Odbory vyzvali Fica, aby splnil sľub o návrate sestier

Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek vyzýva premiéra SR Roberta Fica, aby splnil svoj sľub z 5. februára tohto roku o návrate sestier do nemocníc k pacientom. Na základe jeho sľubu začali sestry vyjednávať s riaditeľmi nemocníc o podmienkach návratu. Uvádza sa to v stanovisku odborového združenia.

17.02.2016 18:21
debata (207)

Podľa odborového združenia je na viacerých nemocničných oddeleniach nedostatok sestier a zdravotná starostlivosť nie je poskytovaná v takom rozsahu a objeme ako pred výpoveďami sestier. „Dôvodom vzniku daného stavu je, že buď Robert Fico svoj verejný sľub nemyslel vážne, alebo riaditelia odmietli splniť jeho pokyny a svoju zodpovednosť vyjadrujú k inej nevolenej skupine, ktorá dlhodobo operuje v zdravotníctve a podľa medializovaných informácií ju vedie Pavol Paška,“ píše sa v stanovisku.

Sestry a pôrodné asistentky sa tiež premiéra pýtajú, kto v konečnom dôsledku rozhoduje o slovenskom zdravotníctve. „Vzhľadom na stav v nemocniciach, kde boli podané výpovede, je nevyhnutné vedieť, s kým je nutné vyjednávať o návrate sestier k pacientom. Ak to bude nevyhnutné, sme ochotné pre dobro pacienta rokovať aj so samotným Pavlom Paškom“, hovoria sestry v stanovisku.

Premiér v piatok 5. februára vyzval sestry, ktoré podali výpovede, aby sa vrátili do nemocníc. Ich zamestnávatelia by im podľa neho mali preplatiť aj tie dni, v ktorých už zamestnané neboli. V sobotu 6. februára odkázal zdravotné sestry, ktoré sa chcú vrátiť do nemocníc, na rokovanie priamo s ich vedením. Reagoval tak na vyhlásenie predstaviteliek odborov, ktoré prijali návrh predsedu vlády, aby sa sestry vrátili naspäť do práce, no žiadali premiéra, aby váhou svojho úradu pre ne garantoval pracovnú zmluvu na dobu neurčitú zachovávajúcu ich súčasné pozície a mzdové nároky.

Fico v sobotu vo svojom vyhlásení garantoval sestrám dve veci. Konkrétne to, že 55 miliónov eur na zvýšenie platov reálne existuje a každá zdravotné sestra dostane to, čo má napísané v platovom dekréte. Rovnako tak každá zo sestier môže podľa premiéra naďalej samostatne rokovať s vedením nemocnice o individuálnej platovej zmluve.

207 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #zdravotné sestry #Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek