Mokrý február pokračuje, láme rekordy

Dažde vo februári bývali skôr výnimkou, tento rok sa však stali pravidlom. Mokrá verzia februára bude pokračovať aj na budúci týždeň, snežiť má len v stredných a vo vyšších polohách. Povodňové nebezpečenstvo, ktoré vyľakalo ľudí v strede týždňa, sa tak môže zopakovať.

13.02.2016 08:00
počasie, chladno, jeseň, jar, matka s kočíkom,... Foto: ,
Hoci v piatok v Bratislave nepršalo, v nasledujúcih dňoch sa to môže zmeniť.
debata (3)

Poveternostná situácia je pre najbližšie dni dosť neprajná. Územie Slovenska budú stále ovplyvňovať vzduchové hmoty z juhu až juhozápadu a tie budú prinášať zrážky. Cez víkend by opäť malo pršať a v horských polohách snežiť. Podobné počasie má byť aj v prvej polovici budúceho týždňa.

Vlhký charakter tohtoročného februára sa bude aj naďalej zvýrazňovať. Nie sú vylúčené hrozby lokálnych záplav, pretože voda, čo v nasledujúcich zrážkach spadne, bude odtekať po povrchu do vodných tokov.

„Ak budú zrážky opäť také, že denné úhrny dosiahnu 20 milimetrov a viac, bude existovať riziko, že voda sa môže vyliať z korýt potokov a riek,“ upozorňuje Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Zrážok je veľa, voda sa pri súčasných teplotách takmer nevyparuje, do mokrej pôdy nevsiakne, a tak napokon skončí v potokoch a riekach a tie sa môžu rozvodniť. To sa stalo aj v stredu, keď na viacerých miestach Slovenska museli vyhlásiť druhý a tretí stupeň povodňovej aktivity.

Ako bude

  • Sobota – Oblačno až zamračené, na viacerých miestach dážď, od 500 m sneženie. Denná teplota 1 až 6, v noci od 3 do –2 stupňov.
  • Nedeľa – Oblačno až zamračené, miestami slabé zrážky. Denná teplota 3 až 9, v noci 2 až –3 stupne.
  • Pondelok – Oblačno až zamračené, na väčšine územia dážď. Denná teplota 6 až 12, v noci 6 až 0 stupňov.
  • Utorok – Oblačno až zamračené, na mnohých miestach dážď. Denná teplota 3 až 8, v noci 7 až 1 stupeň.
  • Streda – Oblačno až polooblačno, ojedinele slabé zrážky. Denná teplota 2 až 8, v noci 2 až –4 stupne.
  • Štvrtok – Polojasno až oblačno, ojedinele slabé zrážky. Denná teplota 3 až 9, v noci 1 až –5 stupňov.

Zdroj: SHMÚ

Predovšetkým na juhovýchodnom Slovensku dosiahli úhrny zrážok rekordné hodnoty. Najvyššie zaznamenali v okrese Rožňava, na meteorologickej stanici Dobšinská ľadová jaskyňa spadlo 67 milimetrov a v Nižnej Slanej 62 milimetrov.

Na februárové podmienky je to veľmi výnimočné, na meteorologickej stanici Dobšinská ľadová jaskyňa ešte nikdy vo februári tak veľa zrážok nenapadalo. Veľa napršalo v Revúcej – 57 milimetrov, v Dobšinej 51 milimetrov, v Jelšave a Muráni 50 milimetrov.

Rekordne veľa vody spadlo aj v Košiciach, kde dosiahol úhrn zrážok v stredu 38 milimetrov. Na každý štvorcový meter spadlo 38 litrov vody a vznikli tu povodňové stavy. Východoslovenská metropola tým zaznamenala najvyšší denný úhrn zrážok vo februári za posledných 140 rokov.

Doterajší februárový rekord pre Košice pochádza z 20. februára 1915, keď tu namerali 27 milimetrov zrážok. V Kamenici nad Cirochou v okrese Humenné napršalo viac ako v Košiciach, 42 milimetrov za deň. Podobná situácia tu bola vlani v januári, vtedy tu napršalo okolo 50 milimetrov zrážok za deň.

„Toto je nový jav na východnom Slovensku, teraz sú tam cez zimu zaznamenávané vyššie úhrny zrážok, čo v minulosti nebývalo. V januári a vo februári tam skôr padal sneh a úhrny zrážok vo forme dažďa neboli veľké. Na východnom Slovensku je už kontinentálnejšia klíma a tam cez zimu až také vysoké zrážky nebývajú. Preto je terajšia situácia taká zvláštna,“ vraví klimatológ.

V počasí, ktoré nás čaká v najbližších dňoch, sa ľahko vytvárajú hmly. Na tie by si mali dávať vodiči pozor, rovnako aj na možnosť námrazy na cestách pri teplotách okolo nuly.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #dážď