Komora sestier chce preveriť odbornosť novoprijatých sestier

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) chce preveriť odbornosť sestier v Prešove, Trnave a Žiline. Komora požiadala v pondelok v zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciám riaditeľov Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove, Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline a Fakultnej nemocnice Trnava o informácie o celkovom počte zamestnaných osôb v období od 1. decembra minulého roka do 14. februára 2016. Informovala o tom prezidentka komory Iveta Lazorová.

15.02.2016 13:58
debata (75)

"SK SaPA má dôvodné podozrenia, že na pozíciách sestier a pôrodných asistentiek sú v nemocniciach prijímaní zamestnanci, ktorí nie sú odborne spôsobilí pre výkon činnosti a preto žiadame, aby nám riaditelia dotknutých nemocníc tieto informácie vyvrátili,“ konštatovala prezidentka SK SaPA Iveta Lazorová s tým, že komora v blízkej budúcnosti plánuje preveriť aj ďalšie nemocnice.

Komora od riaditeľov nemocníc žiada nielen informácie o celkovom počte osôb, s ktorými v sledovanom období uzavreli zmluvu, respektíve dohodu o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, ale aj informácie o tom, koľko pracovných zmlúv z celkového počtu uzavreli s dohodnutým druhom práce na pracovnej pozícii sestra.

Ako poznamenal člen Rady a Prezídia SK SaPA Milan Laurinc, komora tiež požiadala riaditeľov, aby verejnosť informovali o tom, na ktoré oddelenia prijali jednotlivých zamestnancov s dohodnutým druhom práce – sestra alebo pôrodná asistentka. Riaditelia by mali informovať aj o tom, akú odbornú spôsobilosť získali prijatí zamestnanci a koľkí v skutočnosti predložili potvrdenie o registrácii vydané komorou.

“SK SaPA bude preverovať nielen potrebný počet personálu, ale aj to, či všetci zamestnanci majú odbornú spôsobilosť, pretože v prípade porušení, nie je poskytovaná kvalitná zdravotná starostlivosť pre pacientov. Ak zistíme nedostatky, budeme žiadať Ministerstvo zdravotníctva SR a Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, aby zjednali nápravu,“ dodala Lazorová. Prezidentka zároveň vyzvala pacientov, aby sa obracali na pacientske organizácie, alebo priamo na komoru v prípade, že majú podozrenie, že sa nedodržiavajú počty personálu, alebo ak ich odmietli prijať do nemocnice.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #zdravotné sestry #Slovenská komora sestier