Pri stavbe Galandie sa stala škoda za vyše 1,2 milióna eur

Ani po viac ako dvoch mesiacoch od zatvorenia akvaparku Galandia v Galante nie je jasné, akým spôsobom a za koľko ho opravia. Mesto má v rukách len znalecký posudok, ktorý hovorí o výške škôd na stavbe.

16.02.2016 20:00
Galandia Foto: ,
Oznam na vstupe do Galandie hlása, že akvapark je zatvorený.
debata (1)

Posudok si objednalo po tom, čo zhruba v polovici decembra minulého roku po upozornení statika náhle zatvorilo akvapark. Ten poukázal na zlý stav budovy.

„Zatiaľ prevláda názor, že Galandiu opravíme,“ povedal primátor Peter Paška. Súdny znalec z odboru stavebníctvo podľa Pašku vyčíslil škody na vyše 1,2 milióna eur. „Ide o chyby, ktoré vznikli počas prípravy projektu aj počas výstavby,“ komentoval primátor.

Znalec v posudku uvádza, že počas výstavby sa zmenil spôsob zakladania, čím došlo k zväčšeniu hmoty budovy. „Stáva sa to vtedy, keď sa odkryje základová škára a zistia sa vplyvy, ktoré si vyžadujú zmeniť zakladanie, napríklad prítomnosť spodnej vody. V tomto momente sa prizýva statik a robia sa zmeny,“ vysvetlila znalkyňa z odboru stavebníctvo Zuzana Jurigová. Zmeny počas výstavby sú bežná vec a mali by byť uvedené v stavebnom denníku.

Mestský poslanec Zsolt Takáč poukazuje, že posudok pomenováva aj ďalšie chyby. Použitý bol napríklad starý tobogan. „Je tam popísané aj to, že v prípade kúpaliska neboli dodržané vtedy platné normy,“ priblížil poslanec.

Znalec pri hodnotení vychádzal z dokumentácií. „Sám to prízvukoval. Nerobil žiadne sondy ani nerozobral strechu,“ pripomenul ďalší poslanec mesta Peter Závodský.

Poslanci sa zhodujú v tom, že tento posudok nie je to, čo momentálne mesto potrebuje. „Potrebujeme vyčísliť sumu, ktorá je nevyhnutná na opravu Galandie. a tá je niekde úplne inde,“ prízvukuje Závodský, ktorý je zároveň predsedom finančnej komisie. Podľa odhadov poslancov by sa mohla pohybovať od 300– do 500-tisíc.

Tento štvrtok by zastupiteľstvo malo schváliť náklady na prevádzku Galandie v núdzovom režime a na projektovú dokumentáciu k rekonštrukcii.

Oprava sa môže podľa Závodského uskutočniť v rôznych variantoch. Okrem obnovy termálneho centra môže dôjsť aj k jeho rozšíreniu o ďalšie bazény. „Z ekonomického hľadiska trpí kúpalisko tým, že v letných mesiacoch má málo vodnej plochy a počet návštevníkov je tým limitovaný,“ vysvetlil Závodský, ktorý si je vedomý, že Galandia v posledných mesiacoch marketingovo utrpela. "Preto by sme mali pridať niečo navyše, čo by pritiahlo ľudí. Aby vedeli, že je nielen bezpečná, ale aj lepšia,“ zamyslel sa poslanec.

Financovanie rekonštrukcie Galandie by malo byť podľa primátora schválené v priebehu marca. Realistickejší variant podľa neho počíta s obnovením prevádzky počas alebo až koncom leta.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #galanta #škody #znalecký posudok #Galandia