Na Slovensku hrozia povodne

SHMÚ vystríha pred nebezpečenstvom povodní. Prvý stupeň sa týka južných častí stredného a východného Slovenska, druhý stupeň je vyhlásený pre okresy Veľký Krtíš, Lučenec a Rimavská Sobota, pre okres Prievidza vyhlásil dokonca tretí stupeň povodňovej aktivity.

11.02.2016 11:19 , aktualizované: 13:01
pocasie, dazd, ludia, dazdnik Foto: ,
Vytrvalý dážď a silný vietor boli v stredu aj v Bratislave.
debata (1)

V Banskej Bystrici spadlo v stredu v noci a počas dopoludnia 47 milimetrov zrážok. Toľko tu vo februári nenapršalo od polovice minulého storočia, prekonaný je tak rekord z 10. februára 1991, kedy tam namerali 35,2 milimetra.

Aj v ďalších častiach Slovenska výdatne pršalo. V Kalinove v povodí Ipľa pribudlo za dopoludnie 21 mm zrážok, v Rožňave 22 mm, v Revúcej 24 mm, v Hnúšti 22 mm, v Turni nad Bodvou 26 mm. Táto oblasť Slovenska je veľmi zaťažená zrážkami, a to sa prejaví na vodných tokoch, hladiny budú stúpať.

„Je to nebezpečné, pretože zrážok na túto ročnú dobu je veľmi veľa, pritom je minimálny výpar, žiadna vegetácia. Zrážky, ktoré padajú, sa nemajú kde zachytiť ani vypariť, a tak odtekajú do vodných tokov. Riziko povodní je veľmi veľké,“ upozorňuje Pavol Faško.

Hladiny riek v Košickom kraji začali klesať

Situácia na vodných tokoch Košického kraja sa vo štvrtok ráno upokojila, no niektoré z nich v noci zo stredy na štvrtok dosahovali tretí povodňový stupeň. Vyplýva to z informácií zverejnených na internetovej stránke SHMÚ.

Tretí stupeň bol ešte vo štvrtok ráno o ôsmej na riečke Roňava, obyvatelia neďalekých Michalian však nie sú ohrození. Rieky Bodva a Olšava kulminovali v noci a vo štvrtok ráno ich hladiny už klesajú, pričom v súčasnosti je na nich druhý stupeň povodňovej aktivity. Prvý stupeň je na rieke Torysa pri Košických Olšanoch.

Po stredajších dažďoch sú už cesty v Prievidzi prejazdné

Všetky cesty v Prievidzi sú už prejazdné. Dočasné dopravné značenie zakazujúce vjazd na Nábrežie svätého Metoda odstránili. Ako informoval hovorca Prievidze Michal Ďureje, v súčasnosti už nie je ani prvý stupeň povodňovej aktivity, hladina rieky Handlovka je v norme a vo štvrtok už neprší.

V stredu sa pre silný dážď vyliala rieka Handlovka na Nábreží svätého Metoda pod železničným mostom, cestu tu uzavreli a v meste sa tvorili kolóny. Nápor áut smeroval cez Bojnickú cestu, kde riadili dopravu policajti. Nábrežie otvorili zhruba okolo polnoci. Krízový štáb mesta zasadať nemusel.

Víchrica vyvrátila stromy, poškodila elektrické vedenie

Prvé stromy začali padať v Demänovskej doline na cestu už v utorok večer, postupne ich víchrica vyvrátila vyše dvadsať. Polícia odstavovala autá už pred vstupom do doliny.

„Na odstraňovaní pracovali hasiči, pracovníci Horskej služby aj zamestnanci obecného úradu. Za pomoci nášho traktora odťahovali popadané stromy. Teraz je už prejazd bez problémov,“ povedala Ľubomíra Klepáčová, starostka obce Demänovská dolina.

Cesta bola opäť prejazdná asi hodinu po polnoci. Väčšie škody víchrica nespôsobila ani v obci Demänovská dolina, ani v blízkom lyžiarskom stredisku Jasná.

Hasiči museli odstraňovať z cesty popadané... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Jasná, hasiči Hasiči museli odstraňovať z cesty popadané stromy aj v lyžiarskom stredisku Jasná.

„V noci bola cesta uzavretá, ale ráno to už bola voľná, takže sa ľudia mohli dostať do práce. Čo sa týka nášho majetku, nemáme žiadne škody, ani žiadny výpadok elektriny,“ dodala Zuzana Fabianová, hovorkyňa holdingu Tatry mountain resorts.

V noci z utorka na stredu mali hasiči v Žilinskom kraji 21 výjazdov, ktoré súviseli s poveternostnou situáciou. Vo väčšine prípadov odstraňovali stromy z ciest podobne ako v Demänovskej doline, ale stromy popadali aj na elektrické a telekomunikačné vedenia a spadol aj stĺp elektrického vedenia. V Martine hasiči odstraňovali strhnutú strechu.

Podľa Pavla Faška, klimatológa Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu, nie je silný vietor v tomto ročnom období ničím výnimočným. Ešte väčšie problémy spôsobil v západnej Európe, najmä vo Francúzsku a Nemecku. Priniesla ho brázda nízkeho tlaku vzduchu so zvlneným studeným frontom, ktorá prechádzala naším územím.

„V noci fúkal od juhu až juhovýchodu veľmi silný vietor, ktorý v nárazoch dosahoval pozoruhodné hodnoty dokonca aj v nížinách. Napríklad v Kuchyni na Záhorskej nížine dosahoval rýchlosť 76 kilometrov a na bratislavskej Kolibe 72 kilometrov za hodinu. V horských oblastiach bol ešte silnejší. V Liesku na Orave namerali 122 kilometrov, na Chopku 137 kilometrov a na Lomnickom štíte až 158 kilometrov za hodinu,“ spresnil klimatológ.

Takúto rýchlosť dosahoval vietor len v nárazoch. Ak by bola takáto rýchlosť vetra prevažujúca, ničivé účinky by boli nepredstaviteľné. Už pri rýchlosti nad 117 kilometrov za hodinu sa hovorí o orkáne, čo je najvyšší stupeň v tzv. Beaufortovej stupnici merania sily vetra, ale ten sa na pevninách v nižších polohách vôbec nevyskytuje.

Veterné počasie nás čaká aj v najbližších dňoch, fúkať bude vietor z opačnej strany, od severozápadu. Rýchlosti vetra by však už nemali byť také vysoké, aké boli v noci na stredu. Ale aj tak bude stále existovať isté riziko, preto SHMÚ vydal výstrahu pred vetrom, ktorá platí takmer pre celé územie republiky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #povodne #víchrica