V školstve nie je priestor na pokojnú prácu, povedal Draxler na schôdzi

V školstve existuje politický problém. Nie je tu totiž priestor na pokojnú prácu. Na mimoriadnej schôdzi parlamentu to povedal minister školstva Juraj Draxler, ktorý sa sťažuje, že už pol roka sú na ministerstve vystavovaní útokom a výzvam niečo vysvetľovať.

11.02.2016 10:28 , aktualizované: 21:34
parlament, mimoriadna schodza, sestricky, ucitelia Foto: ,
Mimoriadna schôdza sa začala až na tretíkrát, pri prvých dvoch hlasovaniach parlament nebol uznášaniaschopný.
debata (343)

Minister školstva začal svoj prejav na mimoriadnej schôdzi NR SR ku kritickému stavu v školstve odpočtom aktivít, ktoré ministerstvo dokázalo pod jeho vedením. Spomenul pritom, že prvýkrát po 25 rokoch rekonštruovali škôlky, idú rekonštruovať školské telocvične a po voľbách začnú rekonštruovať vysokoškolské internáty.

Rovnako spomenul, že rodičia už nemusia kupovať deťom učebnice angličtiny a po mnohých rokoch začali učebnice dodávať do škôl načas. Vyzdvihol tiež prijatie zákona o duálnom vzdelávaní a zastavenie prázdninového prepúšťania učiteľov či zriadenie odboru ochrany práv v regionálnom školstve.

Aktuálny štrajk učiteľov označil Draxler ako „takzvaný štrajk“, do ktorého sa pridalo veľa zamestnancov škôl v dobrej viere, že treba niečo urobiť a ukázať, že školstvo nie je v poriadku. Na druhej strane však tvrdí, že je to neštandardná akcia.

Draxler tiež kritizuje, že vo vzduchu lietajú nezmyselné čísla, koľko peňazí má vláda vyčleniť na školstvo, keďže Iniciatíva slovenských učiteľov žiada do roka 400 miliónov eur na didaktické vybavenie škôl a opoziční poslanci navrhli 150 miliónov eur ročne viac.

Minister tvrdí, že v školstve je vypätá atmosféra a existuje podpora nátlakových akcií. Školstvo však podľa neho potrebuje systémové technické zmeny. Draxler spomenul napríklad potrebu štandardizovaných testov na meranie vedomostí. Zastavil sa tiež pri Štátnej školskej inšpekcii, ktorá podľa neho doteraz kontrolovala skôr papiere, no potrebuje viac legislatívnej aj materiálnej podpory, aby mohla prejsť na nový systém intervenčnej politiky.

Na Slovensku tiež máme podľa Draxlera málo mechanizmov zisťovania, čo sa v školách deje. Nemáme dobrý systém kontinuálneho vzdelávania. V učebnicovej politike potrebujeme podľa ministra čiastočne otvoriť trh, aby na každý predmet boli aspoň dve kvalitné knihy. Vo vysokom školstve treba upraviť akreditačný systém, aby sme neakreditovali študijné programy, ale študijné odbory.

Bugár: Zdravotníctvo a školstvo sú zlyhaním Smeru

Zdravotníctvo a školstvo sú zlyhaním strany Smer, povedal predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Ako dodal, na schôdzi sa nedá očakávať zmena postoja či priznanie zodpovednosti strany Smer za neutešený stav, v ktorom sa oba rezorty nachádzajú. Bugár zároveň pripomenul, že za posledných 10 rokov, osem rokov riadil Smer túto krajinu a preto nesú zodpovednosť za výsledky.

Podľa Bugára sa predstavitelia Smeru správajú k obidvom skupinám štrajkujúcich – k učiteľom aj k sestričkám, ako k nepriateľom štátu, čo je neprijateľné. Pripomenul tiež, že bývalý minister školstva Dušan Čaplovič sľuboval vyššie platy učiteľov a učitelia teda teraz chcú len splnenie sľubu. „Štrajk učiteľov, dnešná schôdza a všetko, čo na nej odznie, majú význam len vtedy, ak výsledkom bude dohoda na dlhodobej vízii pre rozvoj školstva, vzdelávania a vedy, vrátane jeho financovania a odmeňovania pedagogických zamestnancov,“ povedal Bugár.

Nezaradený poslanec Viliam Novotný uviedol, že na platy učiteľov podľa vlády nie sú peniaze, ale na astronomické ceny za splachovače a sifóny sú. Mrhanie verejnými zdrojmi sa podľa neho za ministra školstva Juraja Draxlera ešte zhoršilo. Poslanec Alojz Hlina dodal, že by sa mal upraviť zákon o verejnom obstarávaní tak, aby súťaže pri obstarávaní v školstve a zdravotníctve mali iný režim a boli viac kontrolované.

Richard Vašečka (OĽaNO) uviedol, že ho vystúpenie ministra sklamalo, keďže neodpovedal na žiadosť, aby v rozprave podal informáciu o krokoch vlády na zlepšenie situácie v školstve a o výsledkoch rokovania so zástupcami Iniciatívy slovenských učiteľov.

Lucia Nicholsonová (SaS) sa pýta, prečo minister školstva nehovorí o predražených európskych projektoch a podozrivých verejných obstarávaniach, keď o nich hovorila Európska komisia v decembri. „Prečo nehovoríte o tom, že ignorujete varovanie Európskej komisie, ktorá hrozí zastavením financovania cez eurofondy?“ pýta sa Nicholsonová.

Pavol Abrhan ž KDH uviedol, že ho sklamala poznámka o tom, že nie je priestor na pokojnú prácu. Podľa Abrhana mala vláda čas tri a pol roka na pokojnú prácu, pričom bola sama vo vláde. V regionálnom školstve však neurobila nič. „Hovoríte, že treba zásadné systémové zmeny. Čo ste teda robili osem rokov vo vláde?“ pýta sa Abrhan, ktorý kritizuje, že vládna strana znova prichádza len so sľubmi.

Eugen Jurzyca (SaS) pripomenul, že táto vláda síce zvýšila platy učiteľom, ale urobila to nesystémovým spôsobom, keďže na to zobrala peniaze dôchodcom z druhého piliera.

Do parlamentu prišla aj zástupkyňa zdravotných... Foto: Ivan Majerský, Pravda
parlament, Monika Kavecká, Vladimír Crmoman Do parlamentu prišla aj zástupkyňa zdravotných sestier Monika Kavecká a Vladimír Crmoman, prezident Slovenskej komory učiteľov a iniciátor štrajku učiteľov.

Poslanci po takmer desaťhodinovej rozprave k školstvu prešli po deviatej hodine večer na riešenie aktuálnej situácie v zdravotníctve.

Na mimoriadnej schôdzi parlamentu nevystúpili zdravotné sestry

Zasadnutie mimoriadnej, 61. schôdze Národnej rady iniciovalo 35 opozičných poslancov za KDH, Most-Híd, SaS a OĽaNO-NOVA.

Zo Smeru sa dvakrát prezentovalo iba desať poslancov, všetci prítomní poslanci vrátane poslancov za Smer sa zaprezentovali až tretíkrát a zároveň 138 hlasmi schválili program schôdze.

Prítomní poslanci neodhlasovali, aby v NR SR vystúpili Iveta Lazarová, prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek, a Monika Kavecká z Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek a predložili svoje požiadavky.

Na Pellegriniho návrh parlament odsúhlasil, že rokovať sa bude aj po 19:00 až do prerokovania programu a potom sa bude hlasovať.

Pred začiatkom schôdze sa dole v NR SR tlačilo... Foto: Ivan Majerský, Pravda
parlament, mimoriadna schodza, sestricky, ucitelia Pred začiatkom schôdze sa dole v NR SR tlačilo množstvo učiteľov a sestier, ktorí sa na balkón v parlamente nedostali kvôli dôchodcom.

Opoziční zákonodarcovia navrhujú, aby na schôdzi národná rada prijala dve uznesenia. Prvé sa týka riešenia krízovej situácie v školstve a prijatia opatrení na dlhodobé a udržateľné zlepšenie školstva. Zároveň žiadajú ministra školstva, vedy, výskumu a športu Juraja Draxlera, aby v rámci rozpravy o tomto bode programu podal komplexnú informáciu o konkrétnych krokoch vlády na zlepšenie situácie v školstve a o výsledkoch rokovania so zástupcami Iniciatívy slovenských učiteľov.

Opozícia rovnako žiada, aby sa parlament zaoberal situáciou v zdravotníctve. Poslanci navrhli prijať uznesenie k prijatiu opatrení na ochranu práv pacientov a na stabilizáciu postavenia zdravotných sestier a zdravotného systému ako celku so zameraním na zníženie zadlženia. Zároveň opoziční zákonodarcovia chcú od ministra zdravotníctva Viliama Čisláka, aby v rámci rozpravy o tomto bode programu predložil komplexnú informáciu o stave dlhu v zdravotníctve a o opatreniach zameraných na jeho elimináciu. Rovnako chcú informáciu o riešení prípadov, ako sú Klinika Kostka, teta Anka, pochybný nájom nového sídla Všeobecnej zdravotnej poisťovne, kauza piešťanské CT a o strategických zámeroch vlády v oblasti profesijného a sociálneho stabilizovania zdravotných sestier.

Ľudia na balkóne počas mimoriadnej schôdze... Foto: Ivan Majerský, Pravda
parlament, balkón Ľudia na balkóne počas mimoriadnej schôdze parlamentu.

Dôchodcovia nepustili učiteľov a zdravotné sestry na balkón

Spor sa pri mimoriadnej schôdzi strhol o balkón parlamentu. Pred začiatkom schôdze sa dole v národnej rade tlačilo množstvo učiteľov a sestier, ktorí sa nevedeli dostať dovnútra, ochranka im vravela, že balkón je plný. Učitelia a sestry sa čudovali, že kto mohol balkón zaplniť, keďže čakajú už hodnú chvíľu. Na balkón sa však pred nimi dostali dôchodcovia. Tí učiteľov a sestry na balkón pustiť nechceli. Ochranka parlamentu učiteľom a sestrám zakázala rozvinúť transparent.

Pellegrini vysvetlil, že ľudia môžu pozerať na zasadnutie v kinosále. Znamenalo by to, že nespokojné sestry a učitelia by sedeli v uzavretej miestnosti, Smer by si tak zabezpečil pokojný priebeh schôdze.

343 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #školstvo #opozícia #NR SR #Peter Pellegrini