požiadavky. Chcú nielen vyššie platy od marca, ale aj záruku, že nemocnice vezmú späť tie, ktoré podali protestné výpovede. To je len časť bodov, ktoré predstaviteľky sestier zhrnuli do memoranda.

04.02.2016 20:00 , aktualizované: 05.02.2016 11:00
čislák, zdravotné sestry, Foto: ,
Minister zdravotníctva Viliam Čislák sa vo štvrtok zišiel v Žiline so sestrami, ktoré už odišli z nemocnice.
debata (275)

Vo štvrtok ho poslali ministerstvu zdravotníctva aj vláde. Deň predtým však s učiteľmi žiadali poslancov o zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu. Ten by mal podľa nich zmeniť zákon, ktorý im zvýši mzdy. Premiér Robert Fico protestujúcim odkázal, že do volieb nebudú prijímané žiadne rozhodnutia, ktoré sa týkajú finančných požiadaviek.

Rozpor medzi tým, že chcú aj memorandum a zvolávanie mimoriadnej schôdze, odborárky nevidia. „Chceme sa dohodnúť, chceme sa dohodnúť hlavne s vládou a sme pripravené rokovať, aby sme zabránili ďalším škodám v slovenskom zdravotníctve,“ povedala predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká.

Návrh memoranda, ktoré má denník Pravda k dispozícii, má desať bodov. V ňom sestry žiadajú, aby bol v nemocniciach dostatok personálu, aby mali garantované postupné zvýšenie platov, chcú novú úpravu zmlúv a pracovných podmienok a žiadajú prijať späť všetkých zdravotníkov, ktorí dali výpoveď.

Zdravotníčky sú nespokojné s novelou zákona o poskytovateľoch, ktorá platí od januára. Garantuje im platové minimum, ktoré sa počíta ako násobok priemernej mzdy spred dvoch rokov a koeficientu. Ten je teraz 0,81, sestry ho žiadajú zvýšiť na 0,96. Vyššie platy chcú mať od prvého marca. Predstavujú si, že parlament schváli tieto zmeny v skrátenom konaní.

„Z pôvodnej požiadavky – navyšovanie platov za prax – by sme vedeli upustiť v prípade, ak by došlo k zvýšeniu koeficientu pre výpočet základnej zložky mzdy sestier a pôrodných asistentiek,“ povedala šéfka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová.

Ministerstvo zdravotníctvo sa zatiaľ k návrhu memoranda nevyjadruje. „Takzvaná kompromisná dohoda bola doručená na ministerstvo zdravotníctva. K návrhu sa vyjadríme, považujeme za legitímne si materiál najskôr preštudovať,“ avizoval hovorca rezortu Peter Bubla. Úrad vlády na otázky k memorandu neodpovedal.

Politológ Michal Horský uviedol, že termín 25. január na splnenie požiadaviek učiteľov už uplynul a rovnako aj 1. február, keď zdravotné sestry odišli z nemocníc. „Zdá sa, že zvyšky štrajkujúcich učiteľov a sestier tak prichádzajú s krížikom po funuse. Mimoriadna schôdza parlamentu byť môže, ale to ešte neznamená, že parlament prejaví vôľu na ich kompromisy,“ mienil politológ.

Monika Kavecká pustila sestrám v Žiline... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
monika kavecká, Monika Kavecká pustila sestrám v Žiline telefonát s odborárskou kolegyňou Gabrielou Novákovou z Prešova.

Postup sestier, ktoré chcú aj zákon, aj memorandum, hodnotí prezident Konfederácie odborových zväzov Jozef Kollár tak, že sa dostali do úzkych. „Z môjho pohľadu je podanie výpovedí tá najnešťastnejšia forma protestu, to nie je ani štrajk, je to pracovnoprávny vzťah, ktorý bol zle načasovaný,“ konštatuje Kollár.

Ani jedna vláda by podľa neho schválený štátny rozpočet nemenila len preto, že niekoľko stovák sestier dalo výpovede. Odborár súhlasí s tým, že treba rokovať a hľadať riešenia, ale nesúhlasí s tým, aby sa tak stalo po tom, čo sa schváli štátny rozpočet.

Sestry by podľa neho mali stiahnuť výpovede, ak je to možné, a pripraviť si návrh do programového vyhlásenia vlády a po voľbách sa ho snažiť aj presadiť. „Na zvolávanie mimoriadnej schôdze je teraz už neskoro, nič sa nevyrieši, je to škoda, že sestry nekomunikujú s nami,“ pripomenul.

Predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay si myslí, že sestrám teraz hrozí, že ak sa nanovo zamestnajú, bude to za oveľa nižšie mzdy, než mali pred podaním výpovedí.

„Ak prijmú vedenia nemocníc sestry späť do práce, budú sa môcť pridržiavať nového zákona, ktorý nezohľadňuje prax,“ povedal Szalay. Sestra s 15-ročnou praxou tak môže podľa neho dostať rovnaký plat ako začínajúca.

Tiež sa podľa neho sestry nebudú môcť odvolávať ani na kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa, kde si v rámci jednotlivých nemocníc dohadujú vedenia s odbormi pracovné podmienky či sociálne výhody aj mzdy, pretože budú brané ako novoprijatí zamestnanci.

Szalay ďalej uvádza, že zákon, s ktorým sú sestry nespokojné, upravuje základné mzdy zdravotníkov, platí pre 25 zdravotníckych profesií, čo je 38-tisíc ľudí. „Nemôžeme dopustiť to, aby sa jedna profesia v zákone preferovala, všetci zdravotníci musia mať rovnaké zákonné garancie,“ dodal s tým, že ak by sa na ministerstve konalo stretnutie ohľadom zmeny zákona, odborový zväz sa na ňom chce zúčastniť.

Hromadné výpovede v 11 nemocniciach začali podávať vlani v novembri. Výpovedná lehota veľkej časti sa končila v januári. Od 1. februára do práce nenastúpilo vyše 500 sestier, ďalším sto vyprší výpovedná lehota tento mesiac.

Niektoré nemocnice pre výpadok zdravotníčok museli meniť služby, rušiť postele alebo spájať oddelenia. Najkritickejšia situácia je v nemocniciach v Žiline a Prešove.

Čislák ponúkal v Žiline osobitné zmluvy

V Žiline sa vo štvrtok nečakane stretol minister zdravotníctva Viliam Čislák so sestrami, ktoré sú dnes už piaty deň odídené z nemocnice. Ponúka im návrat do nemocnice, prilákať ich chce individuálnymi zmluvami, v ktorých im riaditeľ nemocnice ponúka splnenie podmienok, ktoré sestra žiada. Sesterské odbory však chcú pred individuálnymi zmluvami uprednostniť memorandum s vládou, ktoré by im viac garantovalo splnenie ich požiadaviek.

„Prišiel som im práve povedať to, že pracovať v tejto nemocnici naďalej môžu, a podmienky, aké chcú, jednoducho pán riaditeľ s nimi bude súhlasiť a ich podpíše,“ uviedol Čislák bezprostredne po vystúpení pred sestrami. Stretnutie bolo rušné a plné emócií. Aj niektorí primári s riaditeľom nemocnice na sestry apelovali, aby sa vrátili do nemocnice. Aj dnes majú príležitosť pozrieť si, aké platové dekréty im nemocnica ponúka, a rokovať o zmluvách.

Šéfka odborového združenia zdravotných sestier Monika Kavecká sestrám nezakázala podpisovať individuálne pracovné zmluvy, no nebudú im vraj garantovať to čo memorandum. Vláde ho predostreli včera. „Každej jednej sestre som povedala, že môže si ísť podpísať individuálnu zmluvu, ale nebude tam mať zagarantované tie veci, ktoré jej garantuje ministerstvo, čiže memorandum v tom zmysle, ako mali lekári. Sestry chcú tú istú podobu návratu a všetkých garancií, ako mali lekári,“ uviedla.

Sestry sa obávajú napríklad toho, že v prípade, že sa zmení zákon, už im nebude garantovať dohodnuté podmienky v individuálnych zmluvách. Poukazujú na minulosť, keď im neboli hradené soboty a nedele, alebo keď sa im platy a pracovné zaradenia menili rôznymi dodatkami. „Bojíme sa toho, že zase budeme oklamané. O dva-tri mesiace tu pán riaditeľ nemusí byť a dostaneme dodatok k zmluve, kde vám napíšu, že vám rušia príplatok za nočné alebo príplatok za špecializáciu, lebo aj to sa stalo,“ hovorí sestra, ktorá pracovala na internej JIS.

Čislák zatiaľ nemá memorandum kompletne preštudované. Upozornil však, že každá individuálna zmluva môže ísť aj nad rámec zákona či kolektívnej zmluvy. Minister tiež povedal, že v prípade, že by sa sestry rozhodli vrátiť, nemocnica za ne vysporiada aj prípadné platby do poisťovní za čas, ktorý boli počas tohto týždňa nezamestnané.

V súčasnosti funguje v žilinskej nemocnici len akútna zdravotná starostlivosť. Podľa informácií Pravdy v Žiline chýbajú najmä špecializované sestry pri lôžkach a anestéziologické sestry. Preto je problém odoperovať všetkých pacientov a nemocnica znížila počet operácií len na akútnejšie prípady. Vždy o nich rozhodujú na ranných poradách primárov s vedením nemocnice. „Na urologickom oddelení sa v priebehu tohto týždňa robia len zákroky v lokálnej anestézii. Čiže žiadna celková anestézia, žiadna spinálna anestézia,“ povedal lekár z urológie Peter Blaško.

Na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny sú z ôsmich lôžok plnohodnotne zabezpečené len dve. V prípade, že sa nedohodnú a nemocnica nebude schopná zabezpečiť zdravotnú starostlivosť v takom rozsahu ako pred výpoveďami, môže prísť o štatút fakultnej nemocnice. (jal)

© Autorské práva vyhradené

275 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotné sestry #Protest sestier #výpovede sestier