Imuna mieri na zahraničné trhy

Namierené má medzi svetovú špičku. Farmaceutická firma Imuna Pharm v Šarišských Michaľanoch spustila v piatok novú linku, ktorá umožní výrobu infúznych roztokov v plastových obaloch. Vďaka nej uspokojí dopyt nielen zo slovenských nemocníc, expandovať plánuje aj do zahraničia.

12.02.2016 20:00
Imuna Pharm, laboratórium, laborantka, Foto: ,
Imuna Pharm v Šarišských Michaľanoch spustila linku, ktorá umožní výrobu infúznych roztokov v plastových obaloch.
debata (2)

Spoločnosť Imuna, ktorá vznikla pred 63 rokmi, má na Slovensku monopolné postavenie v oblasti ponuky krvných derivátov zo slovenskej plazmy. Dosiaľ vyrábala len základné infúzne roztoky v sklenených fľašiach v obmedzených objemoch 100 ml, 250 ml a 500 ml.

Nová technológia jej otvára ďalšie možnosti. Od piatku plní roztoky do dvoj- a trojkomorových vakov z plastu. Moderná linka tiež umožní výrobu nových produktov, ako sú aminokyseliny či antibiotiká.

Generálna riaditeľka spoločnosti Martina Vulganová považuje včerajšok za významný. „Znamená pre nás prekročenie nového míľnika. Dokázali sme postaviť modernú prevádzku, produkcia z ktorej nás zaradí medzi svetovú špičku v oblasti infúznych roztokov. Tie budú v inom obalovom materiáli, čo zjednoduší prácu zdravotníckych pracovníkov a zvýši bezpečnosť pacientov,“ zdôraznila Vulganová.

V prípade potreby bude podnik schopný zabezpečiť sebestačnosť Slovenska v otázke infúznych roztokov, zároveň môže expandovať do zahraničia. Z liniek budú odchádzať nielen produkty v novom obale, ale aj v nových objemoch, a to od 100 ml až po päť litrov.

Špeciálne balenie infúznych roztokov v dvoj- a trojkomorových vakoch dovolí zdravotníkom v nemocniciach podávať naraz pacientom dve až tri účinné látky v jednom balení. Toto oceňuje riaditeľ nemocnice v Bardejove a prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko. Roztoky vo vreckách sú podľa neho tiež praktickejšie na uskladnenie a lepšie sa s nimi manipuluje.

„Výrobu, akú spustili v Imune, považujem za strategickú. Potvrdzuje sa, že tento podnik má významné miesto na Slovensku,“ reagoval riaditeľ Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Ján Mazag. Výstavba novej prevádzky s modernou výrobnou linkou vyšla na 12 miliónov eur.

Generálna riaditeľka Vulganová hovorí, že štyri milióny získali z eurofondov, zvyšných osem miliónov eur investovali z vlastných zdrojov. Vďaka inovovanej výrobe vzrastie aj počet zamestnancov. „Spustenie prevádzky vytvorilo 23 nových pracovných miest. V súčasnosti zamestnávame 178 ľudí. Veríme, že čoskoro ich počet stúpne na dvesto,“ zdôraznila riaditeľka.

Zmodernizovanie výroby a zvyšovanie počtu pracovných miest oceňuje aj samospráva v Šarišských Michaľanoch. Starosta Vincent Leššo pripomenul, že podnik má v ich obci mimoriadne postavenie. Vďaka nemu sa v minulosti počet obyvateľov obce rozrastal.

„Do Imuny prichádzali pracovať ľudia so stredoškolským a s vysokoškolským vzdelaním. Mnohí z nich už v obci zostali natrvalo,“ povedal Leššo. V súčasnosti majú Šarišské Michaľany 2 800 obyvateľov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #infúzia #Imuna