Výstupy premiéra voči sestrám sú podľa SDKÚ neférové

Výstupy premiéra SR Roberta Fica voči zdravotným sestrám považuje strana SDKÚ-DS za zavádzajúce a neférové.

08.02.2016 16:33
debata (20)

„Slovenské zdravotníctvo opúšťajú zdravotnícki pracovníci, pretože sa im viac oplatí ostať na podpore ako ťahať dvadsaťštvorky za neadekvátny plat, alebo idú pracovať rovno do zahraničia,“ uviedla strana v stanovisku. Podľa experta na zdravotníctvo SDKÚ-DS Valeriána Potičného argumentácia o 55 miliónoch eur pre zdravotné sestry je scestná.

„Daná suma sa použije na platy pre všetkých zdravotníkov. Sú tam zahrnutí aj sanitári, zubní technici, fyzioterapeuti a ďalšie povolania. Zákon upravuje platy takmer 38-tisíc zdravotným pracovníkom, kde sestry, ktorých sa zákon týka, sú v počte približne 13-tisíc,“ vysvetlil Potičný.

Predseda vlády SR Robert Fico používa pri zdravotných sestrách informáciu, že na ich platy pôjde 55 miliónov eur, akoby celá suma išla iba na platy sestričiek. Túto informáciu považuje SDKÚ-DS za evidentné a účelové zavádzanie verejnosti.

SDKÚ-DS podporuje sestry v ich aktivitách za zvýšenie mzdy. „Problémom nie sú len odchádzajúce sestry. Celé zdravotníctvo stratilo svojimi kauzami kredit a blíži sa deň, keď jedna – dve sestry na oddelení budú štandard. Vidíme, že drvivá väčšina vyštudovaných sestričiek a zdravotníckych pracovníkov, odchádza s čerstvým maturitným vysvedčením či diplomom rovno do Rakúska, Nemecka alebo aspoň do Čiech,“ uzavrel Potičný.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #Robert Fico #zdravotné sestry #Valerián Potičný