Občianske združenie spustilo kampaň za zníženie DPH na ovocie a zeleninu

Kampaň na podporu zníženia dane z pridanej hodnoty (DPH) na ovocie a zeleninu odštartovalo občianske združenie Vegánske hody. Jej súčasťou je aj petícia, ktorá je reakciou na zníženie DPH na desať percent pre vybrané potraviny, medzi ktorými sa vyskytuje takmer výhradne mäso a živočíšne výrobky.

08.02.2016 14:34
debata (9)

Kampaň má preto za cieľ dosiahnuť zníženie sadzby DPH na potraviny rastlinného pôvodu a zrušenie zvýhodnenej sadzby DPH na potraviny živočíšneho pôvodu. Takéto legislatívne zmeny by podľa občianskeho združenia znamenali zvýhodnenie udržateľného stravovania a adekvátnejšie daňové zaťaženie pre výrobky škodiace životnému prostrediu.

Vegánske hody vo vyhlásení uvádzajú, že zníženie DPH pre živočíšne výrobky je v rozpore s odporúčaniami odborníkov a skúsenosťami vyspelých krajín Európy. Napríklad Nemecko a Švédsko sa rozhodli od takéhoto kroku upustiť a zvýhodnenú daň zrušiť. „Priklonili sa naopak na stranu výraznejšej regulácie živočíšnej výroby a jej dopadov na životné prostredie, či prísnejších kontrol hospodárenia s odpadom zo živočíšnej výroby. Vo Švédsku sa začali zaoberať dokonca zvýšením daňového zaťaženia mäsa pre jeho závažné dopady na životné prostredie,“ píše združenie, podľa ktorého živočíšna výroba je dnes jedným z najväčších znečisťovateľov ovzdušia a vody a hlavným dôvodom výrubu lesov. Odborníci sa podľa Vegánskych hodov zhodujú v tom, že bez zníženia spotreby živočíšnych výrobkov nebude možné zastaviť klimatické zmeny a ich devastujúce dôsledky.

Petíciu, ktorá je súčasťou kampane, možno podpísať online na internetovej stránke www.veganskehody.sk.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #DPH #kampaň #ovocie a zelenina