Matovič na polícii vypovedal štyri hodiny

Štyri hodiny pred vyšetrovateľom a prokurátorom krajskej prokuratúry vypovedal predseda OĽaNO-NOVA Igor Matovič na policajnom prezídiu v Bratislave. Polícia prípad prevodu Matovičovej živnosti regionPress z roku 2007 vyšetruje pre podozrenie zo spáchania trestného činu skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie.

17.02.2016 19:46
debata (231)

„Je zvláštna právna kvalifikácia, lebo účtovníctvo existuje. Je tam aj kvalifikácia, že to bolo spôsobené so ľsťou ako kvalifikačný znak, aby sa to stíhanie mohlo viesť, pretože je tam dlhšia premlčacia doba. Takže aj tá právna kvalifikácia je čisto účelová,“ povedal Matovičov právny zástupca Daniel Lipšic.

Matovič výsluch označil za korektný, vyšetrovateľovi a prokurátorovi povedal približne všetko, čo za posledné dni médiám. „Nepovedal som de facto nič nové okrem toho, čo zaznelo do médií,“ priblížil líder obyčajných ľudí. Matovičova výpoveď mala 11 strán, kópiu na rozdiel od predchádzajúceho svedka Pavla Vandáka Matovič nedostal. „Na rozdiel od predchádzajúceho svedka my sme samozrejme kópiu zápisnice nedostali, pretože Trestný poriadok to pri svedkoch neumožňuje. Zrejme sú len niektorí svedkovia, ktorí sú na politickú objednávku, tak tam sa Trestný poriadok aplikuje iným spôsobom,“ poznamenal Lipšic.

Lipšic novinárom po výsluchu pustil zostrih z tlačových konferencií premiéra Roberta Fica a policajného prezidenta Tibora Gašpara. Fico v piatok 5. februára na úrade vlády hovoril, že je pripravený odovzdať polícii materiály, ktoré má k dispozícii, Gašpar naopak 16. februára pred novinármi konštatoval, že Fico polícii materiály odovzdal koncom januára.

„Policajný prezident premiéra usvedčil z klamstva. Jednoznačne je vidieť, že to je politická objednávka a režisérom je jeden pán z úradu vlády,“ komentoval to Matovič. Aj podľa Lipšica rozdielne verzie Fica a policajného prezidenta ukazujú, že celé trestné konanie je vedené na objednávku.

Matovič bude polícii aj naďalej k dispozícii pri vyšetrovaní kauzy. „Budeme súčinní aj pri ďalších úkonoch, kedykoľvek a akokoľvek. Aj keď musím povedať, že nás to výrazne limituje vo volebnej kampani, čo bol aj cieľ. Dnes o 17:00 bolo zhromaždenie na Námestí SNP a musím povedať, že je absurdné, aby opoziční politici počas kampane boli takýmto spôsobom šikanovaní vo vzťahu k prípadu, ktorý sa nestal teraz, ale pred ôsmimi rokmi,“ zdôraznil Lipšic. Matovičovo hnutie malo v stredu o 17:00 ohlásené protestné zhromaždenie v centre hlavného mesta.

Predseda vlády Robert Fico začiatkom februára informoval, že Matovič v roku 2008 fiktívne previedol svoj podnik Igor Matovič – regionPress na bieleho koňa, prepral 122 miliónov korún a zlikvidoval účtovníctvo podniku, aby sa vyhol daňovej kontrole. Matovič všetky tieto informácie dôrazne odmietol, predaj podniku vysvetlil tým, že chcel umožniť vymáhanie starých pohľadávok svojmu vtedajšiemu zamestnancovi Pavlovi Vandákovi. Matovič trvá na tom, že dane riadne platil a svoj vlastný podnik netuneloval.

231 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #regionPRESS