Pripravujú deti na odchod z domova do života

Deti, ktoré vyrastali za bránami domovov, majú po odchode z týchto zariadení veľký problém zaradiť sa do života bežných ľudí. Nedokážu sa zorientovať v spleti inštitúcií, majú strach z úradov, nevedia narábať s peniazmi. Pripraviť ich na reálny život je cieľom pilotného projektu, ktorý práve odštartovali v Trenčíne.

12.02.2016 15:00
Detské mestečko, Trenčín Foto: ,
Detské mestečko v Trenčíne - Zlatovciach je momentálne domovom pre 130 detí.
debata (1)

Nazvali ho Spoza brány k politikom a určený je pre mladých ľudí do 30 rokov z detských domovov a domovov sociálnych služieb v Trenčíne a okolí. S projektom prišli dobrovoľníci z občianskeho združenia Silnejší slabším. Prizvali doň aj miestnych politikov, predovšetkým poslancov mestského a krajského zastupiteľstva, ktorí môžu ovplyvniť život sociálne a zdravotne znevýhodnenej mládeže.

„Mnohí mladí ľudia z domovov majú schopnosti na to, aby si mohli zlepšiť svoj život, ale nevedia, ako postupovať. Majú napríklad veľký problém povedať svoj názor zastupiteľom v miestnej samospráve, alebo zúčastňovať sa verejných aktivít,“ vraví Silvia Štefániková, odborná garantka projektu.

Projekt sa skladá z viacerých stretnutí a školení, ktoré majú zvýšiť sebavedomie mladých ľudí, aby sa vedeli o seba postarať. Zvyčajne nevedia, na koho sa môžu obrátiť, keď odídu z detského domova, ako riešiť osamostatnenie, zabezpečiť si bývanie a zamestnanie. Je viacero možností, ktoré ponúka mesto či samosprávny kraj, ale pre zlú informovanosť a strach z týchto zariadení ich nedokážu využiť. Projekt im sprostredkuje kontakt s miestnymi politikmi, pomôže prekonať bariéry a strach z odmietnutia.

„Deti v detských domovoch vyrastajú v skleníkových podmienkach a potom nevedia fungovať v reálnom živote. Nedokážu zostaviť obyčajný rodinný rozpočet, problém majú s nákupmi, nevedia ísť na matriku, vybaviť si doklady a podobne. To sú základné zručnosti, s ktorými ostatným deťom pomáhajú rodičia. Deti, ktoré vyjdú z domovov, sa nemajú koho spýtať,“ pokračuje Štefániková, ktorá pôsobí ako koordinátorka práce s mládežou Trenčianskeho samosprávneho kra­ja.

V pilotnom projekte, ktorý môže inšpirovať aj ďalšie regióny na Slovensku, sa organizátori zamerajú na mladých ľudí z Domova sociálnych služieb v Adamovských Kochanovciach a Detského mestečka v Trenčíne-Zlatovciach. V mestečku je 130 detí, do projektu sa zapojí 36 z nich. Sú to mladí ľudia nad 15 rokov, ktorí sa začínajú pripravovať na osamostatnenie. A to nie je pre nich vôbec jednoduché.

„Kým sú pod ochranou detského domova, mnohé veci fungujú. Akonáhle sa tento odborný servis stratí, veľmi často sa stáva, že zlyhávajú v živote. Z vlastných skúseností vieme, že mnohé sú okradnuté, zneužité, zostávajú osamotené, opustené, často sa ocitnú na pokraji spoločnosti. Pre nás je tento projekt vlastne nová šanca, ako zlepšiť deťom život,“ povedala Žaneta Janišová, riaditeľka Detského mestečka v Trenčíne-Zlatovciach.

Je veľmi ťažké prekonať virtuálne bariéry, ktoré „domovákov“ delia od úradov. Potvrdila to aj 23-ročná Deana, ktorá celý život prežila v domovoch, najskôr v dojčenskom ústave, potom v detskom domove.

„Tento projekt je dôležitý pre deti z domovov, aby sa vedeli zaradiť, aby sa nebáli úradov a rôznych inštitúcií. Tesne po osemnástke, keď som sa mala osamostatniť, mala som tieto problémy aj ja, napríklad ísť sama k lekárovi, niesť zodpovednosť za všetko, nebolo to jednoduché. Teraz som už samostatná,“ dodala Deana, ktorá si momentálne dopĺňa vzdelanie vyšším odborným štúdiom.

Projekt potrvá do januára 2018 a jeho partnermi sa okrem domovov stali aj Trenčiansky samosprávny kraj, mesto Trenčín, obce Chocholná-Velčice a Adamovské Kochanovce a Regionálne centrum mládeže v Trenčíne. Podporil ho grantový program Erasmus¤+, čo je program EÚ pre vzdelávanie, odbornú prípravu, mládež a šport.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #detské domovy #strach #detské mestečko