Emiráty sú pripravené vyslať pozemné sily do Sýrie

Spojené arabské emiráty (SAE) sú v rámci medzinárodnej koalície bojujúcej proti Islamskému štátu (IS) pripravené vyslať pozemné jednotky do Sýrie. Podľa agentúry Reuters to oznámilo ministerstvo zahraničia SAE. Rovnakú pripravenosť vyjadrila už vo štvrtok Saudská Arábia.

07.02.2016 14:48
debata (26)

„Naším postojom vždy bolo, že skutočná kampaň proti IS musí zahŕňať pozemnú silu,“ povedal podľa Reuters na tlačovej konferencii v Abú Zabí štátny tajomník pre zahraničné záležitosti Anvar Džargaš. Dodal, že podmienkou je, aby operáciu riadili Spojené štáty. SAE by podľa tajomníka vyslala zrejme stovky vojakov.

Odborníci sa podľa agentúry AFP domnievajú, že obava z rozdrvenia sýrskych rebelov režimom sýrskeho prezidenta Bašára Asada a jeho ruským spojencom by mohla prinútiť Saudskú Arábiu a ďalšie krajiny vyslať obmedzený počet vojakov do Sýrie na pomoc tamojšej ozbrojenej opozícii. Operáciu by riadili USA a koordinovalo by ju pravdepodobne susedné Turecko.

„Turecko a Saudská Arábia musia zvrátiť pomer síl v teréne a vrátiť rebelov do sedla,“ usudzuje londýnsky vojenský expert Andreas Krieg. Saudskej Arábii by podľa neho pomohol aj Katar. Dodal, že obe krajiny sa už v minulých rokoch silno zapojili do pomoci sýrskej umiernenej opozícii.

„Saudská Arábia sa domnieva, že nádej na mierové riešenie sýrskej krízy je veľmi malá, a vidí teda východisko na bojovom poli,“ vysvetlil analytik Mustafa Alani z ženevského výskumného ústavu Gulf Research Center. Turecko je podľa neho ochotné zapojiť sa do pozemnej operácie hlavne potom, čo Rusi vstúpili do konfliktu a snažili sa z neho Ankaru vyšachovať.

Damask v sobotu varoval, že je pripravený zničiť akékoľvek cudzie jednotky, ktoré sa bez jeho súhlasu ocitnú na sýrskom území. Tiež Irán, ktorý vyslal na pomoc Asadovi svojich bojovníkov, usúdil, že Saúdskí Arabi by si rozmiestnením síl v Sýrii „strelili guľku do hlavy“.

Špekulácie o možnej pozemnej intervencii sa objavili v čase, keď sú sýrski vzbúrenci takmer obkľúčení vládnymi vojskami v oblasti druhého najväčšieho sýrskeho mesta Halab.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Spojené arabské emiráty