Špekulanti zneužívajú parkovacie preukazy pre invalidov

Poplatky za parkovanie v centrách miest sa za niekoľko rokov zvýšili, rozširujú sa aj spoplatnené zóny. V snahe ušetriť peniaze sa niektorí špekulanti uchyľujú k používaniu falošných parkovacích preukazov pre invalidov. Odhaliť nepravé doklady býva podľa polície náročné. Ochranných známok je na nich málo.

11.02.2016 13:00
Trnava, parkovanie, preukazy Foto: ,
Trnavskí policajti odhalili vlani 31 prípadov falošných parkovacích preukazov pre ŤZP.
debata (20)

Trnavská polícia eviduje v minulom roku 31 prípadov falošných parkovacích preukazov pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím. Samostatne začali tieto prípady sledovať práve minulý rok. Aj keď predtým takéto štatistiky neviedli, ich počet sa podľa zástupcu náčelníka trnavskej mestskej polície Ivana Ranušu zvýšil. „Takmer určite to súvisí so zavedením hodinovej sadzby za parkovanie,“ dodáva.

Parkovacie preukazy ŤZP sa vybavujú na príslušných úradoch práce. Trnavský úrad práce vydal v minulom roku 442 preukazov a nitriansky 404. Ich majitelia sú v mestách oslobodení od platenia poplatku za parkovanie. Ďalšie „výhody“ vyplývajú zo zákona o cestnej premávke. Vodič vozidla s preukazom nemusí po nevyhnutne potrebný čas dodržiavať zákaz státia. Ak je to nevyhnutné, môže vojsť aj tam, kde je zákaz vjazdu, dokonca aj na pešiu zónu, nesmie však nikoho ohroziť. Preukaz musí byť umiestnený vo vozidle na viditeľnom mieste v čase, keď takúto osobu vozidlo preváža.

Najviac prípadov zneužívania tvoria fotokópie preukazu rodinného príslušníka, ktorý sa vo vozidle nenachádza. Policajti ich riešia blokovou pokutou. „V niektorých prípadoch používajú fotokópie aj samotní držitelia preukazu, to však nie je možné. Musia sa preukazovať originálom,“ hovorí Ranuša. Policajti ich vtedy napomínajú. Poslednou skupinou sú falzifikáty preukazu, za ktoré hrozí trestné stíhanie.

Hliadky vedia, čo si majú pri kontrole všímať, aby odhalili, či ide o možný falzifikát. „Ak je urobený dobre, cez sklo vozidla je takmer nemožné to zistiť. Pomohlo by, ak bol preukaz vybavený ťažšie falšovateľnými ochrannými prvkami,“ myslí si Ranuša.

Ani odhaľovanie zneužitia preukazov nie je jednoduché. „Hliadky musia číhať, kto nastúpi do auta, a potom ho zastaviť.“ Vodič však mohol zdravotne ťažko postihnutého rodinného príslušníka vyložiť. Polícii sťažuje situáciu aj fakt, že na vozidlách s preukazom nemôže používať „papuču“. Odobrať majiteľovi preukaz v prípade jeho zneužívania polícia nemôže, pretože ho nevydala.

Nemôže tak urobiť ani úrad práce. „Nie je to možné vzhľadom na to, že kontrolu originality preukazu nám zákon neukladá. Ak bol parkovací preukaz na základe rozhodnutia vydaný a klient naďalej spĺňa podmienky zákona, nie je dôvod na jeho odobratie,“ vysvetľuje Jana Hluchá z trnavského úradu práce.

V minulosti sa objavovali aj falošné parkovacie lístky. „Už dávno sa nám taký nepodarilo nájsť. Neznamená to však, že sa to nedeje,“ hovorí Ranuša. Zisťovanie falšovaných parkovacích lístkov je podľa neho oveľa ťažšie ako v prípade preukazov, pretože nemajú žiadne ochranné znaky. „Falšovateľ“ musí urobiť zásadnú chybu, aby policajt falošný parkovací lístok odhalil.

K hodinovej sadzbe sa v Trnave vrátili v októbri 2012. Za parkovanie v centrálnej mestskej zóne dnes vodiči zaplatia počas pracovných dní v čase od 8. do 18. h za hodinu 50 centov. Kto pracuje v centre mesta a denne dochádza autom, za rok ho vyjde parkovné pri ôsmich hodinách denne na celom slušnú sumu (asi 960 eur). Ročná parkovacia karta stojí 400 eur.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #doklady #parkovanie #parkovacie karty #ŤZP