Poslanec Jobbiku má kanceláriu v Dunajskej Strede aj po zmene zákona

Ani zmena zákona, ani hrozba pokuty s ním nepohla. Kancelária, ktorú v Dunajskej Strede zriadil poslanec maďarského parlamentu a podpredseda krajne pravicovej strany Jobbik, je stále otvorená. Protizákonne. Ministerstvo vnútra mu zatiaľ posiela písomné výzvy.

08.02.2016 12:00
Ivan Szávay Foto: ,
Ivan Szávay.
debata (51)

Maďarský politik István Szávay si otvoril prijímaciu kanceláriu v centre Dunajskej Stredy ešte v októbri. Predstavitelia našej vlády to označili za narušenie slovensko-maďarských vzťahov a provokáciu. Šéf parlamentu Peter Pellegrini dal preto návrh na zmenu zákona o politických stranách, ktorý zahraničným politickým stranám zakazuje zriaďovanie kancelárií. Novela platí od polovice minulého decembra, v Dunajskej Strede sa však nič nezmenilo.

Predseda Národnej rady Peter Pellegrini vyzval Szávaya, aby kanceláriu zrušil. Ak to neurobí, môže dostať pokutu od 600 do 3500 eur. „Kanceláriu som nezatvoril a prirodzene ju ani nezatvorím. Nič protizákonné som neurobil,“ povedal pre Pravdu Szávay. O pokute zatiaľ nič nevie. „Ak mi ju naozaj vyrubia, samozrejme, ju nebudem ochotný zaplatiť. Ak bude treba, som pripravený obrátiť sa na medzinárodne fóra,“ dodal.

Na zatvorenie kancelárie má dohliadnuť ministerstvo vnútra. To maďarského politika zatiaľ len písomne vyzvalo k vyjadreniu. Poslalo mu dva listy, ktoré zostali neprevzaté. Szávay vysvetľuje, že prvý mu poslali do Dunajskej Stredy, kde ho ani na základe písomného poverenia nevydali jeho spolupracovníkom. „Žiadal som, aby mi ho doručili do Budapešti, ale opäť ho zaslali do Dunajskej Stredy.“

Rezort vnútra tvrdí, že čaká na reakciu poslanca. Denníku Pravda odpovedal, že potom bude konať v súlade so zákonom. Čo to konkrétne znamená, nespresnil.

Tzv. úradovňu si politik založil s tým, aby sa naňho ako na poslanca maďarského parlamentu mohli Maďari obracať so sťažnosťami, problémami a návrhmi. Obyvatelia o nej vedia, niektorí ju považujú za zbytočnú. „Aké naše záujmy tu chce zastupovať?“ pýta sa Amália (45). Myslí si, že Szávay mal zostať v Maďarsku. Zuzane (39) táto aktivita neprekáža. „Viem, že v Maďarsku robí Jobbik rozruch, ale tu je zatiaľ pokoj.“

Kancelária maďarského politika nemá na Slovensku podľa primátora Dunajskej Stredy Zoltána Hájosa opodstatnenie. „Ľudia, ktorí tu žijú a sú občanmi Slovenskej republiky, nemajú právo voľby v Maďarsku. Okrem prípadu, keby mal niekto dvojaké občianstvo, ale naša legislatíva to neumožňuje,“ priblížil primátor. Dodal, že samospráva v tomto prípade nemá dosah, keďže ide o súkromné priestory.

Prijímaciu kanceláriu si István Szávay otvoril... Foto: JOBBIK.HU
Jobbik Prijímaciu kanceláriu si István Szávay otvoril v centre Dunajskej Stredy v októbri minulého roka.

Mestský poslanec Pavol Sebök (nezávislý) považuje aktivity Jobbiku a jeho členov v Dunajskej Strede za čistú provokáciu. „Je smiešne, ak politik strany Jobbik, ktorá segreguje ľudí podľa rasy, farby pleti a náboženstva a ktorá navrhuje protižidovské zákony, ide na zmiešané územie v úvodzovkách pomáhať,“ myslí si. O zväčša bezproblémové spolužitie viacerých národností na tomto území sa podľa poslanca najviac zaslúžili samotní obyvatelia. „Naopak, za národnostne ladené nesváry môžu predovšetkým politici,“ poukázal Sebök. Szávay je podľa neho v meste vítaný ako turista, no nemyslí si, že ako politik tu bude na osoh.

„Voči susednému štátu to nie je priateľské gesto. Možno s takýmto scenárom dokonca počítal a chce vytvoriť atmosféru, že sa Maďarom na Slovensku krivdí,“ zhodnotil počin maďarského poslanca politológ Juraj Marušiak. Jobbik nielen týmto, ale celým radom aktivít podľa Marušiaka ukazuje, že nemá pozitívny vzťah k Slovensku, nectí si princíp suverenity susedných štátov a je známe aj to, že ide o extrémistickú politickú stranu. „Preto je na mieste sa pýtať, čo robia naše bezpečnostné zložky, ktoré by mali sledovať, aké aktivity takéto skupiny vyvíjajú," pokračuje Marušiak.

Politológ pripomína, že na našom území platia zákony Slovenskej republiky. „Ak by ich nechcel rešpektovať a kanceláriu by nezavrel, možno by sa dalo uvažovať o tom, či ho nevyhlásiť za nežiaduceho na našom území," uzavrel.

O zriadenie poslaneckej kancelárie sa Szávay pokúšal aj v srbskom meste Senta. Aj tu to označili politici za neprijateľné.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Jobbik #István Szávay