Policajti vysvetľovali žiakom nástrahy internetu

Keď dokáže byť virtuálny svet nebezpečný pre dospelého, čo potom pre dieťa, ktoré si neuvedomuje všetky jeho nástrahy?

10.02.2016 17:30
policajt, škola, deti, preventisti, internet, Foto: ,
Na Základnej škole v Maduniciach rozprávali žiakom policajní preventisti o nebezpečentve, číhajúcom na sociálnych sieťach.
debata (8)

Na internete a sociálnych sieťach sa veľmi dobre orientujú už aj mladší školáci. S mobilmi, aplikáciami a prístupom na internet sú k rôznym hrozbám oveľa bližšie. Pri príležitosti Európskeho dňa pre bezpečnejší internet preto policajní preventisti navštívili aj Základnú školu v Maduniciach v Trnavskom kraji. Zavítali medzi piatakov a siedmakov.

Na otázku Zity Jakubčákovej z oddelenia prevencie na krajskej polícií v Trnave, kto má mobil, dvihli ruku takmer všetci piataci. Rovnaký počet sa prihlásil aj vtedy, keď sa pýtala, kto má účet na sociálnej sieti, kde sú známe mnohé prípady kyberšikanovania. Registrovať sa na ňu môžu osoby staršie ako 13 rokov. Piataci však majú 10 až 11.

„Na internete nezverejňujte svoje súkromné údaje,“ poučila Jakubčáková školákov. Zdôraznila, že internet je anonymný. Človek si môže vytvoriť falošné účty a predstierať, že je niekto iný. Upozornila ich aj na fotografie, ktorých zverejňovanie a zdieľanie je na sociálnej sieti veľmi obľúbené. „Súkromné fotografie, najmä intímne, neposielajte ani kamarátom. Každý môže zneužiť vašu dôveru.“ V prípade kyberšikanovania sa majú obrátiť na políciu alebo inú dospelú osobu.

Niektorí piataci si profil na sociálnej sieti vytvorili sami, iným pomáhali starší súrodenci či dokonca rodičia. „Ja tam nie som. Najprv som chcela, ale tatino mi vysvetlil, čo všetko sa tam môže stať, tak už nechcem,“ priznala sa Diana. Rodičia jej povedali, že konto si môže založiť až na strednej škole. Niektorým rodičia účet občas kontrolujú. „Moja mamina má aj heslo,“ pridala sa Aneta.

Nie všetci rodičia dozorujú deti, čo robia na internete. „U piatakov je to však lepšie ako u siedmakov,“ povedala zástupkyňa riaditeľa školy Jana Pisárová. Používanie sociálnych sietí podľa nej vidieť viac na dievčatách, ktoré sa často fotografujú. S bezpečnosťou na internete sa deti zoznamujú aj počas hodín informatiky, ktorú majú od druhého ročníka.

Podľa prieskumov IT Asociácie začínajú deti s využívaním počítačov, najmä tabletov, mimoriadne skoro. Často ešte v predškolskom veku. „Neostáva iba pri hrách, ale počas školského veku sa pridávajú aj sociálne siete, ktoré ich mimoriadne ovplyvňujú. Často nie veľmi pozitívne,“ hovorí Gustáv Budinský, tajomník IT Asociácie. So vzdelávaním treba začať u detí v momente, keď im rodičia sprístupnia inteligentné zariadenie či majú prístup na internet. Rodičia by nemali podceňovať šikovnosť a inteligenciu svojich deti. „Mali by s nimi hovoriť o možných rizikách a tiež stanoviť isté pravidlá,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #internet #sociálne siete