Petko: V proteste ide sestrám iba o vyššie platy

Celý protest zdravotných sestier je iba o peniazoch, chcú vyššie platy, ale nič neponúkajú, ani pacientom. Myslí si to prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko, ktorý je aj riaditeľom bardejovskej nemocnice.

07.02.2016 16:00
Marian Petko, asociacia nemocnic Foto: ,
Prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko.
debata (265)

Vaša asociácia avizovala, že ak vláda podpíše memorandum navrhnuté sestrami, napadnete ho na Ústavnom súde. Spresníte prečo?
Ak sa dohodnú na tejto forme pri finančnom nekrytí, potom je pravdepodobné, že to podáme na Ústavný súd. Pretože finančné krytie je jedine možné otvorením štátneho rozpočtu a výrazným navýšením financií. Nie som si istý, či by 200 miliónov navyše, o ktorých hovorí minister Čislák, stačilo. Podľa nás nie. Okrem toho neštátne zdravotnícke zariadenia nemajú peniaze na splnenie požiadaviek z memoranda.

Čo najviac vyčítate návrhu sestier?
Memorandum nie je kompromisné. Je nerealizovateľné po finančnej aj po právnej stránke. Keď sa pozrieme na finančné nároky, ide o taký extrémny nárast financií, ktorý vyžaduje zmenu štátneho rozpočtu a naozaj dramatické navýšenie zdrojov. Zákon o poskytovateľoch platí pre všetkých zdravotníckych pracovníkov a opäť odborová organizácia sestier a komora z toho vytiahli v memorande len sestry. Ak hovoria, že práca v zdravotníctve je tímová, tak kde sú všetky ostatné kategórie a prečo vyťahujú len seba? Považujeme to za absurdné.

Uvediete konkrétny príklad, ako by nemocnici narástli náklady, ak by došlo k dohode?
Viem to povedať za našu nemocnicu. Od prvého januára ide o tri zvýšenia podľa zákona pre všetkých zdravotníckych pracovníkov, minimálna mzda, koeficienty a platy lekárov. Toto pre nás znamená mesačné navýšenie aj s odvodmi o 80-tisíc eur. To je neskutočná suma. Ak by sa malo platiť ešte to, čo prišlo do memoranda, to by znamenalo minimálne ďalšie navýšenie o 50-tisíc eur mesačne.

Nálada v nemocniciach je dnes napätá?
U drvivej väčšiny vyvoláva táto akcia obrovské napätie medzi tými, ktoré dali výpoveď a medzi tými, ktoré zostali, ďalej medzi sestrami a inými zdravotníckymi pracovníkmi, medzi sestrami a lekármi, ktorí s tým nič nemôžu robiť. A čo je na tom celom smutné, podanie výpovede je najagresívnejšia forma protestu a v Európe ojedinelá. Vždy treba rokovať a nájsť kompromis, ale toto je ultimátum a sú do neho zatiahnuté bežné sestry, ktoré neviem doteraz, či pochopili, čo to je. To nie je štrajk. To je pracovno-právny vzťah výpoveď z práce.

Ako sa skončí podľa vás protest sestier?
Podľa môjho názoru sa neskončí úspešne. V celom proteste chcú stále len peniaze, vyššie platy, ale nič neponúkajú. Nevidím v tom zmenu smerom k pacientom. Neponúkajú ani to, čo od nich požadujeme už päť rokov, aby sa aj sestry rozdeľovali na sestry, ktoré robia štandardnú prácu a na sestry s vysokou školou, ktoré robia špecializovanú prácu, ktorá zasahuje k lekárom. Takto to, napríklad, funguje aj v západnej Európe. Nie je pravda, že všetky sestry tam majú vysokú školu. Je to mýtus, ktorý sa tu hovorí dookola a je nepravdivý. V Nemecku ju nemusia mať.

Sestry žiadajú zvolať mimoriadnu schôdzu parlamentu a zároveň chcú podpísať s vládou memorandum. Sú oba kroky v poriadku?
Pre mňa je nepochopiteľné, čo vlastne chcú. To je veľmi zvláštne a chaotické. Keď sme mali o mzdách diskutovať na odvetvovej tripartite, ktorá sa konala asi pred dvoma mesiacmi, tak obidve šéfky sesterskej komory aj odborov neprišli, hoci boli pozvané. Prišla náhradníčka, ktorá nemala kompetencie, aby o takýchto vážnych veciach rokovala. Kde je tá ochota z ich strany rokovať?

K memorandu pribudli aj lokálne požiadavky, ako napríklad parkovacie karty pre personál v Žiline, odvolanie námestníčky v Trnave. Sú vhodné v tejto situácii?
Po právnej, obsahovej aj ekonomickej stránke považujem celé memorandum za absurdné. Je to taká zmes všetkého možného. Vôbec si neviem predstaviť, akoby takéto memorandum zaviazalo neštátne zdravotnícke zariadenia, aby ho realizovali.

Myslíte si, že čelné predstaviteľky sesterských odborov a komory majú reálny záujem vybojovať pre sestry lepšie podmienky alebo je za ich postojmi už cítiť politiku?
Toto nie je protest sestier, je to protest hlavne odborársky. A oddeľoval by som čelné predstaviteľky od bežných sestier. Niekto chcel kandidovať do parlamentu, potom urýchlene kandidátku stiahol. Cítiť z toho politikárčenie.

Postupuje minister zdravotníctva Viliam Čislák vo vyjednávaniach so sestrami správne?
Neviem, či mne prináleží hodnotiť kroky ministra. Jednak do toho vpadol, keď už vlak bežal. Myslím si, že má základnú starosť, aby udržal rezort funkčný. Jeho vyjadrenia nie sú vždy mediálne ideálne, ale myslím si, že sa snaží robiť, čo je v jeho silách. Mesiac pred voľbami odvolávať ministra považujem za nezmysel.

Výpovede dali aj sestry z nemocníc patriace pod asociáciu?
Všetky neštátne nemocnice, v ktorých sestry dali výpovede, patria pod Asociáciu nemocníc Slovenska. Minulý týždeň sme mali Radu asociácie, a tam padli informácie, že časť sestier už z týchto nemocníc svoje výpovede stiahla. Nemocnice deklarovali, že túto situáciu zvládnu.

Ak napríklad v Prešove odložia plánovanú operáciu pacientovi, môže prísť na zákrok do bardejovskej nemocnice?
Áno môže, aj sa to deje. Ale takto to fungovalo aj v minulosti. Napríklad, máme približne 930 pôrodov ročne, z toho 30 percent je z iných okresov, aj z Prešovského. Nezávisle od toho, či sestry dali výpoveď, alebo nie, pacienti si hľadajú dobré pracoviská. Ak sa rozhodne ísť do iného okresu, je to jeho slobodná voľba. Ide o plánované veci a nemocnica si takýto výkon vie naplánovať.

Nepociťuje teraz vaša nemocnica nárast pacientov?
Nie. Nie je dôvod. Odborárky sú teraz v časovom tlaku, nové sestry sa postupne zaškolia na oddeleniach a škoda tých, ktoré sa dali bezhlavo namotať a teraz nevedia, čo s tým. Mne je ich ľúto, so sestrami robím dlhé roky.

Dosť výpovedí padlo na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Čo sa stane s takou nemocnicou, ktorá ich nedokáže sfunkčniť?
Bez týchto oddelení nemocnica nemôže fungovať, v takom prípade by jej hrozil aj zánik. Ale v prešovskej nemocnici to nehrozí. Keď si zoberieme štatistiky OECD a Eurostatu, na Slovensku je stále veľa akútnych lôžok a nemocníc v porovnaní s Európskou úniou. Je na mieste otázka, či už nie je čas, aby sa štát nad tým trocha zamyslel.

© Autorské práva vyhradené

265 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnice #zdravotné sestry