Spor alebo pomsta v bojnickom múzeu?

Prestrelka medzi politikmi Smeru a hnutím OĽaNO pokračuje. Najnovšie vystúpil poslanec Jozef Viskupič z hnutia, aby informoval o problémoch pri kontrole v SNM. Zodpovednosť za to sa snažil prehodiť na ministra kultúry Marka Maďariča (Smer). Ten tvrdí, že nič, o čom rozpráva poslanec, nie je pravda.

08.02.2016 16:23 , aktualizované: 09.02.2016 13:00
Jozef Viskupič Foto:
Poslanec za OĽaNO Jozef Viskupič tvrdí, že vedenie SNM žiadalo od kontrolórky, aby vypustila zo správy o kontrole v SNM v Bojniciach niektoré zistenia.
debata (18)

Daniela Nehézová mala vlani v múzeu v Bojniciach vykonať kontrolu hospodárenia. Tvrdí, že v rámci nej našla pochybenia ako nákladnú rekonštrukciu lustra, neprimerane vysokú mzdu pre robotníka či zvláštne nakladanie s tržbou, ktorú odovzdávali 17 dní.

Vedenie Slovenského národného múzea (SNM), pod ktoré bojnické múzeum patrí, podľa Viskupiča od nej žiadalo, aby tieto i ďalšie zistenia, ktoré vedeniu nevyhovovali, zo správy vypustila. Ministerskí úradníci mali tiež kontrolórku nútiť, aby sa podpísala pod dodatok ku kontrole, ktorý nevypracovala ona.

„Nemohla som sa podpísať pod dodatok, ktorý som nevypracovala, a bolo by to len na mojej zodpovednosti,“ povedala Nehézová, ktorá prišla na tlačovú konferenciu spolu s Viskupičom. Vo svojej správe napríklad píše, že hodinová mzda jedného robotníka, ktorý mal na Bojnickom zámku vykonávať búracie práce, bola 175 eur.

Riaditeľ múzea Bojnického zámku Ján Papco považuje všetky tvrdenia za vykonštruované a vidí za nimi osobnú pomstu Nehézovej. Pre Pravdu uviedol, že v minulosti bol medzi nimi súkromný konflikt, ktorý však nechce konkretizovať. To, že hodinová mzda za búracie práce bola vo výške 175 eur, priznal, ale nešlo o plat pre jednu osobu. „Prestavba priestorov bývalej zámockej reštaurácie prebiehala v roku 2014 a podieľala sa na nej stavebná firma s ďalšími svojimi dodávateľmi, takže tvrdenie, že jeden človek na búracích prácach dokázal zarobiť takéto peniaze, je zavádzajúce,“ mieni Papco. Medzi koľkých ľudí sa spomínaná hodinová mzda rozdeľovala, si už presne nepamätá.

Kontrola je podľa Papca neukončená a považuje za protizákonné vypúšťať na verejnosť akékoľvek informácie. „Pri prerokovaní správy z kontroly generálny riaditeľ SNM Viktor Jasaň rozhodol, že novú kontrolu vykoná ministerstvo kultúry. Tá je už naplánovaná a má sa začať v druhej polovici februára,“ dodal Papco s tým, že všetky tvrdenia týkajúce sa nehospodárnosti považuje za nepravdivé a poskladané tak, aby všetko vyznelo v neprospech múzea. Na Nehézovú preto podal trestné oznámenie zo zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Rezort kultúry odmieta tvrdenia, že by ktokoľvek nútil Nehézovú meniť výsledky kontroly na Bojnickom zámku. Správa sa podľa hovorcu ministerstva kultúry Jozefa Bednára nemenila a bola uzatvorená. „Pani kontrolórka prišla na odbor kontroly ministerstva kultúry sama, na základe žiadosti generálneho riaditeľa SNM Viktora Jasaňa, aby prerokovala doplnenie správy z kontroly o jej zo zákona povinnú časť – vysporiadanie sa s námietkami kontrolovaného subjektu. Túto časť totiž jej pôvodná správa neobsahovala,“ vysvetlil Bednár. V praxi to znamená, že kontrolórka mala zdôvodniť svoje výhrady a rovnako zaujať stanovisko k námietkam, ktoré mal riaditeľ SNM, čo odmietla a dodatok nepodpísala.

(Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.)

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #OĽaNO #Viskupič #Ministerstvo kultúry #Slovenské národné múzeum