Vedenie múzea je prekvapené tvrdeniami svojej kontrolórky

Vedenie Slovenského národného múzea (SNM) je prekvapené vystúpením poverenej vedúcej oddelenia kontroly SNM Daniely Néhezovej na pondelkovej tlačovej konferencii poslancov NR SR za OĽaNO Jozefa Viskupiča a Jána Mičovského. Néhezová vedenie SNM vôbec neinformovala o svojej účasti na tlačovej besede, na ktorej sa vyjadrovala k záverom svojej kontroly v SNM-Múzeum Bojnice v roku 2015, uvádza sa v stanovisku SNM.

09.02.2016 15:14
debata (5)

„S prihliadnutím na prebiehajúce preverovanie záverov kontroly Generálnou prokuratúrou SR v SNM-Múzeum Bojnice sa k tejto veci v procese nebudeme vyjadrovať,“ konštatuje sa v stanovisku vedenia národného múzea.

Poslanec za OĽaNO Jozef Viskupič na pondelkovej tlačovej besede informoval, že kontrola v Múzeu Bojnice odhalila napríklad nákladnú rekonštrukciu lustra, viaceré pochybenia pri verejnom obstarávaní, či nakladaní s tržbou, ktorú odovzdávali 17 dní. Vedenie SNM údajne žiadalo od kontrolórky, aby vypustila zo správy o kontrole v SNM v Bojniciach niektoré zistenia. Kontrolórka si za zistenia podľa Viskupiča vyslúžila trestné oznámenie za zneužívanie funkcie verejného činiteľa. Poslanec za OĽaNO tiež tvrdil, že ministerskí úradníci kontrolórku nútili, aby sa podpísala pod dodatok ku kontrole, ktorý nevypracovala ona, ale niekto, kto kontrolu nevykonával. To však odmietla.

Vyjadrenia poslanca Viskupiča a kontrolórky SNM ešte v pondelok spochybnilo Ministerstvo kultúry (MK) SR. „Správa z kontroly sa nemenila a bola uzavretá,“ uviedlo 8. februára v reakcii na tlačovú besedu MK SR. Takisto podľa rezortu kultúry nie je pravda, že by bol na kontrolórku SNM vyvíjaný akýkoľvek nátlak na odbore kontroly MK SR. Kontrolórka prišla na odbor kontroly MK SR sama, na základe žiadosti generálneho riaditeľa SNM, aby prerokovala doplnenie správy z kontroly o jej zo zákona povinnú časť – vysporiadanie sa s námietkami kontrolovaného subjektu. Túto časť totiž jej pôvodná správa neobsahovala, vysvetľuje v reakcii MK SR. Dodáva, že „vzhľadom na situáciu na Bojnickom zámku minister ešte v novembri 2015 rozhodol o vykonaní rezortnej kontroly v Bojniciach v roku 2016“.

Ako ďalej v utorňajšom stanovisku konštatuje vedenie SNM, zaoberá sa aj podnetmi a sťažnosťami siedmich pracovníkov SNM-Múzea Bojnice. Z toho dôvodu generálny riaditeľ SNM Viktor Jasaň, námestníčka generálneho riaditeľa SNM Gabriela Podušelová, riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa SNM Marcela Svetlanská a poverená vedúca oddelenia kontroly SNM Daniela Néhezová v utorok 2. februára pricestovali do Bojníc na stretnutie s dotknutými pracovníkmi múzea." Jednu sťažnosť vyriešili k spokojnosti pracovníčky. Ostatní zamestnanci na stretnutie s vedením SNM bez ospravedlnenia neprišli. V snahe vyriešiť situáciu pozval Viktor Jasaň nespokojných zamestnancov na utorok do Bratislavy, všetci pozvaní svoju účasť zrušili zo zdravotných či rodinných dôvodov. Jediný, kto svoju účasť potvrdil, bol Ján Papco, riaditeľ SNM-Múzea Bojnice a vedenie SNM-Múzea Bojnice, dodáva sa v stanovisku vedenia SNM, ktoré poskytli z Centra múzejnej komunikácie SNM.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Bojnice #Slovenské národné múzeum