Fico robí zo zákonných vecí tunelovanie, tvrdí Matovič

Predseda vlády Robert Fico robí podľa Igora Matoviča zo zákonných vecí tunelovanie a snaží sa kriminalizovať svojho politického oponenta. Líder hnutia OĽaNO-NOVA to povedal na sobotňajšom brífingu. Reagoval tak na premiérove obvinenia, že fiktívne previedol svoju firmu regionPress na bieleho koňa a prepral 122 miliónov korún. Matovič hovorí, že Fico klame.

06.02.2016 18:38
debata (225)

Fico v sobotu doobeda vyhlásil, že Matovič klamal, keď povedal, že si nepamätá, či odstúpil od zmluvy v hodnote 122 miliónov korún. Ak by totiž v sobotu potvrdil, že od zmluvy odstúpil, tak by podľa Fica potvrdil fiktívnosť celého predaja a celý podvod. Matovič však reaguje tým, že premiér robí zo svojich voličov hlupákov, keď ako dôkaz o odstúpení Matoviča od zmluvy predložil žiadosť, kde sa uvádza, že „momentom doručenia záznamov odstupuje od zmluvy o predaji podniku“.

„Ak včera tvrdil, že účtovné záznamy sú v zbere a zároveň, keď je tu napísané, že momentom doručenia účtovných záznamov, ktoré sú v zbere a ktoré asi doručené nemôžu byť, tak ak až doručením záznamov odstupujem od zmluvy, tak som od zmluvy odstúpiť nemohol,“ hovorí Matovič s tým, že to v žiadnom prípade nie je dôkaz, že od zmluvy odstúpil. Matovič aj v sobotu zopakoval, že si nepamätá, že by odstúpil od zmluvy a je normálne si to nepamätať po ôsmich rokoch.

Matovič reagoval aj na vyhlásenie premiéra, ktorý ho označil za daňového podvodníka a zdôrazňoval, že Matovič predal svoju firmu bielemu koňovi, Pavlovi Vandákovi, za 122 miliónov korún, pričom v ten istý deň mala byť suma vo výške 121 miliónov korún vyplatená z firemného účtu na Matovičov súkromný účet. „Vždy pri predaji podniku sa prevádzajú peniaze na osobný vlastný účet. Nepočul som o hlupákovi, ktorý by predal svoju vlastnú firmu a previedol tie peniaze na cudzí účet,“ hovorí Matovič a podotkol, že všetky peniaze boli zdanené a žiadna škoda štátu nevznikla.

Piatková a sobotňajšia tlačovka Roberta Fica sú podľa Matoviča len kriminalizáciou svojho politického oponenta. „Evidentne tým, že predkladá dokumenty, ktoré sú kópiou z daňového spisu, ku ktorému nemá nikto prístup, iba daňová správa, na vyžiadanie finančná polícia a Národná kriminálna agentúra, ale zároveň keď daňová správa hovorí, že nikomu takéto kópie neposkytla, tak evidentne sa Robert Fico k týmto dokumentom dostal nelegálnym nezákonným spôsobom a to znamená, že sám premiér zo Slovenska robí štát, v ktorom je normálne používať mafiánske praktiky,“ hovorí Matovič.

Fico tiež upozorňuje, že Matovič predal svoju firmu bielemu koňovi deň pred plánovanou kontrolou daňového úradu. Matovič k tomu dodal, že jeho firma nevykazovala žiadnu činnosť za roky 2006, 2007 a 2008, takže tie sa vôbec nemohli kontrolovať. Roky 2002 a staršie sa nemohli kontrolovať zo zákona, lebo daňový úrad môže kontrolovať iba päť rokov dozadu. „A z tých piatich, neviem, či už štyri neboli skontrolované, keď tá daňová kontrola prebiehala. Fico opakovane hovorí, že to bolo tesne pred začiatkom kontroly. To nebolo tesne pred začiatkom kontroly, to bolo po viac ako dva a pol roku prebiehajúcej daňovej kontroly,“ hovorí Matovič.

Podľa predsedu vlády boli lídrovi OĽaNO vystavené rôzne platobné výmery v sume približne 2,5 milióna korún, voči ktorým podával odvolania. Sumu vyše 2,15 milióna korún mu odpustili až 7.októbra 2010, kedy bol ako poslanec súčasťou vlády Ivety Radičovej. Rovnaká vláda mala 27. júla 2011 vynulovať aj dodatočne vyrúbenú daň vyše 360-tisíc korún. Matovič reaguje tým, že v čase týchto rozhodnutí nechodil na žiadnu koaličnú radu. „Vyzývam Roberta Fica, aby našiel jediného úradníka, za ktorým som bol a prosil som ho, loboval som, alebo chcel som, aby niekto ovplyvnil rozhodnutie daňovej správy, daňového riaditeľstva alebo ministerstva financií v môj prospech,“ dodal Matovič.

225 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #OĽaNO #Igor Matovič